God morgon!




Så här snygg stil har Essi när hon sover. Ser ju väldigt bekvämt ut, eller? :) 


Min egna lilla blomma

Estridh har plockat sin första tusselag för i år! Hon hittade den på gården och skyndade sig in för att lägga den i vatten, eller lägga den i "badet" så den fick "simma" som hon uttryckte det. Hon tycker om blommor. Hon pratar med dem, klappar dem försiktigt och berömmer dem för att de är så fina :)



Estridh visar stolt upp en "kusselago" som hon plockat och lagt i vatten.

Förresten har jag börjat virka! Fick ju en bok när jag fyllde år och bestämde mig för att prova. Det är lite knepigt innan man får in tekniken, men kan jag sticka borde jag ju kunna lära mig virkning också. Ni kanske få se något smakprov på mina små övningar här i bloggen senare :)

Nej, nu stänger buktiken för i kväll. Jag ska slå mig ner i soffan med alla garner på ena sidan och Estridh på den andra, titta på Svärdet i Stenen och ta mig an ett tröjmönster tänker jag. Ska bli spännande att se hur det går. 


Beundrar blommorna som pappa plockat



Vitsippor & blåsippor



Estridh pekar på vilka som är blåa och vilka som är vita


Vecka 20

Tänk att halva tiden redan har gått! Det känns ganska häftigt. Nu går jag från den första halva av graviditeten till den andra. Magen växer, men framför allt har den blivit rundare tycker jag. Den har liksom vuxit i sig själv, i stället för att bara vara svullen. Och bebisen buffar på bra där inne. Varje morgon är det full rulle i magen, antar att det blir en morgonpigg rackare, precis som mamma! ♥

Foglossningen är mycket bättre förresten! Försöker att tänka på hur jag sitter/står med framför allt att inte överanstänga mig. Det gör stor skillnad. Till min stora lycka har cykling visat sig vara helt smärtfritt! Det är suveränt att kunna cykla 1 mil till/från jobbet varje dag, och åtminstonde ha en aktivitet som funkar när till och med promenader gör ont..


En rund liten kula


Min stackars navel som börjar peta ut..


Mår: Kanon faktiskt! Kul när man kommit så långt så man känner bebisen röra på sig varje dag. Sen har jag ingen trötthet, inget illamående och än länge ingen turbomage att släpa runt på. Att foglossningen givit med sig gör såklart saken ännu bättre.

Vikt: +4 kg

Dagar kvar till förlossning: 147

Vårdag

Riktigt fint vårväder är det idag! Vi har varit ute och kastat stenar i bäcken, tittat på myrorna som kommit fram, smygit i skogen och tittat när Johan beskurit fruktträd i trädgården. Sen hittade vi en och annan vitsippa som börjat kika up ur marken. Då betyder det att det är vår - på riktigt! 



Vi kastade stenar i "bäcken", som är det som blev kvar när all snö smälte bort.


 
Gräs!



Estridh busar



Mitt hjärta.



En av årets första vitsippor! I bakgrunden syns vårat hus.  


22-årsdagen!

Vilken fin födelsedag jag hade igår! Fint väder, familjen på besök och massor av fina presenter. Jag fick en vinbärsbuske, böcker om stickning & virkning (de sistnämnda kan jag inte ännu, men är så sugen på att sätta igång nu!), pelargoner, fina underkläder och handgjorda skålar i glas. Så tack allihopa för den fina uppvakningen igår! ♥

Estridh gillade också att fira min födelsedag. Hon väckte mig på morgen med att smeka mig på kinden och viska "Grattiiiiiiis mamma!" i mitt öra. Jag minns att förra året kunde hon inte säga grattis när jag fyllde, men i år kunde hon minsann! Eftersom alla Estridhs kusiner som var här igår är födda mellan 2007 - 2009 så blev det lite av ett barnkalas, men inte mig emot. Jag har gärna barnkalas när jag fyller år, för lastgammal är jag ju ändå inte! :) 



Här är de cupcakes med chokladfrosting som jag och Estridh bakat. Mums! 


Gräddtårta med hallon. Blommorna som jag gjorde i sugarpaste fick bli dekoration även här.


Födelsedagen avslutades med hämtpizza och framför TV:n. En kanon dag med andra ord! I kväll ska jag och Johan gå på bio och se Alice i Underlandet som jag också önskat mig, tror det kan bli riktigt häftigt. Tim Burton är ju min favorit och han misslyckas ju sällan, så det ska bli spännande att se vad han gjort av denna klassiker. 

Så där. Nu ska jag ändra informationen om mig själv här till höger. Ha det fint idag!

Besök hos sjukgymnasten

I dag har jag varit hos en sjukgymnast som gett mig bra tips på hur man gör vardagen mindre smärtsam med foglossning. De flesta dagar är det inte alls så farligt, så egentligen ska jag inte gnälla. Men det finns dagar när jag vankar fram som en gammal kärring, och det är väl just dessa dagar jag vill försöka undvika.

Egetligen finns det inte så mycket man kan göra, annat än att stå ut och hoppas att det inte blir sämre. Men jag fick i allafall lite övningar för att stärka upp muskulaturen i ländryggen, tips om ett stödbälte som håller ihop höfterna samt någon som lyssnade på mitt självömkande. Alltid något!

Nu har Estridh plockat fram målarfärger och penslar ur hennes pyssellåda, skönt med en skonsam lek för en gammal mamma. Plikten kallar alltså! Vi hörs sen!


Sjukdag med sugarpastepyssel

Jag och Essi har sjukdag idag... Det betyder att man ser på Hitta Nemo tre gånger och leker med Playdoo. En annan sak som jag ägnat dagen åt är en (för mig) ny form av pyssel som jag precis upptäckt - sugarpaste! Det passar perfekt att hålla på med när Estridh gör sina kreationer i Playdoo, och dessutom ett utmärkt tidfördriv under sjukdagar som dessa.

Sugarpaste är en ätbar massa som liknar marshipan i konsistensen. Utmärkt att ha till kakdekorationer och klä in tårtor i. Den är väldigt lättjobbad och går att variera i det oändliga. Jag hittade ett nedanstående recept på internet, tycker det funkade jättebra. Så idag har det blivit dekorationsrosor i massor. Eftersom jag fyller år nästa helg tänkte jag bjuda på tårtor & chokladcupcakes med de här små skönheterna på. Blir nog fint!  

♥ Detta behöver du:
1 msk gelatinpulver
4 msk kallt vatten
1 msk matolja
1½ dl vit baksirap
ca 15 dl florsocker

Gör så här:
Lägg gelatinpulvret och vattnet i vattenbad över en kastrull med sjudande vatten. När gelatinet har löst sig helt i vattnet, häll i oljan och sirapen. Häll sen upp florsockret i en stor skål och i med vätskeblandningen. Blanda sedan för hand eller med en hushållsmaskin, ej elvisp. När blandningen är någorlunda fast och inte alltför kladdig, ta upp och knåda tills den är slät. Tillsätt lite mer florsocker om det behövs men hellre för lite florsocker än för mycket. Vira in degen ordentligt i plastfolie, förvara sedan detta mörkt i en lufttät burk och låt degen vila där någon dag innan den ska användas. Förvaras i rumstemperatur och håller minst en månad.



Tror det blir fint med dessa på chokladcupcakes! ♥

Det finns ju dem som klär in hela tårtor i sugarpaste och gör riktiga konstverk, själv tyckte jag att de här små rosorna var pillriga nog att göra. Men fint blir det! Kul dessutom att kunna bjuda på något man gjort alldeles själv, sånt gillar ju jag :)


Vårstädning i trädgården

Essi sover middag och jag passar på att skriva lite om dagen hittills. Vi har varit ute hela förmiddagen och stökat i trädgården - ett riktigt vårtecken! Vi har krattat löv, gjort fint i rabatterna, gungat och snyggat till i sandlådan som äntligen tinat upp. Jag tänkte vara på hugget och anlägga en rabatt utefter huset med sockeräter, krasse och lite annat ätbart. Det är ju mysigt att plantera själv och sedan kunna plocka och äta :) 

Här är lite bilder på lövkrattningen. Roligast var såklart att åka skottkärra, tyckte Estridh!



Estridh hjälper mig att kratta löv och rensa rabatter



Gömmer sig bakom lövhögen :)



Min pärla. Kan man bli finare än du?



Höjdpunkten med hela krattningen: få åka skottkärra och tömma den i skogen!



Jag älskar sånna här dagar när man bara får vara hemma och spendera massa tid i trädgården, med familjen och samtidigt få nyttiga saker gjorda.

Nu ska jag väcka Estridh. Vi ska gå ut igen och förflytta Thilde från vinterburen till hennes sommarbur! Jag ska försöka snickra ihop ett hus till henne också. Det är hög tid att hon också får känna på våren och kanske smaka på de allra första stråna som kikat upp ur gräsmattan :)

Puss & kram!

Första pappasparken!

I går kände Johan den första sparken utan på magen! Den var liten knuff, men det var i allafall så pass att vi kände det båda två. Appropå aktiviteten i magen så är detta en väldigt sprattlig liten bebis, Estridh var inte alls så här! Det kanske ändras med tiden, men redan nu märks det att det är en aktiv person där inne :)

Så på v. 17+1 kan vi alltså bocka av den första pappasparken, jippi! ♥


Bilder på bebisen v. 17

Här är några av bilderna vi fick på bebisen! Det är galet att man kan känna så mycket för något man bara sätt på en kornig bild i svart/vitt. Vi fick ingen helkroppsbild på den lilla eftersom den for omrking så mycket där inne, men de vi fick blev ganska bra!


Här är huvudet i profil, där man till och med kan se de små läpparna!



Den smakar på sina hand



På den här bilden kan man se svaljet från munnen ner i halsen. Tufft!


Ja, det är konstigt... Att det är någon som ligger inne i min mage och grejar med allt detta. Tanken är ganska surrealistiskt, att det just nu växer en ny människa innut i min kropp. Som en babuschka docka. En människa i en människa.

Nej, nu ska jag och bebis gå och sova. God natt!

Ultraljudsundersökning

Äntligen kan vi andas ut!

Rutinultraljudet igår såg jättebra ut. Vi fick se en frisk liten krabat som låg och sög på tummen där inne! ♥ Allting känns så underbart. En stor lättnad. Äntligen kan vi slappna av och börja njuta av denna graviditet på riktigt!

Med tanke på det besked vi fick vid förra graviditeten på detta runtinultraljud så var stämningen väldigt laddad. Jag hade förberett mig på det värsta, hoppat över mascaran på ögonen och försökt att inte hoppas för mycket. Men när jag låg där på britsen med Johans hand i min och det gick upp för mig att bebisen faktiskt är frisk, helt normal, 10 fingrar och 10 tår och med ett friskt hjärtat som slog så kändes det som en sten lättade från mitt hjärta! När allt hunnit sjunka in kom tårarna, fast denna gång utav glädje (tur att jag inte tog någon mascara ändå). Jag kan inte med ord beskriva hur lycklig jag är just nu!

Vår bebis! Vår underbara och efterlängtade lilla bebis låg där och sprattlade, full av liv! Känsla är obeskrivlig. Nytt födelsedatum är 21 september ♥

(lägger upp ultraljudsbilder i eftermiddag när jag kommer hem!)


Blöjfri!

Det här har jag ju glömt att berätta!

Vi har tagit bort pottan sen en tid tillbaka så nu går hon på toaletten istället. Hon är så duktig! Även om vi är ute på gården och leker så säger hon till att hon vill gå in och kissa. Enda gången hon har blöja på sig är när hon sover eller när vi åker bil längre turer, men i övrigt kan man nu säga att hon är helt blöjfri nu!

På dagis funkar det också jättebra. När vi är borta behöver jag bara visa henne vart toaletten finns, sen säger hon till när det är dags eller springer in där själv. Känns skönt att Essi klarar detta själv nu när det kommer en ny blöjanvändare till världen :)


Bada

Här är Estridh i sin nya bikini! Vi hade lite svårt att välja vad som var lämpliga badkläder för henne, men tillslut kunde vi enas om denna lilla karamell från Lindex. Det är inte en baddräkt, utan den är delad i midjan som en bikini. Eller mer som ett par badtrosor med ett badlinne! Blir nog bra i sommar tror jag, när vi kommer ligga som sälar och gäsa ute vid poolen. Men till dess får hon ha sin "kini" i badkaret! 


Så där ser det ut när Essi badar i sin balja


Är det bara jag som tycker hon blir mer och mer lik mig?! Hon har ju alltid varit mest lik hennes pappa, men jag tror nog ändå att jag fått bidra med litegran ändå :)


Hästen får såklart vara med och bada



Puss & hej! ♥


Vecka 17

Magen växer och veckorna rullar på. Just nu kan både jag och Johan tydligt känna hur kanten på livmodern når upp till naveln ungefär. Tydligast är det när man ligger på rygg och har en sammandragning, då är livmodern hård som en liten fotboll. Overkligt att det faktiskt bor en liten människa där inne!

Sen har en ny åkomma drabbat mig - foglossning. Har aldrig känt av detta tidigare, men efter att ha googlat och läst anatomikartor är jag relativt säker. Antagligen är jag ûberkänslig för hormoner denna graviditet eller så är det en superduperbebis där inne som gör allt för att märkas. För aldrig tidigare har jag varit så påverkad under en graviditet som nu. Ja, det är väldigt tydligt att inte bara barnen blir helt unika, varje graviditet är också alldeles unik! Ni som haft foglossning, blev det värre med tiden? Vad gjorde ni för att lindra?

Vill ni veta en rolig sak i stället? Förra vecka började jag känna ett pirrande sprattel i magen, men var inte helt övertygad. Nu är jag däremot ganska säker på att det är bebisen jag känner. De första minisparkarna! Så underbart! ♥ Det är fortfarande svårt att njuta av den här tiden fullt ut, men jag tror att ett bra besked på ultraljudet nästa vecka skulle göra det lättare att slappna av. 4 dagar kvar nu. Jag längtar!

 


Trollhättan

Jag har varit borta både från hemmet och bloggen nu under påskhelgen. Vi åkte nämligen ner till Trollhättan och firade tillsammans med min kära bror, hans sambo och katt. Himla mysigt! Trollhättan är en fin stad och våren hade gjort entré med snöfria gräsmattor och krokusar i rabatterna. Vi åt god mat, spelade spel, promenerade efter vattnet och var på antikloppis.

Ni får vänta lite på bilderna eftersom jag inte har hunnit gå igenom dem ännu, men det kommer :)


Emelie, Johan med vagnen och min bror Martin.


Vårblommor!


Estridh fick första vårblomman av pappa ♥


Min lilla familj


Sen var vi på en jättehäftig loppis/antikbod!
 Där fanns allt i från antika 1700-tals möbler till riktigt poppig inredning från 50-talet. Väldigt välsorterat och indelat i olika rum, det var som att gå från en tidsepok till en annan när man strosade genom rummen.

Hade jag varit rik hade detta varit en guldgruva! Men, nu är jag inte rik. Det fanns som tur var även saker som man inte behövde vara rik för att kunna lägga vantarna på. Vi fyndade tex. en kruskavel för 15 riksdaler. En väldigt fin sådan! Så nu kan vi baka eget hårdbröd!



Behöver jag säga att det finns bättre affärer att ta med en 2 ½-åring till?


Man undrar ju vart ägaren fått tag på alla grejer någonstans...?


Essi hittade en anka att rida på


Så söta tallrikar! 


Mycket 50-tals grejer i just detta rum



Hoppas ni haft en fin påsk också! Puss & kram!