The last day

Vi packar och packar. Det går bra, vi ligger i fas och det känns som att det kommer bli en lätt flytt. Om några timmar är Johans bror och pappa (Två superhjältar! Det hade aldrig funkat utan er!) här med lastbilen som ska packas full, och i morgon åker vi med morgonfärjan.

Sista dagen alltså. Känns konstigt. Nu ska jag försöka få ner datorn och skrivaren i en flyttlåda, så jag måste sluta skriva nu. Puss & hej! 

Vad hade jag varit utan dig?Jag:
Jag är så glad att jag har dig Estrid! Du gör mig stark, trygg och glad.
Estrid: Stark, trygg och glad?
Jag: Ja!
Estrid: Men om du inte hade mig, då var du bara en liten skrutt. Haha!

Sista dagen på dagisNu är det inte långt kvar. Det känns bra, men också vemodigt. Ni vet, allt det där som man tänker att vi gör för sista gången. Jag hatar sånt. Jag hatar alla farväl.

I morgon är det Estrids sista dag på dagis, sen väntar 81 lediga dagar innan inskolningen på hennes nya förskola drar igång. Det är så konstigt att tänka att jag aldrig mer kommer gå den där vägen och hämta/lämna henne. Har förklarat för henne men jag vet inte hur mycket hon förstår... Vi bad fröknarna ta en massa bilder också, som Estrid kan ha sen och titta på och minnas sin gamla förskola och alla sina vänner. Tänkte att det kunde vara fint att ge fröknarna någonting, som en fin gest för allt de gjort för Estrid. Men det var svårt att veta vad. En falska vin? Nä. Choklad? Ja, de blev fina chokladkakor från Kränku. Det får duga.

Buhu. Det känns tråkigt men roligt. Förväntansfullt men vemodigt. Jag vill att dagarna ska gå fort så vi bara får åka, men jag vill samtidigt dra ut på allt och hinna göra massor med saker först.


Om mig

Under konstruktion...

ChokladbakaSom Estrid säger. Det kommer av "Ska vi baka chokladkaka?", då har den lilla ungen slagit ihop det till att vi gör en "chokladbaka". Så smart! Den här gången blev det Leilas chokladmuffins med frosting. Hittade himla fina formar också (Åhléns) som gjorde hela bakandet lite roligare. Att tänka på är att lådorna kräver ungefär dubbelt så lång tid i ugnen, men det märker man ju.

Ja, jag blev ganska nöjd med mina skapelser. Alltså det skulle aldrig hända att jag inte tyckte om godbitar som dessa, men det fanns endel saker som jag ska ändra på tills nästa gång. Till frostingen ska jag ha riktig Phiadelphiaost (jag hade ICAs egna låssasost) och hoppa över citronsaften, jag ska fylla formarna mer så att de blir högre, trycka i chokladbitar i smeten innan de åker in i ugnen samt leta upp nå roligare dekorationer. kommer de bli perfekta!.. men som sagt. De smakade ju inte direkt illa, om jag säger så!

Five days left to goLekt i lekparken och ätit glass, det har vi gjort idag. Vi var också på jakt efter en solhatt/keps till Estrid men tycker utbudet var bedrövligt! De stora kedjorna kör på rosa Hello Kitty-kepsar och hattar men blommor och Spriderman-kepsar och ruffiga solhattar i svart eller blått. Finns det inget neutralt alternativ?! Hade önskat en ljus keps med liten skärm/ en rund solhatt i neutrala färger som passar till mycket kläder. Helt omöjligt att få tag på tydligen! Till slut hittade Estrid den som hon har på sig ovan, vilket gick emot allt jag önskat av en solhatt. Men hon tog på sig den och sprang sedan undan som en strykrädd katt så fort vi skulle ta av den. Så vad fan, det är ju hon som ska ha den. Gillar hon den så gillar jag den... Kanske. Och som ni ser är min älsklingspälskling hemma igen vilket är mysigt. Vi slappar och äter gott. Och våra dagar på öjn fortsätter att ticka ner...

Dagar kvar till flytt: 5 stycken
Status på packning: 0 packade lådor

Men vi hispar inte upp oss, vi tar det lite manjana i stället. Vi kommer nog iväg, på ett eller annat sätt ska ni se. Förresten har det skett förändringar i Johans schema. För oss innebär det att han under sin arbetsvecka kommer kunna åka hem varje eftermiddag, och då är han ändå ledig hela nästkommande vecka. Inte dåligt att jobba så och ändå få en heltidslön! Det blir mer pendlande och vi kommer behöva införskaffa en till bil, men vi bedömmer att det får vara värt det när vi kan få varenda sommarkväll tillsammans.

Jag längtar till fastlandet. Jag har kommit på massor med saker jag vill göra och personer jag vill träffa när vi flyttat. Förstå vilken lyx att bara huxflux kunna åka och hälsa på någon! Det är verkligen något jag lärt mig av att bo så här långt borta från alla - att uppskatta de som står en nära. Familj och vänner. Ta möjligheten att träffa alla, umgås, hitta på saker ihop för nu vet jag hur förbannat mycket man saknar dem när de inte finns runt omkring.  

Bilder från igår


Ligga på en filt i Paviljongsplan och njuta av solen ♥


♥ 8 månader ♥

I helgen bli Signe 8 månader. En sån härlig ålder! Alla åldrar har ju sin charm, men 8-månadersbebben är så makalöst gullig. Hon börjar ta för sig mer, lär sig av sin omgivning och visar egen vilja. När hon har sett något hon verkligen vill ha turbokryper hon och stoppar kvickt in det hon hittat i munnen. Man får vara snabb! Inga småpryttlar på golvet eller i bordshöjd eftersom hon ställer sig upp mot möbler. Det är lättare sagt än gjort när man har en 3-åring vars saker är all over the place...  

Andra saker hon gör just nu är att gnälla över sin andra tand och öva finmotoriken med plockmat som majs och russin. Funkar bra. Vi ger henne också större bitar i maten och det är inte heller några problem. Men däremot är hon en sann vällinghatare. Hon skriker och fäcktar med armarna få fort vällingflaskan närmar sig munnen. Jag är besviken. Min förhoppning var att hon skulle börja sova hela nätter och sluta nattamma (två ggr/natt just nu) när vällingen serverades. Men där misstog jag mig. I stället har hon blivit ännu mer besatt av mina bröst och när minsta tillfälle ges försöker hon ta sig innanför min tröja. Att duscha tillsammans är en kamp. Hon har svårt att hålla ögonkontakt och beter sig mer som... en karl på krogen. You know what I meen.

Nej. Vi får se hur länge mamman står ut med den här tuttfixeringen innan jag kommer kasta amningsbehån och ropa "Reclaim my breasts!". Men tills den dagen kommer är jag hennes napp.

Vi ska till BVC på tisdag så mått och vikt får ni i ett senare inlägg. Så ligger läget med bebisen alltså. Planerna för hennes namngivning är också i full gång. När tid ges ska jag författa ett brev till hennes ärade faddrar och skriva en dikt som jag ska läsa under ceremonin.


Intressanta stavningar på Familjeliv

Många av er har säkert hängt endel på FamiljelivSveriges största familjesajt. Man kan ha ganska kul där. I deras gigantiskt disskusionform är folk både roliga och vansinniga men framför allt väldigt underhållande. Eftersom man kan vara helt anonym skriver folk i bland de mest fascinerande saker! Förut hade jag en riktig profil och förde vettiga samtal med folk, men nu smyger runt i disskusionstrådarna under hemligt alias (nope, jag tänker fortsätta vara hemlig!). Hittade igår en rolig tråd som fångat upp alla härliga felstavningar som florerar på sidan. Jag skrattar gott! Själv är jag ingen rättstavningsprinsessa, men ibland undrar man vad folk gjorde på svenskalektionerna...

"Stav fel"
(givetvis först ut)
"Bakrunds relation"
"Tuvär"
"Chremfrase"
"Torrsdas"
"Hor-moner"
"Harry Kuvert"
(den gillar jag)
"Axeptera"
"Särverar"
"Situvationer"

"Håller på med middagen. Klyft potatis, kyckling file, bea sås kokt broccoli och morötter."
Gillar att författaren är så konsekvent i sin stavning. Saknar dock boc coli och mor ötter.

"Homoröjer"
Föreställer mig en riktigt röjjig gayfest.

"Jag dömmer aldrig någon. Ni dömmer att andra människor som kan något ni inte kan, och säger att dom inte kan det."
Qué?

"Dessa jävla machomans..."
Vad är machomans? Kan det vara detsamma som machomän tro. Jag tänker på rymdvarselser och marsmän.

"Kan lägga till att jag inte köper kött i affären, allt mitt kommer från grannar."
Låter betryggande.

"Smaka på barnet mat om inte barnet är ditt? okej?"
Hemskt att äta små barn och sen kalla det för mat, om det inte är ens eget barn man äter!

"Någon mer som äter efter VVs gamla pointssystem?"
Pysslar vvs:are med pointsystem?

"hennes bilogiska mor"
Den som skrev det rättar dock sig själv i sitt nästa inlägg:

"hans bilogiska bor, ska det naturligtvis stå..."

"Klöss träd, katt tunnel bollar leksaks möss, pippande saker"
Vilken katt skulle tacka nej till pippande leksaker?


"Dygnkåt"
Är det när man är villig dygnet runt?

"Jag har ont i ena vänsterbröstet."
Hur många vänsterbröst har du?

"Jag trode som barn att snor var järnsekret och att man kunde raka snyta ut näsan."
Mums.

"Lyckas inte bli gravid med syskon."
Tur det för incets är nämligten olagligt.

"Vi är båda gifta med barn."
Även detta ett lagbrott.

"Förhållande med spädbarn- kraschar?"
Jo, i längden blir det ganska krävande att amma och byta blöja på sin partner.

"Går ca 15000steg/per"
Per vadå? Per Per?

"Här ligger det några spöken begravna."
Ingen felstavning, men ändå...

"Gravtest som inte fungerat."

Är det när man har råkat bli levande begravd?

"Gravid med aktivitetsersättning - vad händer sen?"
Du föder nio månaders retroaktiv aktivitetsersättning. Eller var det barnafadern som hette Aktivitetsersättning? Beror nog på hur man ser det?

"Jag gick omkring med ruckbart huvud från v.28 till förlossnigen."
Låter jobbigt, och lite vingligt. 


Äta själv eller inte alls

Signe fånade sig med maten. Hon gnällde och ville ha, ville ha, ville ha mat NU men när jag sticka fram skeden till munnen knep hon ihop sina små läppar. Sen vände hon bort huvudet och började gnälla igen. Och så höll det på, tills jag fattade att hon ville äta själv! Från att i ren frustration hoppat upp och ner i stolen och uppenbarligen velat något som jag inte förstod, blev hon helt lugn när hon sagta fick trycka ner sina fingrar i gröten. Där satt hon sen och stoppade försiktigt in den ena näven efter den andra med gröt i munnen. Kladdigt blev det, men det är klart bebisen ska få undersöka det hon äter! Eftersom det nu för tiden är det enda alternativet för att få henne att öppna munnen får det väl vara så..

Estrid tyckte det sted mot allt vi lärt henne om bortdsskick och försökte läxa upp Signe. Tänk så mycket hon kan om vett och ettikett när det kommer till att visa någon annan, haha!Det är så häftigt att följa med i hennes utveckling. Det går så fort! Tycker det märks att hon kommit in i en ny fas nu. Hon vill upptäcka saker på egen hand samtdigt som hon är mer närhetssökande än tidigare. Vill vara nära, kramas och alltid ha koll på vart vi är någonstans. Känns lite som att hon är nyfiken på den stora världen utanför, men också lite rädd för allt nytt och mån om att den trygga famnen alltid ska finnas kvar.  


Dagisplats

Nu är det bara 9 dagar kvar tills vi flyttar och jag har inte packat en enda pinal. Jag skjuter det framför mig. Har så svårt att tänka mig att det skulle finnas mer saker än det jag ser med blotta ögat. Antar att jag får mig en obehaglig överraskning när vi börjar riva fram allt ur skåpen...

Så i stället gör jag andra saker. Helt vardagliga saker. Städar lite, leker med ungarna på golvet, powerwalkar samt torkar upp vatten som rinner på köksgolvet efter varje diskning samtidigt som jag förbannar vår hyresvärd för dålig fastighetsskötsel. Dagarna rullar på alltså.

Vi har fått dagisplats åt Estrid också!
Det blev vårat förstahandsval vilket vi är nöjda med.Jag hoppas verkligen hon kommer trivas bra där, efter att ha haft en hel sommar i lugn och ro hemma med oss. Känns hemskt när jag tänker på att Estrid är 3 år och detta blir hennes tredje dagis. Men vad gör man då? Det är svårt att planera livet i detalj, speciellt när man får barn som 19-åring och inte vet varken vart man vill bo eller jobba. (nej tack, inga hårklyverier nu om oplanerade barn och tonårsgraviditeter)

Jag hoppas Estrid förstår det sen och har överseende med att vi inte var gifta och bodde i villa när hon kom till världen. Det hade varit en ren ommöjlighet eftersom just hon då aldrig funnits..


Det här inlägget saknar bild, så ni läser sannolikt inte.

Men. I vårt trapphus har vi har ett gemensamt postinkast där den morgonpiggaste grannen även delar ut de andras post. Funkar bra. Jag känner inte mina grannar men genom avsändaren på posten har jag skapat mig en hyffsad uppfattning ändå. För att ni ska hänga med fortsättningsvis i inlägget tänkte därför använda dagens postskörd för att också ge er en bild av mina neighbours:

Johan står för alla viktiga vuxengrejer hemma hos oss, dit räknas medlemskapet i ICA och deras trevlig grilltips som vi idag fick av del av. Till paret under oss fortsätter Fogden och diverse inkassoföretag i vanlig ordning att skotta in sina påtryckningar. Maken i hushållet ser ut att vara bildad med intresse för kultur, och av hans ständiga Adlibrispaket att dömma har jag rätt. Sist men inte minst har vi Jesus och Maria på bottenvåningen som idag fick handskrivna kuvert från Svenska Kyrkan. Precis som jag hade kunnat förvänta mig. Amen.

Jag tycker om att känna mina grannar på avstånd. Vi bor på varandra men umgås aldrig. Kravlöst, tryggt men också spännande. Som när jag och Johan till vår stora förvåning såg Jungfru Maria hångla (!) med sin make i vardagsrummet. Där ser man, även de präktigaste bedriver otukt bakom lyckta dörrar! Ja, grannar skapar mycket känslor. Till exempel har ovannämt par nu till våren följt Inkassoparets dåliga exempel och låtit deras innekatt bli en utekatt. Jag är besviken! Människor som inte tar ansvar gör mig arg. Trist nog verkar många inte fatta hur ansvarslöst det är att låta katten springa vind för våg i grannskapet. Jag har inte mina ungar springa ensamma på vägen, varför har folk sina katter så?

Hur som. Deras katthona är social och sällskaplig. Lite väl sällskaplig. Har man inte ögonen med sig slinker hon lätt in i lägenheten och gömmer sig. Till saken hör att jag är allergisk. Irritationnivå: 3.

Det har även hänt att hon gått in samtidigt som vi (ovetandes) gått ut och låst dörren. Tur för ägarna att vi inte åkte till fastlandet ett par veckor. Nu tänker jag slänga mig med ett passade argument från utekatternas anhängare: "Men katten vill ju inte sitta instängd i en lägenhet, de vill ju vara ute och leva som vilda kattdjur!" Bite me. Irritationsnivå: 6

De senaste två dagarna har jag kännt en icke så förnäm doft i köket. Det luktar kattpiss. Jag sniffar och sniffar med hittar inte källan. Tänker - ska jag gå ner och fejsa Jungfru Maria med mina åsikter kring ansvarslöst kattägande? Eller - ska jag bara bo här i 10 dagar till kan stå ut med elendet. Eftersom jag är en sansad person valde jag självklart det sistnämnda. Men ändock. Irritationsnivå: 8. 

Nu har det gått två dagar sedan jag först kände lukten. Den kommer från byrån. Men inte bredvid och inte på golvet. Har katten pissat uppepå byrån? Säkert på fruktfatet! Kattjävel. Grannjävel. Dagarna går. Det luktar mer och mer och jag sniffar och sniffar. Men idag när jag som bäst står och hyperventilerar över kattpiss upptäcker min näsa något intressant. En lite väl mogen melon i fruktfatet. Samtidigt som jag inser att det är denna som jag irriterat mig på i två dagar så skäms jag lite. Skäms över alla dumma tankar jag tänkt om katter och grannar. Hur kunde jag tro att den där söta katten skulle kissat på våra frukter? Hur kunde jag kalla Oskulden själv för...

Nu känns det bra igen. Irritationsnivå: 1. Ja, den kan ju aldrig vara 0. Då är man ju lobotimerad! Det ligger i min natur att alltid vara lite på hugg. Så med en god 1:a hejjade jag artigt idag när de i ottan planterade frön på utegården. Väldigt bra. Jag hoppas de höll koll på sin katt samtidigt.

Grisglass och annat tok

Vi åt glass idag. Bor man i Svergies finaste sommarstad och har gångavstånd till Glassbaren skulle det vara idioti att låta bli! Vi har haft det kul idag. Det är så roligt att vara med Estrid! Höra henne berätta saker, svara på alla hennes 211 frågor och skratta åt hennes roliga kommentarer. I dag fällde hon de här kommentarerna:

...när jag ber henne skynda på med valet av glassorter citerar hon Doris i "Hitta Nemo":
"Ja ja ja... stora BOSSEN!"

... när jag ätit upp och belåtet klappar mig på magen:
"Nu blev du bra tjock va? Haha!"

... när vi båda är klara och ska gå vidare:
"Det där gick inte av för hackor!"

När vi var klara och skulle gå frågade hon bakom den enorm glassdisken Estrid vilken sort som var godast. Då svarar Estrid:

"Den med GRISAR i!"

Haha. Givetvis menar hon den med polkagrisar i. Ja, det är tur att hon har mig som kan översätta hennes knaserier så vanligt folk begriper.


Fyra sommrar

Näst efter Suri Cruise är Estrid nog jordens mest fotograferade unge. Det är roligt att se tillbaka på bilder och se hur min tandlösa lilla knubbis förvändlats och blivit en liten flicka. Häftigt! De här åren går så fort så ibland behöver man stanna upp och titta tillbaka för att verkligen hänga med i svängarna.

Så jag har samlat ihop lite bilder från hennes första vår/sommar (lika gammal som Signe är nu) och sedan varje år fram tills nu. Tänk så stor min älskade lilla tösabit blivit! ♥


Sommaren 2008. En liten bebis som upptäcker omgivningen och stoppar allt i munnen.Sommaren 2009. Hon pratar, leker och pringer för fullt. Skillnaden från bilderna ovan är enorm!Sommaren 2010. Här har bebisen Estrid försvunnit och i stället har en liten bestämd flicka vuxit fram.Våren 2011. Här är vi nu! Världens underbaraste unge som räknar, pratar och berättar och fantiserar.


Jag älskar dig! Du är mitt hjärta och det är en ynnest att få följa dig genom livet! ♥


Lite nyttSe vilken fin klänning jag införskaffat. Den är skön som en dröm. Märket är Objekt och den är köpt på en butik som heter Julia Hultgren. Parfymen är min nya favorit och den fick jag som en liten uppskattningspresent av min kära när han var hemma ♥ Har länge gått och spanat och luktat, men inte köpte den. Så gissa om jag blev glad?! Fast mest glad blev jag nog för lappen på paketet som han skrivit.

Nu kan jag också vara lite vårfin och både lukta och se ut som en blomma. Yes! 


