Back on track

Efter två veckors sjukskrivning är jag tillbaka på jobbet igen. Back on track - eller nästan. Kroppen har återhämtat sig oförskämt fort, huvudet har väl inte riktigt hängt med i samma takt... Men det känns helt okej faktiskt. Tur är att jag har alla dessa fina, omtänksamma och stöttande kollegor. Det underlättar vardagen, tack! ♥

Denna vecka har varit något av en mjukstart. Eftersom jag varit ledig i går och i dag har jag tagit ut helgen lite i förskott. I morgon åker jag och Johan till Örebro för att få tid för varandra. Vi ska bo på hotell, gå på bio, äta god mat (... och god hotellfrukost!) och gå på Örebro Slotts julmarknad den 1:a advent. Behöver jag säga att jag längtar...?

Ska bli skönt att komma i väg och bara vara han och jag. Vi behöver det. Behöver tid tillsammans. Jag har precis bokat biljetter till "Luftslottet som sprängdes". Har längtat efter den sista delen, sedan jag såg de första två. Ska bli spännande!

Det är härligt att ha saker att se fram emot, det gör det lättare att komma vidare från det som varit.


Pole dance!

Jag försöker se möjligheterna i den här jobbiga situationen, i stället för allt jag gått miste om. Försöka se de saker som jag inte hade kunnat göra annars, men som jag faktiskt kan göra nu! Därför har jag anmält mig till en danskurs! Den 9 Januari går allt av stapeln och jag ska våga mig på något jag aldrig gjort förut, en ny utmaning, bli ännu en erfarenhet rikare. Jag tänkte kombinera min önskan om en rolig och annorlunda träningsform, få effektiv styrketräning samt möjligheten att få vara väldigt kreativ.

Resultatet blev något helt nytt, spännande och otroligt roligt - pole dance!Jag ser verkligen fram emot detta! Någonstans så tror jag att det här kan vara något för mig. Högt upp på önskelistan i Jul står därför en portabel dansstång som jag ska rigga i vardagsrummet (tätt följt av en spikmatta). För er som inte hört talas om detta som en fittnessform tidigare, så beskriver min blivande danslärare poledance såhär på sin hemsida:

"Poledance, eller polefitness, är egentligen inget nytt. Både i Kina och Indien har det funnits akrobatiska sporter i flera hundra år där man har använt en vertikal stång som redskap. Dagens västerländska poledance har däremot sina rötter i cirkusnummer från 1920-talets Amerika. Med på de kringresande cirkusarna fanns kvinnor som uppträdde med nummer där de dansade sensuellt runt de stänger som höll tälten uppe. Denna dans flyttade sedan in på herrklubbarna och kom att förknippas starkt med striptease. Det var först på 90-talet som poledancen tog klivet ut från klubbarna igen och blev till en populär träningsform.

Idag har poledance stora influenser från dans och gymnastik. Det är en fysiskt krävande sport där man använder stången som redskap att dansa kring, klättra i, snurra runt och göra olika akrobatiska övningar på. Numera ligger tyngdpunkten mer på det akrobatiska och estetiska än det sensuella, även om stolthet över den egna kroppen är något som följer med på köpet!"

Visst låter det kul? Är det någon av er som håller på med pole dance? 


Brunett

Jag har ju inte riktigt hunnit visa er hur mitt hår blev förrsten. Jag gick ju från blond till mellanblond med kände att jag trivdes riktigt bra i det lite mörkare. Så då fick det bli ännu mörkare! Jag har ju varit brunett i stort sätt hela småskoletiden, förutom på gymnasiet när jag blonderade mig. Och sen dess har jag kört på i de gamla blonda hjulspåren, så det var helt enkelt dags för en förändring!

Vad tycker ni? Jag tycker det blev jättebra. I början lite för grön/grå ton (något som är lätt hänt om man går från ljusblond till brun) men med denna mahognyfärg blev resultatet som jag önskat.


Färgen sitter i håret (...och i ansiktet)


Här är resultatet!


Klänning i rosa/grått

Sista timmarna innan Johan är hemma. Jag födriver tiden som vanligt med att sticka. I dag har jag börjat med en klänning till Estridh, också i mosstickning som min lila mössa. Garnet är ganska häftigt och byter själv färg, vilket ger lite mer liv i det hela. Dessutom är det roligare att sticka då, eftersom man inte ritkigt vet när den nya färgen kommer :)

Som ni märker går min produktion så att det glöder just nu. Det är otroligt skönt och bara sitta och tänka och sticka. På något kontigt vis stickar man fast tankar och händelser runt omkring en, i det man gör. Som den lilla rosa pricken mitt i min stickade blomma, jag tänker dirket på när Tilde i "Bonde söker fru" meckar med elagrigatet till ett av sina häststängslet, och grabbarna blir imponerade. Just när jag gjorde denna blomma kollade jag på TV, och allt som visades där tycks ha fastnat.

Så är det med denna klänning också. Första halvan är gjord till Malous lugna röst i "Efter Tio". Hon och hennes champangelunchar kommer för alltid vara "faststickad" i denna stackras klänning :)Garnet tog slut, så nu kommer jag inte längre idag. Men bara så att ni ska få en bättre bild av hur jag tänkt mig klänningen har jag gjort denna lilla ritning. Tror ni det kommer funka? Det bli mitt första riktiga stickade plagg - någonsin.


Jag kan inte läsa mönster och beskrivningar - men sånna här ritningar duger bra!

 


Blomma

En riktig nybörjarblomma blev det, men ändå superenkel att göra. Däremot vet jag inte om den blev så snygg på mössan ändå? Kanske blir det för mycket... vi får se. Nu har jag en blomma i allafall!

Så här gör man:
 

Började med att lägga upp två maskor. Ökade sedan en på varje varv tills jag hade 5 maskor. Stickade dessa 2 varv. Minska sen 1 maska på varje varv för att få bladet att smalna av. När maskorna är slut är bladet klart!


Sen knöt jag ihop de i varandra med trådarna som blev över.


De här fäste jag sen blomman med på mössan, de som blev över klippte jag bort..


Men en rosa garnbit från en tidigare stickning fick blomman en liten mitt också! Bara att sy fast på mössan.

En annan sak som är värd att nämna är att Johan pluggat klart sina 9 veckor på annan ort nu, och i kväll kommer han hem!♥ Nu ska han inte behöva vara borta i veckorna mer. Behöver jag säga att jag längtat..?

Onsdagens projekt avklarat

Här är mössan i lite bättre bilder. Visst är den fin? Jag älskar färgen och tänkte göra tumvantar i samma stil. Även om den ser ut som en badmössa så gillar jag den :) Nu har jag och Estridh tagit en lång dusch tillsammans och jag har hunnit klura ut hur jag ska göra en stickad blomma att ha på sidan. Vet inte alls hur det kommer bli, men jag provar. Jag har ju freestylat allt annat jag gjort, då borde jag väl få ihop en blomma också?

Föresten har jag en ny foundation på mig - Maxfactors Secoundskin Foundation. Ni har säkert sätt reklamen... Den känns som en skön fuktkärm som ändå täcker bra. Som ett secoundskin helt enkelt!

Stickningen kallar. Puss & godnatt!

Terapi

Det finns saker som hjälper - sticka är just en sån. Kravlöst, tidsfördrivande och det ger en utrymme att tänka. Eftersom hälar är min nya specialité så blir det just nu sockor i olika storlekar, men idag har jag även gjort en mössa till mig själv. Jag har nämligen orkat mig ner till stans bästa granbutik och inhandlat massa nytt, däribland garnet till mössan. Den blev helt okej. Nu saknas bara en bit sidenband och en virkad blomma (hur gör man?!) sen är den klar!

Här är några av mina projekt:


En randig, "pippi" inspirerad socka till Estridh.


Babysockor


Stickor & garn = my best friends


Kanske inte syns ännu, men detta ska bli en mössa.


En baggymössa till Estridh


Mössan jag gjort idag. Tänkte mig en virkad blomma på ena sidan. Vad tror ni?

Andra saker som hjälper en att skingra tankarna är att städa och plocka här hemma. Sortera garderoben, vika om alla handdukar snyggt, rensa bland mitt smink, hugga ved och kratta lite löv. Ja. Det är väl ungefär så min dag har sätt ut hittills. Tankspridd, kreativ och fullspäckad. Men allt som allt ganska lättsam.

I morgon ska jag till sjukhuset för en liten kontroll och träffa en kurator. Det hjälper mindre. Jag kommer inte i från att det är svårt att öppna sitt hjärta för främlingar. I stället har jag god hjälp av att skriva, kunna sätta ord på allt som känns så abstrakt och prata med familj och vänner. Ni betyder allt just nu ♥

Du får mig att hoppas igen

Estridh. Om du bara visste hur mycket värme, glädje och kärlek du fyller mitt hjärta med.

Det är tur att mamma har dig älskling, vad skulle jag annars ta mig till? Så sorglös och kärleksfull. Dina kramar är det varmaste av alla och ditt lilla skratt tycks läka alla hål i själen. Jag håller dig i famnen, luktar på ditt hår och ser så perfekt du är, så underbar på alla sätt och vis. När jag tänker på vilken vinstlott jag faktiskt dragit här i livet som får vara din mamma, då är det svårt att känna något annat än lycka.

Du får mig att orka vara i nuet och blicka framåt. Du får mig att hoppas igen ♥

En dag i taget

Det är sant att man aldrig kan försteställa sig denna känsla, innan man själv är där. Jag antar att det är en tanke bakom det också... Dagarna går upp och ner. Toppar och dalar. Ena stunden är jag stark, ser på det som hänt med realistiska ögon och blickar framåt. I nästa stund sköljer besvikelsen och sorgen över mig och jag kan knappt andas..

Jag tänkte berätta lite om vad som gjorde att min till synes friska och fina graviditet en dag slocknade. För även om vi alla vet att livet och döden går oförskämt nära och ibland håller varandra i handen, är det inget vi tänker på eller räknar med. Man lever i nuet och drömmer om framtiden. Det gjorde även vi. 

Jag mådde bra, magen växte och barnet sparkade. Men efter en rad avvikelser på rutinultraljudet gick det ganska snart upp för oss att vi kunde förbereda oss på det värsta. Efter vidare undersökningar, långa ultraljud och fostervattensprov skulle vi sen få diagnosen. En fruktansvärt dåligt sådan.

Pojken i min mage hade en svår form av kromosomfel. Det drabbar en av 50.000 och leder oftast till tidiga missfall. Men i vissa extremt ovanliga fall forsätter graviditeten att utvecklas. Troligtvis hade kroppen avslutat detta själv innan jag hunnit gå 30 fulla veckor, och han hade aldrig kunnat leva utanför magen. Orsaken är att barnet fått dubbel uppsättning av kromosmer från den ena föräldern. Normalt har man 23 kromosomer från varje förälder, men vår pojke hade 23 från den ena och 46 från den andra. Det kan bero på att antingen ägget bar på dubbel genuppsättning eller att två spermier befruktade ägget exakt samtidigt. Det är inte ärftligt och ingenting vi kunnat påverka. Slumpen eller ödet? Välj själv.

Det fanns helt enkelt ingenting vi kunde göra och valde därför att avsluta graviditeten. Just det valet var inte svårt att fatta, vi hade ingen annan utväg. I stället är det är alla känslor runt omkring. Att svälja tabletterna som man vet stannar av allting, samtidigt som ett litet hjärta fortfarande slår där inne och man känner sparkarna. Att gå igenom en förlossning med så mycket sorg och smärta i stället för glädje och förväntan. Att hålla sin son som precis rymms i handflatan och önska så innerligt att vårat första möte inte skulle behöva bli det sista...

Vi tar en dag i taget. Med tiden kommer topparna bli längre och dalarna inte lika djupa. Men vi kommer alltid få leva med det som hänt. Även om han inte var född ännu så har han levt i våra tankar och givit oss otroligt mycket glädje och kärlek, även om det var för en kort tid.

Jag vill tacka er alla fina och omtänksamma människor där ute som lämnar varma ord efter er. Och till er som jag vissa dagar inte orkar svara när ni ringer, så vet jag att ni hör av er och det värmer. Tack!

Just nu tar vi en dag i taget...


Till min son

Känslan av att vara tom men samtidigt ha så mycket känslor som bara måste ut, fyller min kropp. Mitt hjärta har stannat. Chock. Förtvivlan. Sorg. Allt på samma gång och det är svårt att tänka klart ibland. Ändå vill jag sätta ord på vad jag känner. Sätta punkt.

Måndagen skulle varit en fin dag. Vi skulle fått fina bilder med oss hem efter rutinultraljudet på vår lilla bebis. Vi skulle snart äta lunch tillsammans efteråt och vara ännu ett delmål närmre livets finaste mirakel. Men plötsligt vänds hela min verklighet upp och ner. Det som senare skulle bli vårat besked är igenting man någonsin kan förberda sig på. Det är inget man räknar med. Händer det här verkligen mig? Låt mig vakna. Snälla. 

Men vi vaknade aldrig upp. Det kommer nog ta lång tid innan vi gör det. Tills dess vill jag skriva de här raderna, sätta ord på allt som inte rymms i mig längre.


Min fina lilla son,

Jag fick bära dig under mitt hjärta i 20 veckor, och där kommer du alltid finnas med mig.
Jag är ledsen för allt som inte blev. Alla drömmar som försvann, längtan, framtiden och allt vi skulle gjort tillsammans. Trots att risken bara var en på 50.000 hade vi inte oddsen på vår sida. Inte den här gången. Men jag hoppas och tror ändå att din tur att få komma till världen kommer, och då ska vi ge dig en frisk kropp och ett hjärta som kan slå hela livet ut.

Nu har det gått två dagar sedan jag födde jag ut dig till världen. En kall och hård värld som tycks vara fruktansvärt orättvis ibland. Det är de svåraste jag någonsin gått igenom. Ändå känns det skönt att vi fick träffa dig, hålla dig i våra händer och säga hejdå. Jag vet att vi kommer få fler chanser, fler chanser att uppleva livet tillsammans.

Mamma och pappa älskar dig.

Svininfluensa på förskolan

Det första fallet av svininflusena är nu konstaterat på Estridhs förskola. Det känns inte bra. Tidigare har jag inte oroat mig speciellt mycket, men det blir annat när det kommer så nära inpå. Jag känner mig som en hemsk mamma som lämnar mitt barn i en snorig, kladdig smitthärd om dagarna, utan möjlighet att kunna skydda henne. Men vad gör man? Det är nog bland det värsta med att vara förälder - att inte kunna skydda sitt barn från allt ont.

Jag hoppas Estridh klarar sig från detta hemska. Själv överväger jag att vaccinera mig. Vad jag förstått det som är det bättre för bebisen i magen med de biverkningar jag kan få av vaccinet, än att jag blir sjuk i influsenan. Då har jag ju i alla fall gjort vad jag kunnat. Har ni vaccinerat er?