Gör en egen bärsele!

Jag orkar inte beskriva hur man syr in kanter och sicksackar, så det här får bli en mer allmän beskrivning om mått, och tanken bakom selen. Det är väldigt enkelt! Förutom att sy in kanterna så är det egentligen bara tre sömmar som behövs sys, plus den som syr i hop de två tyckerna. Lättare än så kan det inte bli! Jag lägger upp bilder steg för steg, så beskriver jag under varje bild vad som görs. Tror det blir enklast, håll till godo!

Jag har använt mig av rent linne, det tycker jag är perfekt och dessutom snyggt! Det är stumt och bra vilket ger bra stöd åt bebisens rygg, sen andas det och gör att det linte blrr för varmt för barnet. Andra saker som är bra är när man gör knuten bakom ryggen så fäster linne väldigt bra mot varandra så knuten glider inte ur eller blir lösare under användandet. Linne formar sig också efter så som barnet sitter och blir helt enkelt perfekt!

Jag minns inte hur mycket tyg jag använt, men 1½ m borde räcka.


Klipp till tygstycken & fålla kanterna
Selen består av tre tygstycken, som på bilden. En större rektangulär som bebisen sitter i, och två "snören" som man knyter runt kroppen och fäster selen. Måtten jag har skrivit är de jag har på min sele, men jag tror det ska passa alla. Eftersom man själv spänner och knyter åt så att det passar ens egna kropp så behöver man inte ändra något i storleken på selen. Jag tror också att alla bebisar ska passa i den, det enda som kan vara krångligt är om bebisen inte kan stödja huvudet riktigt själv, då kan man behöva mer tyg upptill, men det visar jag sen.

Avlångt tygstycke:
34cm X 64cm
Två längre "snören"/remmar:
200cm X 10cm


Vik tyget dubbelt
Den större tygbiten tar du och viker dubbelt. Det är den som ska bli "ryggstödet" i selen, allså själva grunden. Därför är det viktigt att den är stadig och inte för töjbar då det inte ger något stöd till barnets rygg.


Sy fast remmarna
Nu ska du sy fast remmarna högst upp på selen, och sen sy en söm längst ner så att det skapas en liten "tunnel". Där ska remmarna sen korsas och "låsas" så att bebisen inte ramlar igenom. Pilen längst ner på bilden visar denna söm. Där jag streckat på bilden, där ska det sys fast. Utropstecken visar där remmarna fästs, så där är det viktigt att man syr riktigt mycket. Det är alltså där som barnets tyngd kommer ligga, så fäst ordentligt!


Linda remmarna genom selen
När remmarna är fastsydda högst upp på selen är det sista som återstår att linda de så att selen sitter fast på kroppen. Även om det ser krångligt ut på bilden är så principen väldigt enkelt. För att göra det lite tydligare har jag märkt upp de två remmarna med två olika färger så att ni ska se hur de ska korsas och var. Jag ska försöka förklara:

Tänk dig att du har selen fram på magen. Då ska remmarna upp över axlarna till att början med, och sen korsas på ryggen. Det är det som visas på bilden i mitten, där remmarna är streckade och korsar varandra. Sen tar man de två tamparna och trär genom den "tunnel" som blivit längst ner på selen, allstå där tyget viker sig dubbelt. Remmarna ka också korsa varandra där inne och komma ut var och en på andra sidan. Tamparna som är kvar då tar man bara bakom ryggen igen om knyter en rejäl knut. För mig har det räckt med en hård rosett.. Man kan också låta remmarna mötas på ena höften, om man hellre vill ha knuten där!


Selen på plats
Så här ska selen se ut när den sitter på. Kanske blir lite lättare att få en överblick om man ser bilden så här. Som ni ser på bilden frammifrån så blir tyget lite veckat längst ner på selen, men det är bara bra. Det ger plats åt bebisen och dessutom kan man dra ut tyget åt sidorna, som när man drar för en gardin, så att tyget stödjer under hela barnet rumpa och inte glider in mot mitten. Det som är smart med den här är att man lätt kan spänna åt den när barnet sitter i, det är bara hoppa till lite och samtidigt dra åt i remmarna under barnet rumpa, så åker barnet upp lite och tyngden fördelas högre upp på kroppen. När man tycker barnet sitter lagom högt upp och lagom spänt och stadigt, då knyter man bara en rosett bakom ryggen!





Det låter kanske svårare än vad det är. Ni får gärna höra av er om det är något som verkar jättekonstigt så kan jag försöka förklara lite bättre. Eller kanske lägga upp en film, det är lättare att förstår när man ser någon annan göra det. Japp, men det var det. Väldigt enkelt!


Rebeccas.se

Jättefin och ser bra ut! Har själv en Manduca bärsele som påminner om din och de är jättebra. Jag kan ju inte sy tyvärr... ;)

2008-08-17 @ 22:58:58
URL: http://www.rebeccas.se


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: