Stor människa i liten förpackning.

Jag och Estrid sitter och ser på TV när det flimrar förbi ett nyhetsinslag om en 8-årig flicka. Hon omkom efter att bilen hon satt i blivit påkörd av ett tåg. Estrid sitter tyst och lyssnar. 
 
"Mamma. Hon var 8 år. Vad betyder "omkom?""
"Att hon dog", svarar jag. 
Estrid ser sammanbiten ut. Efter en stund frågar hon;
"Fick hon en begravning då?" 
 
Vi pratar en stund om flickan och Estrid är uppenbart fylld av känslor kring detta. Hon vill prata. Hon vill berätta. Så jag frågar vad hon tänker. 
 
Då berättar hon, på ett sällsynt empatiskt vis hur ledsna flickans föräldrar och syskon måste vara nu. Och flickans hamster, om hon har någon. Sen brister hon ut i tårar. En hejdlös gråt där hon mot min axel snörvlar otröstligt. Kopplingen till henne själv är inte långt borta och snart hör jag henne prata om sin egen död. Snyftningarna eskalerar och hon säger:
 
"Tänk vad ledsna ni skulle vara om jag dog! Om jag aldrig mer fanns! Törnrosa skulle inte ha någon som tog hand om henne. Min säng skulle vara alldeles tom, så Signe fick sova själv i stora rummet. Ni skulle få packa ner alla mina kläder i en låda..."
 
Då brister det för mig också. Med Estrid uppkrupen som en liten boll i famnen storgråter jag. Jag gråter över den vidriga tanken på att förlora sitt barn. För  vem som helst är denna tanke ofattbar, och det ska den vara. Men för ett ögonblick, bara en hundradels sekund, hugger knvien mig i brösten och jag känner smärtan. Det räcker. Men jag gråter också över storheten i få vara mamma till en sån fin människa som hon, som fast att hon bara är 5 år gammal känner så stor empati för andra. Dessutom kan hon uttrycka det hon känner i ord. Det finns vuxna människor som aldrig lär sig behärska den konsten. 
 
Mitt hjärta värker av kärlek för dig, Estrid ♥ Du är den häftigaste människa jag nånsin lärt känna. Fortsätt att vara precis så stor som du är. Den kraften kommer ta dig precis dit du vill.


Annie

Och jag gråter när jag läser inlägget. Hon är så fin, så klok och en fantastisk liten medmänniska! <3

2013-01-11 @ 15:08:13
URL: http://anniemolarin.blogg.se
Fru Högstadius

Fina Estrid, så klok och helt fantastisk är vad hon är. Tårarna bränner i ögonen när jag läser det hon sagt, hon kommer att göra mycket för den här världen!

2013-01-11 @ 16:54:40
URL: http://fruhogstadius.blogg.se/
Terese

Jag vet egntligen inte vad jag ska skriva. Jag är uppenbarligen inte i närheten så bra på att uttrycka mig som Estrid är. Men vad klok och fin hon verkar vara.

2013-01-11 @ 16:56:04
Andrea

Finaste Estrid <3

2013-01-11 @ 21:24:27
URL: http://thegreenspot.blogg.se
Rose-Marie

Vilken tjej hon är, inte många vuxna som klarar att tänka så djup. Hon har också en fantastisk mamma som guidar hennes tankar på ett klokt och fint sätt!

2013-01-12 @ 11:21:03
Katia

Och nu sitter jag här och gråter också. Döden är ju jätteläskigt och hemskt! även för mig!! Jag ber varje dag om att det aldrig ska hända mina barn, trots att jag inte är troende. Min största skräck i livet är att de inte ska få leva långa liv eller gå bort före mig. Men Det är häftigt och mäktigt och samtidigt väldigt känslosamt när barnen kan uttrycka sina känslor på det där sättet. Jag blir rörd, helt klart! Och stort grattis till den lilla i magen! Vill verkligen ses och prata om all tid sen vi sågs sist! Hör gärna av dig!

Svar: Jag tänker på ett citat som jag lärte när estrid var liten. "Från den dagen du blir mamma lever du med ditt hjärta utanför kroppen" - var det du som sa det? Det är i allafall väldigt sant. Att förlora sitt barn skulle vara så ofattbart så att tanken inte ens går att tänka. Jag ror det är en skyddsmekanism på något vis. Visst smärt ÄR för svår att kunna föreställa sig, av en anledning.
Tack för dina fina gratulationer! Jag vill jättegärna ses snart. Vi måste bestämma något! Kram
Pauline

2013-01-18 @ 10:39:23
Malin

Ja gudars skymning vad klok Estridh är! Jag sitter själv och gråter i mitt lunch rum på jobbet när jag läser. Estridh är en sådan otroligt underbar människa. Jag njuter av tanken att jag fått följa hennes liv sedan innan hon föddes! Vilken underbar människa hon är! Kram till dig och din familj. Och speciellt Estridh
Kram malin

2013-01-21 @ 08:01:15
Malin

Ja gudars skymning vad klok Estridh är! Jag sitter själv och gråter i mitt lunch rum på jobbet när jag läser. Estridh är en sådan otroligt underbar människa. Jag njuter av tanken att jag fått följa hennes liv sedan innan hon föddes! Vilken underbar människa hon är! Kram till dig och din familj. Och speciellt Estridh
Kram malin

Svar: Gullig du Malin! Det är så häftigt för mig att få dela med mig av denna lilla människa, och att hon genom bloggen kan göra avtryck hos er som läser. Det är häftigt. Jag är så glad att du vill fortsätta följa bloggen, och följa Estrid! Kram
Pauline

2013-01-21 @ 08:01:18


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: