Veckotalva

Vi gillar ju att pyssla i det här hemmet. Jag har länge haft en idé om att göra en "vardagstavla" till Estrid, där hon själv får vara med och bestämma hur hennes dagar ska se ut samtidigt som den hjälper henne att få bättre tidsuppfattning.

Tanken är ganska enkel. Jag vill att vi tillsammans med henne ska kunna spika olika aktiviteter för den kommande veckan och sätta ut dessa på en pedagogisk tavla. Därefter kan hon själv följa veckan som går och känna sig medveten och delaktig. Just nu handlar tavlan om maträtter, men det är ju bara fantasin som sätter gränser för vilka saker man vill kunna sätta upp! Tänker också göra några bilder på roliga aktiviteter och en bild på Johan som symboliserar när han kommer hem från jobbet. Eftersom han jobbar borta en hel vecka nu känns det viktigt att hon tydigt se och få en uppfattning om när han kommer hem igen!

Jag började med att köpa en kokbok på loppis som vi klippte alla bilder ur. Sen laminerade (bästa maskinen man ha) vi utklippen och fäste en liten bit självhäftande magnet på baksidan. Vips så hade vi alldeles egna kylskåpsmagneter! Efter det var det bara göra själva veckotavlan och placera ut magneterna. Klart! 




Det fick inte på fem minuter att slänga ihop den, om jag säger så. Men det var det värt! Idag när vi kom hem från dagis gick hon fram till tavlan och sa "Vi ska ju äta köttbullar idag mamma. Har du handlat det?". Min mardröm är ju att ungarna i tonåren ska bli slackers som skiter i hushållet och inte vill delta, så jag hoppas väl lite gran att detta ska lägga en god grund för känslan "alla i familjen hjälps åt" i stället för att "mamma och pappa sköter allt och jag skiter bryr mig inte". Nu är Estrid 3½ år så jag förstår ju att detta ligger långt fram i tiden. Men ändå. Framtiden pågår hela tiden och man ska ju leva som man lär.

En riktigt kul idé!
Estrid uppskattar den! Hon har själv valt att det blir paprika till chili con carnen i morgon. Tror detta hjälper henne att få bättre uppfattning om dagarna och mer intresse för just mat, som vår tavla handlar mest om. Lättare för oss också att handla när man har en grund att utgå ifrån!


Rose-Marie

Du är verkligen skapt för att vara mamma! Rolig, pedagogisk och smart! Ser fram emot ert återtåg till Uppland! Kram, Rose

2011-05-03 @ 21:15:54
Jessica - Mamma till bustrollet Neo

Åh, vad du är kreativ och smart! Jag tror att jag anammar denna idé, kanske detta kan få min pojk att äta bättre om han själv känner att han får bestämma vad som ska ätas.

2011-05-03 @ 21:19:06
URL: http://ettogonblickisander.wordpress.com/
Annika

Vad fint och smart!

2011-05-05 @ 13:04:26
Nina

Åh gud vilken smart idé!! Ska göra likadant till min son, haha om det är lugnt för dig ;P Han kommer älska den!

2011-05-06 @ 12:57:22
URL: http://staarkdahlberg.blogg.se/


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: