Läsa och skriva


Världens bästa radarpar! En bild tagen med min mobilkamera i all hast vid middagsbordet.

När börjar ungarna lära sig skriva och läsa? När de börjar skolan? Känns väldigt långt tills dess med tanke på hur duktig Estrid är redan nu. Skriva hennes eget och familjemedlemmars namn har hon kunnat länge, men då har hon memorerat i vilken ordning bokstäverna ska komma. Nu har hon börjat ljuda och intressera sig för hur bokstäverna låter - och allra mest hur det låter om man sätter ihop dem till ord! De bokstäver hon kan till både ljud och utseende är: A, E, G, I, K, N, O, R, och S. Det är ju faktiskt 30 % av hela alfabetet.

Signe har en pekbok som använder för att lära sig vad saker och ting heter. Det roliga är att Estrid använder samma bok för att lära sig hur saker och ting stavas. De tittar i boken tillsammans. Signe pekar på kossan och säger "Muuu!" och Estrid läser texten under "K-O". Ju äldre Signe blir desto mer har de ut av varandra och det är så roligt att se. De är så fina tillsammans ♥ 

Vi försöker verkligen uppmuntra det här med läsandet för Estrid nu. Det är bäst att ta tillvara på intressent medans det finns där. Jag tror hon tycker det är ännu roligare när hon känner att hon får vara stor och duktig och visa Signe.


Malin

Vad roligt :) Igår var jag på en föreläsning om just hur barn lär sig att prata och uttala vissa bokstavsljud. Där sas det att barn oftast kan tandljuden "t" och "d" och läppljuden "p" "b" och "m" först. "S" ska enligt läraren vara en svår bokstav att lära sig och därför säger barn ofta "tixten" istället för "sixten" osv. Ljuden "k", "g" och "ng" som Edtrid kan skapas långt bak i munnen med tungraden. Även "r" är ju en svår bokstav att uttala så det är ju roligt att hon kan det redan nu! :) Om barnen omges av en språkande miljö så lär de sig också snabbare. Och som du säger så är det superbra att ta tillvara på intresset :)

2012-02-22 @ 11:32:08
Pauline

Tack för din kommentar Malin! Kul att läsa. Just bokstaven R vet jag alla säger är så svår, men den var bland det första Estrid lärde sig. Hon har alltid haft ett tydligt uttal och sagt "Estrrrrrrrrid" med riktigt rullande R :) Ng-lujd är lite svåra att förklara när man läser (tex. Signe) men hon har inga problem att uttala det. Det känns på något vis ologiskt att det ska stavas S-I-G-N-E och inte S-I-N-G-E, och hur förklarar man det för en 4-åring? Jag hoppas det här intresset håller i sig.

2012-02-22 @ 11:39:08


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: