Tre veckors ledigt! Eller?

Man vill ju hinna med sånt här också. Sitta under träden och fika och pyssla. Det är riktig semester!
 
God dag! Nu har jag semester. På riktigt. Det blir tre veckors ledigt med endast en sak inplanerad - Gotska Sandön. Semestern kommer alltså betyda ledigt i år. Det är skönt. 
 
Min första dag har jag däremot gått ut hårt. Jag har gjort minst 5 nyttiga saker idag. Bland annat sorterat och organiserat upp i linneskåpet samt alla köksskåp. Det började med att jag i morse skev en lista med saker jag borde göra denna lediga semeter. Det resulterade i att jag hade minst ett projekt varje dag att göra för att hinna med allt. Eftersom jag inte vill känna mig stressad tänkte jag att det var lika bra att göra klart så mycket som möjligt redan nu. Ja. Så fick det bli. 
 
I morgon ska jag fortsätta i detta effektiva flow. Jag ska ha en bakluckeloppis. Förhoppningarna är små men just nu vill jag bara bli av med skiten. Johan tror jag kommer tjäna 350 kr och Estrid har sagt 20 kr. Hm.
Själv tippar jag 300 kr. Men bara det räcker till soppan hem och kanske en burgare är jag glad!

Där det växer finns livet.

 
Ett nytt intresse. Växter. Jag har på sistonde planterat mycket och farcinerats av vilka skapelser som kan komma från ett litet frö. Nu räcker inte fönterbrädorna till längre åt basilika, pelargoner, sticklingar, tomater och paprikaplantor, så nu har de fått flytta ut. Sommarvärme eller ej, det är snart juli så mina plantor ska vara utomhus!

Jag har aldrig någonsin intresserat mig för detta förut. Men det är kul. Jag mår bra av att vattna mina plantor och se att de växer. Det känns skönt att trycka till jorden kring en liten stickling så att den står upp själv. Se hur den sedan blir stadigare och stadigare och tillslut har brett ut ett eget litet rotsystem runt, runt i krukan. Mina sticklingar är mina bebisar. Någon sa att man blir lyckligare av att ge till andra. Jag tror att min plant-lycka spelar på den strängen.
 
Nu i helgen gjorde jag en räddningsaktion på ett par pelargoner ifrån farmors tomma lägenhet. Jag har friserat dem och tagit sticklingar. En modersplanta fick fem sticklingsbebisar. Jag ha givit dem en ny möjlighet till liv. Liv. I mitt fönster finns nu en liten del av något som farmor vårdat med sina egna händer. En liten del av hennes kärlek. Det är fint på något vis. En symbol för att livet alltid går vidare.
 
Förut tog jag hem några i från min mormor också, och det ska bli spännande att se vad de alla har för färg. I fönstret trängs nu alla för att vända sina blad mot solens ljus. Likt ringmärkta fåglar har de fått ett band runt stammen märkt med antingen "GRETA" eller "BERIT". Mormor och farmor. När de växer upp vill jag inte blanda ihop vem som är vem, så det är bäst att skilja dem åt reda nu.
 
Det kanske låter löjligt, men det här med växter har verkligen blivit en grej för mig. Terapi. Nu har det även blivit ett stätt att göra av sorgen och saknaden. Jag antar att jag behövde det.

Astrid Lindgrens Värld

Vilket ställe! För Estrid var det en dream come true att få besöka Astrid Lindgrens Värld. Hon hade länge längtat efter att få träffa Pippi Långstrump i egen hög person, men hon visste nog inte att hon skulle få träffa precis alla karaktärer ur denna fantastiska sagovärld!
 
Hon var helt lyrisk över föreställningarna, alla skådespelare, minityrstaden, inte-nudda-market-banan, äventyret att sova i campingstuga och pannkaksbuffén. Signe var också en väldigt nöjd tjej, även om hon är liten.
 
Om man ska åka någonstans endast för barnens nöje så är detta stället som gäller. Fast, det var ju inte enbart för barnens nöje. Jag tyckte föreställningarna var skitbra, speciellt Ronja Rövardotter. Jäklaranacka vilka skådespelarinsatser! Jag är ganska gråtmild när det kommer till enskilda människor prestationer och sanna engagemang, och att se dessa människor ge så mycket av sig själva och förmedla sån känsla till publiken var fantastiskt. Lägg till lite körande mansröster a l'a Mattis Rövarna på det. Det var grymt!
 
Ja. Hur sammafattar man två dagar med roliga, fina, annorlunda och minnesvärda grejer vart än man tittar? En bildbom så klart!
 

Då tar vi nya tag

Första delen i Tjejklassikern är avslutad. Cyklingen. Det gick över förväntan och efter att ha luskat fram en resultatlista. Kul! Jag låg bra till. Jag är supernöjd.
 
Min andra sak att bocka av blir simningen. Det är Vansbro Tjejsim om ett par veckor. Jag har inte övat simning någonting, men jag tror inte det kommer kräva en sån stor ansträngning. Sträckan är bara 1 km. Det som jag däremot måste förbereda mig på är hur det är att simma i våtdräckt ute i strömt vatten.
 
Precis som alla lopp och tävlingar ser jag fram emot det väldigt mycket. Familjen följer med och det ska bli en rolig tillställning. Jag längtar!

En bukett med kärlek!

 
Igår gjorde jag Johan glad. När hans båt stannade för att plocka av och på passagerare i Stockholmsskärgård väntade ett blombud med den här buketten. Han blev väldigt glad, och väldigt överraskad! ♥ 

Midsommar 2012

Min första semestervecka är förbi. Nu har jag snart jobbat denna veckan ut, sen väntar tre till. Man kan ju av blogguppdateringen att döma konstatera att jag hade massor av annat roligt för mig i stället att sitta vid datorn.
 
Midsommar har det varit också. En lugn och idyllisk sådan i de Upplänska skogarna hemma hos min far. Vi gjorde sånt som midsommarfirare brukar göra mest. Äta sillunch, dansa runt midsommarstången, bada i poolen, plocka blommor och grilla älg och vildsvin. Jag gillar midsommar. Det är lagom kravlöst men samtidigt väldigt fint och högtidligt.
 
Barnen fick sig också varsin midsommarkrans. Estrid var väldigt stolt över sin. Signe å andra sidan började med att tjata till sig en egen, och efter att jag omsorgsfullt bundit ihop en krans åt henne kastade hon den i gruset. Men hon var glad ändå (bara hon slapp ha kransen på sig). Mamman var också glad, såklart. Det är hon alltid när hon får vara med sina familj och nära och kära ♥
 

Semester!Helt plötsligt så var sommaren bara här!? I morgon börjar min första semestervecka. Jag har sett till att knöka den full av roliga saker. Vi ska fira min mamma som fyller pensionär, vi ska ha midsommarfirande på landet hemma hos min far och vi ska spendera två dagar i Astrid Lindgrens Värld! Estrid är lyrisk.

Framför allt ska jag få vara ledig med min familj, och det har jag saknat. Ja. Det kommer bli en bra vecka!

Alla är vi en del av livets stora cirkelVilken unge jag har. Lilla Estrid. Hon får mig ständigt att häpna över så smart hon tänker, reflekterar och med vilken värme hon visar omtanke. Hon har verkligen fått mig att inse hur mycket barn faktiskt förstår, medans vi vuxna ofta tänker att de "bara är barn".

Som när min farmor gick bort. Jag hade berättat för Estrid att min farmor varit sjuk, och förklarade nu att hon hade dött. Estrid funderade en stund och sa sen,

"Ja, mamma. Alla är vi en del av livets stora cirkel."

Behöver jag säga att jag kom av mig helt? Vem kläcker sånna visdomsord som 4 ½ åring? Det visade sig att hon tittat på Lejonkungen, och där hört dem prata om döden. Men det som verkligen berör mig är att hon inte bara lärt sig en line ur en film. Hon har tänkt till kring vad detta faktiskt betyder och sedan själv kunnat applicera det i sitt eget liv. Hon förstod precis, och det är alldeles makalöst stort. ♥

Hejja Johan!

Jag går på helspänn här hemma. Idag cyklar Johan Vätternrundan. Jag får SMS-aviseringar när han passerar depåerna, och jag går som på nålar nu och väntar på när nästa ska plinga till i telefonen. Jag har med tid och stäcka räknat ut hans snitthastighet, och fortsätter han hålla det här tempot kommer han klara sitt egna personliga mål! Fotbollen kan ta sig i brasan. Detta är spännande på riktigt!

Jag håller tummarna. Kollar på klockan. Går in på SMHI och konstaterar ösregn och hård vind vid Vättern. Kollar på klockan igen. Jag hoppas han kan känna stödet här hemifrån, åtminstonde lite.

Enligt mina beräkningar borde han passera nästa depå 11:10. Om han håller farten, vill säga. Då han han cyklat 20 mil och har 10 mil kvar. Hejja hejja hejja!


I ljust minne bevarad

Genom min blogg har ni läsare delat mycket med mig. Jag har skrivit utifrån nästan alla känslor som rymms inom spannet av vad en människa kan känna. Jag har skrivit om när ett nytt liv föds, och nu skriver jag om när ett liv går.

Förra veckan gick min farmor bort. Det känns konstigt. När jag tänker på henne är hon fortfarande så levande. I mitt huvud kan jag höra hennes röst och hennes skratt. Jag kan fortfarande känna värmen av hennes kram. Hur kan någon som är så verklig, inte finnas mer? Jag har tänkt mycket på det där. Vart är hon nu?

I dag hölls begravningen. Det var fint, men också väldigt jobbigt. Jag har aldrig någonsin kännt en sån stark energi som jag gjorde idag. Den fyllde hela krykorummet. Det kändes som om kistan var magnetisk. Energin var så tydlig. Så om jag tidigare undrat vart hon finns nu, fick jag svaret idag. Hon finns runt omkring mig. För idag var hon lika närvarande som någon annan av oss. Så länge jag minns hennes röst och kan känna värmen av henne kram, finns hon med mig.Jag vet det nu.

Det finns två filmer som jag alltid gråter till. Lejonkungen och Lillefot. Kommer ni i håg när Lillefots mamma säger "Vissa saker ser man med sina ögon, andra med sitt hjärta."? Precis så känns det.  

Bilden nedan ser ut som omslaget till en brittisk kriminalserie. Men det är bara jag och mina bröder, finklädda för begravning. I övrigt ville jag inte fota gästerna. Det kändes ofint.


En dag ute i trädgården

Vädret har varit fint och vi är ute mycket. I onsdags var det planeringsdag på dagis så då var vi ute i trädgården ungefär hela dagen. Klippte gräs, städade upp i sandlådan och hängde tvätt. Sanningen är att det inte bara var det fina vädret som höll oss utomhus. Signe-Signalhorn är just nu helt obegripligt krävande och klättrar efter väggarna bokstavligt talat om hon hålls inomhus för länge. Hennes tålamod är obefintligt och hon skriker och testar gränser hela tiden. När hon kommer utomhus däremot distraheras hon av en massa spännande saker som världen har att erbjuda, och kommer liksom av sig i allt gnällande.

Det blev därför en väldigt trevlig dag utomhus! Där finns också hennes gungor som kan roa henne i evigheter. Efter Estrids önskemål blev det också en knäckemacka med kaviar ute i solen.

Ja. Dom är fina, mina ungar. Om än tålamodsprövande. Jag är så glad att jag har dem ♥Ser ni de den lilla grönskan som kommer upp i krukan till höger? Det är potatis som vi provat att sätta i kruka. Ska bli spännande att se vad som blir av det.

Jag ska vara ärlig mot mig själv.

Under en lång tid har jag kännt mig pressad av att uppnå allt som människor i allmänhet uppnår. Göra sånt som folk i allmänhet gör. Göra allt på rätt sätt. Man ska göra karriär. Ha mycket pengar. Köpa hus. Man ska ständigt ha ett mål att sträva efter och vara så jävla nöjd och glad.

Nu har jag tänkt på det här ganska mycket och kommit fram till att det enda som inte gör mig nöjd och glad, är tankarna på just allt det här. Så jag har bestämt mig för att vara ärlig mot mig själv.

Vad vill jag egentligen? Vill jag göra allt detta som andra gör eller följer jag en förväntad livsstil?
Är det nödvändigt att sträva efter något annat om man redan gillar livet som det är?
Vad är egentligen viktigt?

Om jag dör i morgon vill jag inte känna "Vilken synd att jag aldrig hann uppnå det, och det, och det..." utan i stället "Jäklar vad jag haft det bra!". Ni förstår hur jag menar. Tänker man på det här sättet är det också lättare att uppskatta det man har. Jag vill leva mitt liv som det är just nu, utan att tappa bort det i en förväntad dröm om framtiden. Därför har jag kommit fram till en rad olika punkter.

1. Jag tänker bo där jag bor ett tag till. Jag är trött på att leta vidare och alltid vara på tå. Jag har bestämt mig för att stanna och låta planerna om framtida boende vila. Man måste inte äga ett hus. Däremot måste man trivas, och det gör jag.

2. Jag tänker inte tillåta mäniskor runt omkring att göra mig ledsen längre. Jag har min familj. Jag har min borg. Det är det viktigaste. Det är dags att börja välja och välja bort.

3.
 Pengar är inte allt. Ofta byggs hela människans existens upp av pengar. Jag tycker inte om det. Det är ingenting för mig. Det bästa i mitt liv har varit gratis.

4. Jag behöver inte bevisa för andra vad jag kan. Det är oviktigt. Jag är nöjd med mitt liv som det ser ut idag, och det duger för mig. Med eller utan omdöme från andra.

5. Min tid viktig. Jag är på jobbet fler timmar om dagen än jag träffar mina barn. Jag ska göra det jag verkligen vill. Det är vitkigt att sysselsättnignen fångar mitt verkliga intresse och engagemang.

6. Kunna ta till mig det fina. Det krävs mycket av en människa för att ge av sig själv till andra, men det krävs nästan ännu mer för att kunna ta emot och behålla sann värme och kärlek från en annan människa. Det här måste jag bli bättre på. Det är sån energi som gör en stark.

Jag vet inte varför jag skriver det här just här. Men det är skönt att knacka ner det man tänker och känner. Se det i ord. Nu har jag bestämt det här med mig själv. Jag tänker inte stressa fram. Jag tänker verken leta eller låssas. Jag är både skitnöjd och skitkär - vad mer kan man begära? Egentligen inget. Det är dags att landa i det nu.

Punkt!


Familjecirkus

Jag lever i en familjecirkus. Ni vet när allting snurrar på och det är svårt att stanna upp. Johan är hemmapappa varannan vecka och i övrigt hjälps vi åt att dra in brödfödan. Mitt uppe i karusellen går allt så fort att omgivningen bara far förbi och jag vrider huvudet av mig för att ens få en skymt av min egen familj.

Det är fantastiskt på många sätt. Fantastiskt härligt och fantastiskt intensivt. När vi blir gamla, kommer vi se tillbaka på den här perioden som den bästa i livet? Är här och nu det bästa i livet? Det kan mycket väl vara så. Småbarnsåren. I så fall är det dumt om jag låter dessa dagar och nätter fara förbi framför ögonen som svarta och vita lakan. Jag borde vara mer ledig. Vi borde göra mer roliga saker ihop. Vi borde se varandra, inte bara leva med varandra.

Det gäller faktiskt alla. Vänner och familj. Jag är expert på att skjuta fram saker och vara bekväm för stunden. På jobbet träffar jag många människor varje dag. Tillfälliga möten där våra liv för några minuter sammanstrålar, för att sedan skiljas åt igen. Jag tycker det är häftigt. Fint på något vis. Jag tänker ofta så när folk är suriga och vresiga och jag bara gör mitt jobb. Vi möts här och nu och tar tid i från varandras liv. Jag tänker att det är en ära att för en kort stund få vara en del av någon annans liv. Vem var det som sa att man blir till i mötet med andra? Jag försöker tänka så. Det är en ära att få fläta ihop livet med andra människor som sedan går därifrån med en tanke, ett intryck, ett minne av mig.

På så vis finns jag, liksom. Herregud vad det blev djupt nu. Det blir lätt så här när cirkusen snurrar på och man väl tar sig tid att stanna upp och fundera. Då kommer allt på samma gång.


Världens enklaste efterätt?

Mitt nyaste tillskott i mumsfamiljen. Mango, melon och cupecake frosting. Upptäckt av mig när jag beusad av sockersug gick på vad-kan-vi-äta-till-efterätt-jakten i både kyskåp, skafferi och frukfat. Detta vad vad vi hade hemma. Det visade dig vara en fantastisk kombination!
Fluffig, fruktig och med en smak av cheescake (philadelphian i frostingen). Ett tips till såväl god efterätt som humörräddare när sötsuget slår in!

"Ninne"Min lilla tösagris busar på grusgången och kastar stenar. Hon blir så stor, så snabbt. Pratar och bubblar massvis! Här är ett axplock ur hennes ordföråd:

Ninne(Signe)
Wa-wa (sova)
Lelle (välling)
Haj haj! (hej hej!)
O-ahn (Johan)
Dedde (Estrid)
Meja (mera)
Måla
Bade
(mage)
Badde (smycken och hårspännen)
Ojoj
Mlamla
Ramla
Mlomla Blomma
Öjja (blöja)
Doo (sko)
Jöjjan (tröja)
Pappe (papper)
Mu (mjölk / ko)
Mao (katt / hamster)
Dumpa (strumpa)
Jajja (jacka)
Vo-vo (hund)
Baja-baja (ajabaja)
Nam-nam (god mat)
Pip-pip (micron är klar)

Men det gulligaste är när hon ser en buss, då pekar hon och gör en pussmun. Buss och puss. Ja, varför inte? Sen tycker jag att det var ganska typiskt vad hennes första två-ordsmening blev. "Pappa nam-nam!" när Johan står vid diskbänken och gluffar i sig något gott. Ja. Pappa äter. Bland det första, och viktigaste man lär sig säga i vår familj.

Bilder i från Tjejvättern

Eftersom Vätternrundan är ett motionslopp och ingen tävling så läggs ingen resultatlista ut. Däremot kan man söka på namn, startgrupp och starttid för att se andras och sina egna måltider. Som ni säkert förstår är jag ändå skitsugenpå att veta hur jag ligger till rent tidsmässigt. Därför har jag gjort lite uträkningar.

I min grupp startade totalt 62 personer samtdigt. Av dem var det 1 person som fick bättre tid än mig.

I min grupp, den före och den efter startade totalt 200 personer. Av dem var det 6 personer som fick bättre tid än mig.

Tar man det som stickprov och drar ett snitt innebär det att jag fick bättre tid än 88 % av de tävlande. Jag hörde till de 12 % med bästa tid. Av 5800 st tävlande! Det får jag ändå lov att säga att jag är väldigt nöjd med. Självklart cykla inte alla efter att få en bra tid - men jag gjorde det och jag lyckades med det!


(bild borttagen)
 
Lite bilder från innan starten och uppvärmningen när jag var skitnervös och laddad.

 
(bild borttagen)
 
Här står jag i min startfålla och väntar på att få cykla i väg. Passar på att förbereda Runkeeper på mobilen.
 

3½ svettiga timmar senare rullar jag in på upploppet!
 
(bild borttagen)
 
En trött men väldigt glad Pauline kastar sig på gräset efter målgång. Jag fixade det tametusen!

Mitt Tjejvättern 2012

Jag är så nöjd! Mina första 25 % av en Tjejklassiker är klara.Ni anar inte så stolt jag är över min prestation. Jag höll fokus och gav 100 % genom hela loppet. Ni vet att jag varken är sport- eller tävlingsintresserad, men när jag väl stod där i starten och körde ut genom Motala vaknade tävlingsmänniskan inom mig. En sida som jag aldrig tidigare kännt så starkt! Det var coolt.

Innan starten var jag dundernervös. Men när jag väl stod i startfållan var jag otroligt laddad och fokuserad. Nu lite kort om loppet.
 
0 - 2 mil. Det går väldigt lätt och jag kör på i nomalt tempo, ändå blir jag inte omkörd av en enda person. Misstänker att jag säkert gör ett nybörjarfel som går ut alldeles för hårt i början, men sätter ändå upp mitt första mål: Ingen får köra om mig de första 2 milen.
 
2 - 3 mil. Jag blir omkörd av två duktiga tjejer. Först tänker jag "Fan!" men kommer på tanken att utnyttja deras stryka och lägger mig tätt bakom istället. Då blir luftmotståndet mindre och jag kommer upp i en högre hastighet till en mindre ansträngning.
 
3 - 4 mil. Första depån. Jag väljer att inte stanna eftersom tjejerna jag åker efter forstätter. Då kommer uppförsbacken from hell. Min puls ligger på 102 % av maxpuls och tjejerna drar från mig. De flesta går upp för backen, men här bestämmer jag mig för mitt andra mål: Mina fötter ska inte nudda marken under hela loppes gång.
 
4 - 5 mil. Mitt motto på cykeln "Efter en uppförsbacke kommer alltid en nedförsbacke!" stämmer bra. Jag håller ungefär 45 km/h nerför och jobbar hårt för att komma i kapp tjejerna som jag tappade i uppförsbacken. Men det blir jobbigt att hela tiden jaga, så jag bestämmer mig för att köra ensam.
 
5 - 7 mil. Andra depån. Jag väljer att inte stanna här heller, utan tar min energigelé i farten. Hakar på en trio tjejer som håller bra tempo, men känner efter bara någon mil att jag orkar mer än så och väljer att köra före dem.

7 - 8 mil. Jag cyklar själv och håller förhållandevis bra fart för att vara ensam. Måste varit enegigelén som satte in. Det viktigaste är att inte bli omkörd av de jag nyss körde i från, det hade varit pinsamt. Målet börjar kännas nära!
 
8 - 10 mil. Tredje och sista depån. Inget vatten kvar i flaskorna men jag gör en snabb övervägning och bestämmer mig för att jag klarar de sista två milen i mål utan vila eller vatten. Det känns ganska tungt nu och det enda jag fokuserar på är att hålla farten. Jag vill inte sänka min snitthastighet även om jag är trött och har ont i rumpan.
 
10 mil. Jag går kör i in Motala igen och blir grymt peppad av alla som står efter gatorna och hejar på. Jag går i mål! Fy i helvete vad skönt! Tiden blev över förväntan!

När jag tänker efter finns inte egentligen ingenting jag hade kunnat göra annorlunda för att lyckas bättre. Jag är liksom 100% nöjd. Förutom att det var skitkul att köra loppet var hela arrangemanget runt omkring också jätteroligt. Hela centrala Motala var avstängt för Tjejvättern och stan kryllade och cykelmänniskor och åskådare. En riktig folkfest! Medans Johan väntade på att jag skulle gå i mål drev han runt i stan och hade det väldigt trevligt.

Vilken KANONKUL upplevelse! Det där kommer jag lätt göra om fler gånger!

I morgon smäller det!


Så här ser jag ut i all cykelmundering. Fast cykelskor som man knäpper fast i pedalerna känns direkt livsfarligt så det hoppar jag över. Kör med mina vanliga löparskor i stället.


En dålig sak med att styrketräna är att det syns och känns på en gång när man kommer efter. Då var det softare att vara en soffpotatis. Märkte aldrig någon skillnad från en vecka till en annan.

Men okej, jag har kommit efter lite och det är helt och hållet vardagscirkusen och det trevliga försommarvädrets fel. Men jag ska skärpa mig. Har jag kommit så här långt tänker jag inte ge upp! Dessutom är ett av mina första mål inom sikte - Tjejvättern i morgon. Gnida arsle i 5 timmar (mitt mål är att cykla på under 5 timmar). Herregud - hur ska detta gå?!

Jag har cyklat till och från jobbet några dagar, totalt 3,6 mil/dag. Duscha och sminka mig gjorde jag på jobbet. Denna vecka ligger jag däremot lågt så min halsinfektion får lugna ner dig. Jag har kommit fram till att min utmaning till Tjejvättern inte kommer ligga i min kondition, för den är uppenbarligen hyffsad. I stället blir det träsmaken i rumpan och tröttheten i axlarna som blir en utmaning att hantera. Kanske kommer jag vänja mig med tiden eller så får jag snällt acceptera den totalt oergonomiska ställningen cykling på en racer innebär.

I morgon smäller det. Skänk mig en tanke imorgon när jag startar och hålla tummarna! Jag är pirrig och förväntansfull!


Emelie.

Igår gjorde jag något riktigt roligt. Något som man tänker skulle vara kul att göra, men som sällan blir av. Jag träffade en gammal barndomskompis! Jag minns inte senaste gången jag träffade henne, men vi kom fram till att det var minst 10 år sedan sist.

Jag tyckte det kändes trist att bara sitta på varsin sida cyberspace, så jag frågade henne om vi kunde ses. Hon blev jätteglad. På något vis är hon en främling som jag inte längre känner, samtidigt som vi delat hela vår barndom ihop och hon känner mig därför utan och innan. Det är konstigt. Samtidigt häftigt. Mycket har hänt under de här 10 åren, och det var så roligt att höra om hennes liv!

Det var en fantastiskt rolig och nostalgisk kväll. För mig är sånt här stort. Det ger liksom någonting mer till livet. Att våra vägar kan sammanstråla efter så lång tid och man inser att relationer inte försvinner även om många år passerar. Vissa människor gör tydliga avtryck i ens liv. En fin tanke är att jag gjort avtryck i någon annans.

Emelie, jag hoppas det inte behöver dröja ett decennium till nästa gång! :)

Fråga från en läsare

"Vad fint och härligt du beskriver kärleken till Signe! En fundering bara, är det olika känslor för dina två barn? Jag har själv inga barn (än), men tycker att det är intressant hur det fungerar med kärleken och känslorna.. Jag förstår att du älskar dem lika mycket, men skiljer sig känslorna åt? Tack för en otroligt fin och inspirerande blogg!"

Tack Linn! Det är en intressant fundering och jag har tänkt ganska mycket på den sedan du skrev detta. Det är svårt att klä känslor i ord så att det gör dem rättvisa. När jag försöker se på känslorna med lite perspektiv kommer jag nog ändå fram till att det inte är någon skillnad. Känslorna är lika stora, lika varma och lika överväldigande. Det som skulle kunna utgöra en skillnad mellan dem är egentligen att de är olika personer och man har olika relationer till olika människor, även om det är ens barn. Barnens olika personligheter gör att man närmar sig barnen på olika vis och visar sina känslor på olika sätt. Även barnets ålder gör att man förhåller sig olika till barnen och därmed skapar en skillnad. Men känslorna i sig är dem samma.

Jag vet inte om det blev luddigt? Men det är svårt att jämföra och sätta ord på känslor. Ni andra flerbarnsförsäldrar som läser detta. Hur känner ni och hur skulle ni jämföra känslorna? 

Tack Linn för dina fina ord om bloggen, och jag hoppas du ska fortsätta läsa och uppskatta den!


Blommiga morotskakorJag har hittat det godaste receptet på morotskakor. Ännu roligare blir att göra dem i form av cupcakes med fina blomdekorationer tillsammans med morotskakans klassiska philadellphiafrosting!

Receptet är ganska lustigt och smeten ter sig inte som en vanlig muffinsmet. Men sen blir de så otroligt mycket godare också! Jag bjöd mina kollegor på dessa i samband med min födelsedag, och nu har jag fått en beställning på 50 st till en studentfest i helgen. De gick hem, helt enkelt. 

Cupcakes (ca 15 st)
4 st medelstora morötter
4 dl vetemjöl
3½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk vaniljsocker
2½ dl rapsolja
3 ägg
½ mosad banan

Whipped cream cheese frosting
300 gr cream cheese (ex Philadelphia)
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
1 msk citronsaft
2 dl florsocker (det går att öka på mängden om den ska spritsas upp till 3 dl. Dock blir den mycket sötare då).

Gör så här:
Sätt ungnen på 175 gader. Blanda de torra ingredienserna. Vispa på låg hastighet i hop detta med olja och ägg till en jämn smet. Riv morötterna, mosa en halv banan och tillsätt sedan det i smeten.

Smeten blir ganska tjock (väldigt tjock innan morötter och banan tillsatts...), så det enklaste är att skeda ut den i cupcakesformarna. Fyll formarna till ca 75%. Ställ sedan in formarna i ugnen i ca. 25 min.

Börja med forstingen. Vispa grädden och bakpulvret (gör så att du kan vispa grädden längre utan att det blir smör) hårt i en skål. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. Smaka av med lite citronsaft. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.

Sen är det bara spritsa ut det vita fluffet på kakorna och njuta!

Puss och kram! ♥


Nu är jag 24 år och vuxen.

På sistonde har jag kännt mig så stor. Vuxen, liksom. Jag har kännt mig mer klok, mer ödmjuk och mer i balans med mig själv. Ja. Jag har blivit någonting mer! Synen på mig själv har förndrats och jag känner fullständig acceptans inför hur jag ser ut och allting som jag är. Jag har också lagt mig till med många nya intressen, vuxna intressen. Som att plantera i trädgården samt (hör och häpna) findricka alkohol.

Jag tror jag blivit vuxen. Vid 24 års ålder gick gränsen. Det är också först nu som jag fått perspektiv på mig själv och inser hur ung jag faktiskt var när jag fick barn. Jag tyckte inte det förut, men nu tycker jag verkligen det. På något konstigt vis känner jag mig som en yngre och yngre mamma, ju äldre mina barn blir. Ni fattar nog.

Lätt att tro att föräldrarollen gör en vuxen. Självklart gör det en vuxnare, men den där känslan av att vara mogen på riktigt sitter längre in och är inget man skyndar på från en dag till en annan. Även om jag alltid betraktat mig själv som förnuftig räcker med att jag läser min blogg från 2008 och jag häpnar över mitt sätt att resonera och uttrycka mig. Mycket har hänt sedan dess. Det gör det också mycket spännande att se vad framtiden bär i sitt sköte.

En sak som jag vet att jag däremot aldrig kommer bli vuxen nog för är kaffedrickande. Fybövelen. Förut kunde man tro att min kaffevägran i möblerade sammanhang var någon sorts kvarleva av tonårstrots. Vara speciell. Annorlunda. Ta plats. Men efter som jag nu till fullo kan kalla mig vuxen återstår endast en anledning - kaffe smakar skit. Thats the way it it.

Så. Vem är jag om 5 år egentligen? Antagligen ingen kaffedrickare.. Den som lever får se!

En form av tidsfördriv.Man ska aldrig ställa väckarklockan innan man som en zombie utav trötthet vaggar i säng på kvällen. Det kan lätt bli fel då. Som när jag stod startklar i hallen noch skulle åka till jobbet, när jag till min förskräckelse upptäckte att jag var en timme för tidig. En hel timme värdefull sömn hade gått förlorad. Fan!

Men inget blir värre än vad man gör det till. Så vad jag man utav tiden? Jo. En ny frisyr. Jag virade ihop håret till en partyboll på en sidan utan huvudet, sen blev det så här. En kul frisyr kan göra underverk.