Lag's Soldattorp

 
Det finns ett torp i min släkt. Ett soldattorp. För ett sekel sedan blev en man utsedd till soldat, fick anta namnet Lag och blev som en del i sin soldattjänst tilldelad detta hus.
 
Torpet har sedan gått vidare i släkten. Min farfar växte upp där tillsammans med en släkting som tog hand om honom då han förlorat sina föräldrar i TBC. Den kvinnan tog hand om hushållet och den lilla pojken själv. Bar in vatten och skötte sina två kor, en gris och några hönor. Någon annan inkomst hade hon inte. Med min farfar på cykeln åkte hon ner på byn och bytte mjölk och ägg mot andra livsmedel.Jag tycker det är så farscinerade hur tiden förrändrats över bara några generationer. Vad kommer mina barnbarn häpna över, när de får höra om hur det var när jag var barn?
 
Sånt här är så jäkla häftigt. Dels att det är ett gammalt torp med fantastisk potential, men också den släkthistora som utspelat sig här. Lags Soldattorp. Jag har inte tänk på denna plats tidigare, men i helgen bestämde sig jag och Johan för att åka dit och kika. Huset har stått öde i över 30 år nu. Ni kan ju gissa vad jag tänker? Min hjärna har nu satt igång en idéspruta med allt som kan göras av denna fantastiska plats.
 
Just nu är torpets framtid oviss i och med farmors bortgång. Jag håller mina tummar och tår för att det får stanna i släkten fortsättningsvis. Har jag riktig tur kommer även jag och min familj har möjlighet att putsa på denna pärla. Bättre sommarställe på en timmes bilavstånd finns inte!
 


Andrea

Ja åh det där måste ni vårda och ha kvar i släkten! Det är ju som du säger jättehäftigt och fascinerande med så mycket historia runt det lilla huset. Väldigt mysigt!

2012-07-03 @ 10:01:09
URL: http://thegreenspot.blogg.se
Anna

Gud så vackert! Som en filminspelning!

2012-07-05 @ 15:30:27
URL: http://luene.blogg.se


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: