Nybörjare på löpträning

Jag har börjat löpträna. Jag har köpt fotriktiga skor och laddat ner appen RunKeeper. Detta är senastion för en människa som aldrig tidigare i livet motionerat. Eller jo, jag har sprungit förut. Till bussen. Typ. Då förstår ni på vilken nivå jag börjar.

Mitt första mål är att springa 1 mil 60 min. För att uppnå detta har jag flera små delmål. Jag avancerar mina löprundor med 500 m/löptillfälle och det går ganska bra. Min allra första löprunda var på 2,5 km och jag behövde stanna och gå flera gånger. Men sen har jag fått in sintsen och hittat ett bra tempo. Sen klarade jag att springa 3 km utan att stanna, sedan 4 km och förra helgen sprang jag för första gången 5 km utan stopp!

Det är faktiskt 50 % av mitt totala mål, och då får jag ändå klassa mig som en rejäl nybörjare fortfarande. Jag trodde aldrig att jag skulle säga det - men det är roligt stt springa! Bra musik i öronen, hitta takten och sedan är det bara släppa alla tankarna och jobba på. Det är skönt på så vis att man blir ett med sin kropp och håller fullt fokus samtidigt som hjärnan kopplar ur och inte tänker på något.

Med lite enkel mattematik måste jag alltså hålla 6 min/km för att klara milen på en timme. Just nu när jag springer ligger jag på mellan 5.45 min - 6.30 min. Jag har fått rådet av min bror att gå ut långsammare och i stället satsa på att hålla 6 min hela sträckan i stället för att gå ut snabbt och hårt och bli trött mot slutet. Det låter bra.

Har ni några löpartips att ge mig?
Jag är alldeles grön och suger i mig av allt!


Emmy

Du ökar kapaciteten på cellnivå om du tränar intervaller och då menar jag inte gå och springa utan springa och ibland ruscha dig anfådd. Man bygger mitokondrier och muskelcellerna vilket gör att du kan du kan bilda mer ATP (kroppens energivaluta)du kommer då i långa loppet kunna ge mer utan att riskera att få mjölksyra så lätt.

2012-05-14 @ 23:50:53
Anonym

I muskelcellerna menar jag förstås. Dessutom så blir hjärtat starkare och behöver inte pumpa lika snabbt för att tillgodose cellerna med syre och en god syretillgång i cellerna är nödvändigt för att energin i form av (fett (fettsyror och glycerol, glukos och aminosyror ska kunna bindas till acetylcoenzym A och transporteras i mitokondrien-- citronsyracykeln-- andningskedjan och generera ATP. Nördigt men intressant:-)

2012-05-14 @ 23:55:20
Sara

Jag tänkte också skriva att intervaller är kanon om man ska orka snabbare under längre sträckor genom att höja sin tröskelnivå. Antingen ruscha kortare sträckor under vanliga distanspass eller köra tex 10x200m med lite vila mellan.



Såg nu att du sprungit milen redan, grymt jobbat!

2012-05-15 @ 10:36:47
URL: http://saraengstroem.blogg.se/
Linn

Nu ser jag ioförsig att du redan lyckats med bedriften att springa milen, grymt gjort! Men, i övrigt tycker jag att man ska öka på långsamt, och inte alltid köra slut på sig. Variera runda och längd, så vänjer sig inte kroppen utan utmanas hela tiden. Att springa intervaller någon gång/vecka är toppen, men glöm inte att även lägga in lugnare pass. Kombinera även med styrketräning, det gör susen! Pulsklocka är roligt att använda, då lär man sig kroppens signaler och kan läsa av om man har mer att ge eller måste dra ner lite på tempot för att pulsen är för hög.

Löpning är fantastiskt, kombinationen frisk luft och motion är ett vinnande koncept :) Lycka till!

PS: på FunLight kan man just nu vinna springskor, verkar dessutom vara stor chans att vinna, så in och tävla vettja! :)

2012-05-15 @ 15:19:17


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: