Sockerstopp 2014

Vid nyår avgav jag kanske det klyschigaste löftet av alla - sluta äta godis. Alltså sockerstopp. Det låter väl inte som någon match, men för mig är det de. I sin helhet innebar det att äta bättre mat, sluta leta sockerkickar och därmed bli mer balanserad. Mitt sätt att äta sötsaker har ju varit alldeles vansinnigt, egentligen. Hade jag varit en person som gick upp i vikt lätt hade jag vägt minst 200 kg. På riktigt. I stället har mitt sockerberoende, som jag vill kalla det, synts på insidan. Mitt humör, tålamod och min energi har varit i botten. Lättirriterad. Så jag har ständigt sett till att ha den snabba och enkla vägen till uppmuntran nära - godis! Detta blev tillslut mer eller mindre en fixering för mig. Jag ägnade mycket tid åt att planera nästa tillfälle då jag skulle få äta "nått gott" och kunde åka enkom till affären, bara för att ha den där chokladkakan. 

Jag bestämde mig för att det nu fick vara nog. Så här kan man ju inte leva! För att markera förändringen behövde jag en naturlig brytpunkt, så ett nyårslöfte fick det bli. Jag valde att inte sätta några konkreta mål i form av siffror, annat än att jag vill känna mig mer hälsosam i kroppen, bli starkare och vara mer balanserad i humöret. Även om sakta men säkert tappade gravidkilona sedan jag födde Knut, så visste jag själv att jag misshandlade min kropp på insidan. Egentligen har jag inget viktmål men skulle av principskäl vilja komma tillbaka till vikten jag hade innan jag blev gravid med Estrid. Men eftersom jag börjat med styrketräning så känns siffrorna på vågen mindre viktiga. Det viktigaste av allt är hur jag mår och känner mig i kroppen! 
 
Men den utgångspunkten åt jag min sista godisbit på nyårsafton. Fast inga regler saknar undantag. Mina är födelsedagar, då det bjuds på efterrätter eller när det är ett annat "speciellt tillfälle". Fast fortfarande inget godis. Men kanske en kaka, tårtbit eller så. Kanske låter det som flytande riktlinjer att hålla sig efter, men eftersom det handlar om mina personliga resultat och mitt eget välmående ser jag ingen vits med att strikt följa regler. Det är helt enkelt mitt egna samvete som bestämmer vad som är giltiga skäl för undantag, och inte. 

Maten jag äter är ingen strikt diet eller så. Jag äter det jag tycker om och inspireras av sånt jag tycker verkar vettigt.

- Inga sötade produkter
- Inga halvfabrikat
- Mindre portioner 
- Äta på regelbundna tider
- Byta ut ris och pasta mot bönor, linser och grönsaker
- Välja råa grönsaker istället för upphettade
- Mycket vegetariskt
- Dricka vatten istället för mjölk 
- Inte äta sent på kvällen
- Mycket frukt! 

Det låter väl ganska självklart egentligen, eller hur? Att detta är bättre matvanor än att äta chokladbollar till lunch, plocka 2 kg llsgodis inför helgen eller dricka en liter mjölk om dagen? Men visst innehåller frukt också socker, fast det "naturliga" sockret får vara okej tillsvidare. Blir jag sötsugen tar jag ett par torkade fikon eller dadlar. Det är ändå betydligt bättre än att klämma en 200 g. chokladkaka innan man går och lägger sig... 

Jag ska lägga upp några förslag sedan på frukost, lunch och middagar som jag äter. För jag är en matsälskare! Och det är väldigt viktigt för mig att fortfarande äta gott, annars kommer det här aldrig hålla. Men hittills trivs jag bra med upplägget. Ni ska även få se resultaten sen! 

Grattis bloggen 6 år!


I februari 2008 startade jag bloggen. Den blev ett sätt för mig att visa vänner och familj allt som hände kring Estrid, som då var tre månader gammal. Jag och Johan hade varit tillsammans i drygt ett år.

I februari 2009 hade bloggen vuxit sig större än till bara vänner och bekanta. Jag skrev mycket om föräldraskapet, mammafikor på Öppna Förskolan och drömmar om framtiden. Estrid går sedan några månader tillbaka på dagis jag har fått mitt livs första tillsvidareanställning!


I februari 2010 hade vi flyttat till ett hus ett par mil utanför stan. Estrid hade fått eget rum och en stor trädgård att leka i. Under hösten hade vi tyvärr fått avbryta en graviditet, men hade nu fått reda på att jag var gravid igen. Stor lycka! 


I februari 2011 bodde vi på Gotland, någonting vi både drömt om att prova på och tog tillfället till att göra när vi skulle bli en till i familjen. Lilla Signe föddes på Visby Lasarett och vi njuter att kunna bo och spendera en stor del av föräldraledigheten på ön. 


I februari 2012 har vi flyttat tillbaka till fastlandet. Vi längtade efter närheten till vänner och familj och vi båda får jobb här. Vi bosätter oss i ett hus på landet och Signe börjar på dagiset där Estrid redan går. De älskar att ha varandra! 


I februari 2013 har vi nyss fått reda på att vi ska bli ytterligare en i familjen! Syrrorna väntar med spänning på sitt syskon! Till hösten börjar Estrid även i förskoleklass. 


.... och här är vi nu - februari 2014! Den lilla ärtan i magen visade sig vara lillebror Knut och huset är nu fullt av lek, bus och kärlek! Jag är föräldraledig och har samtidigt startat ett eget företag - Pillemin - där jag syr barnkläder och annat. 

När jag blickar tillbaka över åren så är jag otroligt stolt över dit vi kommit! Allt vi gjort tillsammans, upplevt, tagit oss igenom och drömmar vi uppnått. Att jag har gått från att vara en tonåring som nyss tagit studenten och fått en bebis, till en trebarnsmamma med hus, jobb, bil och allt det där. Jag är också otroligt glad över att jag valde att starta bloggen, den där dagen i februari för sex år sedan. Bloggen har blivit en skatt för mig. Långt mer betydelsefull än jag kunnat trott. Förhoppningsvis håller bloggen sig vid liv ett tag till, så att sagan kan fortsätta. 

Tack för att ni hängt på! Många av er sedan bloggens start. Era ord, erat stöd och alla bra och kloka råd som ni ger mig på vägen betyder mycket. Hoppas ni vill följa med i fortsättningen också! 


Fredagsmys med självömkan

Hade inte megaförkylningen kunnat komma när Johan var hemma? Nej. Det är ju självklart att den slår till dagen efter han åker hemifrån, när vi varit hemma tillsammans i snart två månader. Typiskt. 

Nu sitter jag här och tycker synd om mig själv. Feber, hosta och en hals som knappt går att prata med. De två senaste nätterna har dessutom varit de värsta under mina sex år som förälder. Eftersom våra barn normalt sover väldigt bra på nätterna, vet jag inte hur det är att ha en sån där "sömnlös natt" som andra föräldrar pratar om. Nu vet jag. Stackars bebisen har inte kunnat amma med täppt näsa, utan hostat och rosslat och oroligt snurrat runt i sängen med nära på 40 graders feber. Jag har blivit väckt ungefär 50 gånger på natten och tittat på klockan, och tvingats konstatera att det inte gått mer än 20 min sedan jag kollade sist. Och när jag, mot förmodan, fick den lilla att sova var jag ändå tvungen att själv gå upp och pumpa ur mjölkstinna bröst eftersom bebisen inte äter som han brukar. Suck. Det är liksom mer än vad man orkar med, när man känner sig lika risig själv.

Men tjejerna är friska. Alldeles för friska, tyvärr.... För allas bästa ska de få sova borta i natt. Då slipper jag känna mig som en otillräcklig mamma till åtminstone två av barnen. 

Men imorgon kommer räddningen! Johan kommer hem. Tack gode Gud. Då ska jag nog lyckas tigga åt mig en sovmorgon på söndag. Är det inte härligt, va? Det har inte ens hunnit bli helg ännu, och jag sitter redan och längtar efter att få vakna upp på söndagmorgon. Sånt är livet numera. Småbarnslivet. 

En kopp te och några torkade fikon väntar på mig nu. Det är mitt fredagsmys. Bäst att passa på innan bebisen vaknar i nästa hostattack... Trevlig helg! 

♥ Knut 6 månader ♥

 
Alltså, kolla på honom! Kan man bli annat än glad av den här bebisen? Hans blick och leende letar sig in i mig och värmer. Innifrån och ut. Jag är störtkär!
 
I helgen blev han 6 månader. Ja, ett halvt år har gått sedan han föddes! Obegripligt. Just denna halvårsdag är inte vilken dag som helst, utan den brukar av tradition firas med tårta och sång i vår familj. Så även denna gång, fast vi bakade en spektakulär lemoncurdpaj med hallonmaräng i stället. 
 
Vikt och längd har jag ingen koll på. Jo, han följer ju sin kurva och växer ur garderoben sagta men säkert. Det vet jag. Fast det var ett tag sen jag höll koll på siffrorna. Vi skulle egentligen varit på BVC för vaccination och läkarkontroll, men eftersom han åkt på sin livs första förkylning sköt vi det på framtiden. 
 
For the record, bara. En liten sammanfattning om hans utveckling hittills! 
 
  • Han kryper! Som en riktigt Pampersbebis hasar han runt på golvet nu och stoppar allt han hittar i munnen!
  • Vi ger hon gröt till frukost och middag, däremellan och på natten ammar han.
  • Han visar tydligt vem han vill vara hos och känner lätt igen oss familjemedlemmar.
  • Syrrorna är hans favoriter. När han ser dem skiner han upp och är väldigt intresserad av allt de leker med.
  • Han sover middag drygt 3 ggr/dag.
  • Just nu övar vi honom med välling på kvällen, i hopp om att han ska bli mättare och amma mindre på natten.
  • Han försöker sitta själv, men behöver stödja med ena handen för att inte ramla.
  • Mot möbler reser han sig upp och försöker förflytta sig utefter dem. En anledning till at jag fått sy en vadderad hjälm åt honom... 
  • Han har för första gången varit utan både mig och Johan. En timme med barnvakt när vi båda tränade. Det gick bra! 
  • Smakisarna han provat är banan, äpple, päron, grönkål, potatis, plommon, fikon och vindruvor. 
Förutom det är han världens finaste, roligaste och gladaste bebis! Han är verkligen glad jämt. Ge honom ett leende och han ler tillbaka med hela ansiktet! ♥ Även nu när han har nära på 40 graders feber så kramas han bara och försöker vara glad ändå. Han är ett guldkorn. Så är det bara.