Betessläpp

Jag berättade aldrig hur det var på betessläppet va? Vi åkte till Eskelhem och tittade när kossorna sprang ut på grönbete för första gången detta år. Men var det första gången för i år? Det verkar som bönderna väntat onödigt länge i så fall. Våren har ju varit här länge och jag tror inte kossorna klagat om det fått komma ut en månad tidigare.

I vilket fall som helst - glada var de! Deras glädjeskutt gick inte att ta fel på. Men vi var inte direkt ensamma där. Sällan har jag sett så många småbarnsföräldrar med tillhörande ungar på ett och samma ställe! Jag som skulle uppskattat Gotlands totala invånarsiffra till ungefär hälften av alla dessa föräldrar, fick alltså lära mig ett och annat. Men det var inte bara kossor och deras kalvar vi iacktog utan även andra föräldrar och deras ungar, vilket kan vara ganska intressant. Lyssna på okonsekventa mammor, barn som uppför sig illa och pappor som petar in en snus och drar ett dåligt skämt om stora juver och silikontuttar.  

 
Jaja, det var ganska trevligt ändå. Man känner sig inte så kaxig när 600 kg glad kossa kommer rusande mot en, det kan jag säga. Efteråt bjöd Arla på mellanmjölk (givetvis) och kanelbulle. Estrid talade om att hon inte alls vara avundsjuk på Signe som drack min mjölk, för kossans var mycket godare. Vilken tur!


Ensamveckan har börjat...

Känns ändå ganska okej eftersom förra veckan vi hade tillsammans var som att tussa omkring på ett rosa moln. Det var verkligen så. En av de bästa i livet, skulle jag tro. Därmed har jag tankat upp kärlekskontot och känslan av att jag och Johan är tajtare than ever gör att jag klarar ensamheten bra.

Det har varit en dagisfri måndag. Signe har haft feber, troligtvis på grund av fler tänder. Vi kämpade oss ändå igenom en 9 km lång powerwalk runt Visby för att få lite frisk luft. Och det fick vi, tro mig. Mina lungor höll bokstavligen talat på att kollapsa av friskluftsöverdos när jag pushade 30 kg barnvagn upp för backen vid Norderport. Herre jössses, i bland känns det att man lever.


Bilder från jordens finaste promenadvägar. Det här kommer jag sakna!

Tänkte skriva mer om denna nymodighet lite senare. Ja, träningen alltså. För hör och häpna! Jag har faktiskt på riktigt bestämt sig för att göra en uppryckning gällande motionen. Jag är bekväm, har höga mål och dålig självdisciplin (underbara förutsättningar) så jag lär komma att behöva ert stöd.

Bara för att jag precis skrivit som jag gjort ska jag gå ut i köket och inte ta fem kvällsmackor, utan bara en god kopp te. Skål för det!


Vitsippor

De här bilderna har jag ju inte lagt upp! Vi hittade en sagolik Ronja Rövardotterskog med ett hav av vitsippor alldeles intill Kärleksstigen. Bilderna är tagna lite senare den här dagen, om ni minns?
Lördagsmys

Jag fick i uppgift att ta mig till affären och storhandla grillmys till kvällen. Inga problem! Eftersom det var länge sedan jag var på tumanhand med Estrid, fick hon också följa med.

Men med blodsockret i botten och en 3-åring som var över allt och ingenstans visade det sig ganska snart att denna trevliga promenix genom ICA Maxi skulle bli en ganska svettig upplevelse. Hur som helst får jag äntligen ihop mina fem kassar och kommer ut på parkeringen. Då går inte bilen att låsa upp. Mitt humör dalar. Estrid vill ha russin. NU! Jag springer som en skollad råtta runt bilen och lyckas tillslut ta mig in. Men då går larmet. Mitt tålamod är slut. Skinnjackan sitter för tajt. Trosorna har åkt in mellan skinkorna. Jävla skit! Till tonerna av en tjutande bil drar jag av jordens fulaste och längsta svordomssalva. Estrid tittar på mig med stora ögon. När bilen äntligen blivit tyst, kassarna blivit inpackade i bakluckan och jag lyckats gräva fram trosorna ur arselet vänder jag mig om. Vad får jag se? Till min förskräckelse upptäcker jag att en manlig kollega under tiden parkerat sin bil bredvid min. Han har med all säkerhet beskådat spektaklet inklusive min feta röv i närbild. Med ett leende nickar han artigt och säger "Hej Pauline! Trevlig helg!"

Och där står jag. Svettig, förbannad och knallröd i ansiktet. Supermamman tackar för den trevliga helgen och gömmer sig i bilen. Kastar åt Estrid en näve russin och konstaterar att det är tur att jag jobbat min sista dag på Visbykontoret...

Men jag fick i alla fall ihop allt på listan plus rökta räkor och mörk choklad till lördagens kvällsmys. Johan har köpt vin också som vi ska njuta av tillsammans. Det har ju inte hänt speciellt ofta, så det känns spännande och nymodigt. Och efter den här cirkusen för att få ihop lördagsmyset känner jag mig verkligen förtjänt av det.

Hoppas ni också får en trelvig kväll ♥

Har jag blivit vuxen?Någonting hände med mig när jag fyllde 23 år. Det måste vara den den magiska vuxengränsen. Jag känner det. Här är fyra saker som hänt med mig sedan jag blev ett helt år äldre:

- Jag håller bättre ordning runt omkring mig
- Jag dricker vin och tycker det är gott
- Jag äter svart caviar
- Jag trivs med mig själv, både innuti och utanpå

Det kanske låter basic för er, men för mig har det inte varit så. Jag har inte fattat vitsen med att städa. Jag har hatat min kropp. Jag tyckte fincaviar smällde i munnen och jag drack bara alkohol för att bli packad på fest. Men nu känns det som jag mognat en aning. Känner mig tryggare, har bättre självkänsla och ett mindre ego. Jag vet inte om detta skedde över en natt eller om jag långsamt vuxit och blivit mer tillfreds med mig själv. Egentligen spelar det ingen roll vilket. Det är grymt!

Det här med vinet är i sig en ganska stor sak för mig. Jag har tidigare haft alldeles för mycket tråkiga alkoholminnen för att kunna njuta av denna älda dryck. Ni vet, klunka en billig Gredostetra nere i t-banan, dricka ljummen öl på fest för att någon bjuder eller spy rödvin. Jag vågar påstå att ingen som dricker rödvin för att det är gott någonsin har spytt upp detsamma. Jag har spytt rödvin på en skitig krogtoa. Det var vidrigt. För er som inte vet så blir rödvin och magsyra i kombination ett storts surt, rosa skum som bara växer i halsen. Fullkomligt avskyvärt. Jag kan inte säga att jag har någon speciell favoritspya, men rödvin ligger säkerligen långt ner på listan. Jag skulle nog spy bara av ett glas rödvin idag, bara för detta dåliga minne.

Hur som! Jag har ändå med glädje druckit alkohol vid festliga sammahang. Ju starkare desto bättre, då behöver man inte pina sig lika länge för att bli full. Omoget? Jo. Men så har det varit. Märk att jag skriver har varit, för nu kan jag dricka vitt vin (rött kommer aldrig på fråga) och faktiskt tycka det är gott! Hör och häpna! Det finns alltså ett vin som jag kan samkvämsdricka. Det heter De Bortoli och det är Johan som har lärt mig.

Jag är skitnöjd. Inte bara med mitt nya vinsinne utan också de andra bitarna. Jag kan känna mig riktigt nöjd med min kropp, det gjorde jag aldrig tidigare. Jag har banne mig klämt ut två ungar och ser trots allt fortfarande riktigt bra ut. Sen detta här med städningen. Det är ju faktiskt helt sjukt. Stöket personifierad tar självmant fram damsugaren och gillar det. Något har hänt. Vad tror ni? Har jag blivit vuxen?

Sola sig i AlmedalenHörde att väderflickan hotade med regn och rusk de kommande dagarna. Vad är det för ett otyg? Vi har det hur ljuvligt som helst i solskenet och fortsätter gärna med det ett tag till. Där med basta!

Ja, dagarna sedan Johan kom hem från båten har varit helt outstanding! Snacka om att ha kvalitétstids tillsammans! Vi har inte gjort så mycket annat än att bara älska livet. Vi har varit lite som de i Svenska Spel reklamen - "På måndag gör jag ingenting, ingenting, ingenting..". Det är nästan skamligt vad bra vi har det. Ungefär som på bilderna ovan. Sola sig i Almedalen en tidig förmiddag medans Storloppan leker på dagis är ett alldeles utmärkt tidsfödriv!

Förresten. Min bikini är ny för sommaren. Den kommer från KappAhl och jag gillar'n! Nu ska jag bara få lite färg (och mindre putmage) så jag slipper stå i vassen. Puss & hej!


BokstäverHur mycket kan era 3-åringar om bokstäver? Estrid är väldigt intresserad och gillar att skriva dem, men hon vet inte hur det uttalas. Hon säger alltså inte "ess" och "pe" utan i stället vems namn som börjar på bokstäverna.

S - Signes och mormor Suzannes
J - Johan
P - Pauline och farfar Peter
K - farmor Kerstin
T - morfar Tommy
O - morbror Oscar

Det är vad hon kan. De kan hon skriva, hitta i text och förknippa med någons namn. Alfabetet kan hon fram till bokstaven E. Jag vet inte när barnen börjar kunna ljuda alla bokstäverna, men jag tycker hon är duktig ändå för sin ålder.
 


Johans födelsedag

Jag har inte tyckt Johan varit speciellt gammal, fören han på sin 36-årsdag sa "Jaha, då var man närmre 70 år än nyfödd!". Helt plötsligt blev han väldigt gammal, haha...

Men jag tror han blev njöd med sin dag! Vi gick en långpromenad bort till Snäck och åt glass (i stället för födelsedagstårta) i en av glassbarerna nere i hamnen. Det har varit riktig sommarvärme i flera dagar nu och det märks att Visby börjar komma till liv. På Snäcks camping stod husvagnarna uppe och ute på gatorna trängs uteserveringarna med tyska turister och andra soldyrkare. Så efter att ha gått hela vägen tillbaka från Snäck slog vi oss ner, vi också, och avnjöt en underbar glass! Det fanns alldeles för många sorter att välja på men min blev mörk choklad, fikon och sockerkakssmet. Mums!

I stället för att köpa saker till varandra har jag och Johan har valt att slå ihop våra födelsedagspresenter till en Kolmårdenresa med familjen. Vi åker i juni tillsammans med min storebror. Jag längtar verkligen och det känns som en riktigt bra födelsedagspresent till oss själva!


Förresten. Stort grattis till Johans bror Michael och hans Emmy som blev herr och fru denna underbara dag! ♥
Idag är det din dag, älskling! Grattis!


En drömdag!

Gårdagen var helt underbar. En av de mysigaste dagarna någonsin, skulle jag tro. Egentligen gjorde vi inget annat än att bara vara med varandra. Men det är de som är så skönt, att inte behöva hitta på en massa saker och fara omkring för att ha kul tillsammans. Det kan faktiskt räcka med att ligga på en filt och mysa, prata, titta på våra fina barn och låta tiden gå.

Vi tog en promenad ner till Strandpromenaden och la ut en picknickfilt. Solen värmde, vi åt bullar och Estrid kastade stenar i vattnet. Vi låg där i flera timmar och bara njöt. När Estrid sa att klockan blivit "fem meter över mys" packade vi ihop oss och fortsatte promenaden mot Kärleksstigen. Som om inte dagen varit perfekt nog åt vi oxfilé och potatisgratäng till middag, hyrde en film (Conelis) och avnjöt ett glas vin samtidigt som vi kollade på solnedgången från ett öppet köksfönster. Perfekt från morgon till kväll. En drömdag. Bättre går den inte att beskriva!

ÅH VAD JAG ÄLSKAR MIN FAMILJ! ♥ 

LördagHör om kvällen bjöd jag min storasyster och hennes familj på middag. Jag körde på två säkra kort, soppa till middag och världens godaste efterrätt. Det var gott, men inte lika gott som när Johan lagar. Sen lekte ungarna jaga så jag trodde taket skulle lyfta här hemma, och jag fick mitt efterlängtade porslin. Det blev de djupa skålarna med fåglar på. Precis var jag önskat. Tack!

Nu håller vi på att göra oss i ordning för att åka till en loka Arlagård och kolla på betessläppet. Jag tror Estrid kommer älska att se kossorna springa ut i gröngräset! Hon undrade om det fanns några söta kalvar, och det tror jag väl?

Sen är det en extra rolig dag idag eftersom Johan kommer hem! Gissa om vi har längtat? Man kan ju säga lite vad man vill om att han är borta så här länge, men det är riktigt mysigt att få längta efter och sakna varandra! Så ni kan ju räkna med lite glesare uppdateringar den kommande veckan, för då har jag troligtvis annat för mig ♥  Puss! 

Mam-mam-mam

När jag lämnar rummet kryper Signe efter och gnäller "mam-mam-mam-mam" och samma sak om hon vaknar på natten och är ledsen. Då ställer hon sig mot min säng och låter så. Jag är övertgad om att hon förknipppar mig med ordet mamma och det är vad hon försöker säga. Jag tänker ofta på små barns kompetens som toppen på ett isberg. Det är bara en liten del av deras medvetenhet och vi ser och märker eftersom de inte kan uttrycka allt de vet, känner och tänker. Därför tror jag givietvis att det är mamma hon säger :)

Förresten har hon börjar krypa på riktigt nu, alltså på knäna i stället för att åla sig fram. Hon gör det bara ibland men märker att det går lite smidigare, så det blir mer och mer. Sen har hon blivit grymt duktig på att ställa sig mot saker.


Mammas hjärta, 7½ månad gammal ♥

TandenSigne är mycket gladare nu. Tanden har kommit upp och all skrik & panik är över. Dock är det svårt att få den på bild, men här skymtar man i alla fall ett litet risgryn!

Stor och liten - eller?Ni ser ju säkert själva att Estrid är väldigt slank i kroppen. Hon behöver ha 98/104 i byxor för benens längd, men då är de alldeles för stora i midjan. Här om dagen fick jag köpa hennes nya trosor i strl. 86 vilket man har när man är typ 2 år... Hon har också provat Signes jeans (ja, hon kan ha dem) men de nådde bara till knäna så hon fick ha dem som capribyxor.

Det märks att Signe kommer bli en större tjej. Hon har en helt annan kropp. Jag menar, titta på hennes mage! Estrid har aldrig haft en sån knubbig bebbemage, inte ens när hon var en bebbe. Så jag kunde inte låta bli att ha deras midjemått för att jämföra. Så här blev resultatet:

Estrid: 47 cm
Signe: 51 cm

Haha! Hur ska det här gå?

En liten tjej med mycket känslorJag skrev tidigare lite om Estrids personlighet och hur hon är på dagis. Säga vad man vill, men på insidan bubblar hon av empati och medkänsla. 

Ett bevis på detta är en händelse från förra veckan. Estrid stod och begrundade en av våra kylskåpsmagneter noga. Den föreställer en ensam liten flicka på väg bort längst en ödslig väg, jag fick den av en kollega när vi flyttade. Estrid plockade ner magneten och höll den i sin hand. Hon såg mycket bekymrad ut, sen säger hon:

"Hon ser ut som jag, när jag var liten. Hon är alldeles ensam där. Har ingen mamma, ingen pappa och ingen bebis runt omkring. Jag vill inte vara så där ensam och ledsen... "

Hon tittade på mig och jag såg hur hennes ögon fylldes med tårar, sen började hon gråta. Hon upprepade flera gånger "Jag vill inte vara ensam, mamma!". Så jag höll om henne och vi tittade på bilden tillsammans. Hon tyckte synd om den lilla flickan och frågade vad som stod i texten bredvid. Jag förklarade så gott jag kan, sa att även om man känner sig ledsen och ensam så finns det alltid personer runt omkring som bryr sig om en. Estrid lyssnade. Jag tror hon förtstod.

Att vara 3 ½ år och kunna tolka en bild och känna sån inlevelse och empati att man gråter, är stort. Min flicka har ett stort hjärta ♥

Jag ger mig själv väl godkäntVarje dag jag hämtar/lämnar på dagis ser jag ut ungefär så här. Jag kan inte nog beskriva hur nöjda vi är med bärselen vi köpte. Använder den dagligen och Signe älskar att åka där bak.

Det har varit en bra dag idag. Jag har tvättat, lagat en dundersats med chili con carne, diskat, damsugit, lekt med barnen, gått en promenad och haft tid över att sitta i soffan med en sovande bebis i famnen och se klart filmen som jag somnade ifrån igår kväll.

Nu kommer Johan sätta kaffet i vrångstrupen, men jag håller det faktiskt riktigt snyggt och prydligt runt omkring mig, fast det bara är jag och ungarna hemma. Ni vet säkert att jag är en lat person som bryr mig föga om ordning och redan. Men jag har faktiskt höjt min egen ribba på riktigt. Alltså inte bara för Johans skull när han är hemma. Jag märker hur jag plockar och donar, damsuger för att det känns bra (har aldrig tidigare hänt), drar täcket till rätta eller torkar bort vällingpulvret på köksbänken bara i förbifarten. De må låta som en självklarhet, men tidigare har jag inte brytt mig nämnvärt. Nu gör jag det!

Så jag ger mig själv väl godkänt. Ser fram emot när Johan kommer hem, bara 2½ dagar kvar nu. Är jag ambitiös kanske jag byter sängkläder till hans hemkomst. Det händer ju numera inte varje dag att jag har en karl på besök i dubbelsängen, så det kan väl vara en trevlig gest. God natt!


UtvecklingsamtalJag var på utvecklingssamtal för Estrid igår. Spännande, och faktiskt får jag säga att jag är imponerad av frökens bild av Estrids personlighet. Jag har hela tiden trott att de aldrig lärt känna henne riktigt eftersom hon är där ganska lite. Men där misstog jag mig.

Vi pratade nästan en timme om Estrids färdigheter i språkförståelse, tal, kreativitet, motorik och allt annat som hör utvecklingen till. Tidigare har jag tyckt att mycket av de här samtalen handlat om fysiska förmågor, men nu kommer den sociala delen in i biten. Hur fungerar hon i barngruppen? Går det bra att leka med kompisar? Dela med sig, ta hänsyn och kompromissa. Intressant att höra en annan persons tolkning!

Kortfattat kan jag beskriva det med att Estrid är enormt duktig. Hon ligger långt före mallen för en 3½ åring, framför allt när det gäller språk och kommunikation. Hennes koncentrationsförmåga är imponerande och det finns ingen på avdelningen som älskar att pyssla, skapa och vara kreativ som hon (undra vem hon fått det av?). Sen är hon en stark och självständig tjej med skin på näsan och egen vilja. I grunden är det bra egenskaper, men myntet har flera sidor. Det gör henne envis och många gånger helt kompromisslös i lekar med andra barn. Då väljer hon i stället att leka ensam eller på sin höjd med en bästa kompis. Hon har hög integritet och "släpper inte vem som helst inpå livet".  Ofta visar hon en bestämd attityd utåt medans hon på insidan är otroligt öm, inkännande och omtänksam. Och jag känner igen mig själv så väl..

En annan intressant sak var att fröken märkt en tydlig förändring på Estrids beteénde sen vi bestämde oss för att flytta igen. Estrid är mer ojämn i humöret, "spretig" och håller ett känslomässigt avstånd. Det var tufft att höra eftersom det visar hur hon faktiskt påverkas. Även om jag förstår att det är så, blir det så tydligt när man får det svart på vitt. På dagis pratar Estrid mycket om flytten, ställer frågor och ritar bilder. Det är nog mycket som rör sig i hennes huvud. Tankar, funderingar och en hel del oro som för en 3½-åring är svårt att uttrycka...

Det blir bra för henne att få vara hemma med oss hela sommaren. Bara ta det lugnt och landa i den nya situationen. Sen hoppas jag att vi kommer stanna där länge länge så hon får möjlighet att slå rot, för hon behöver det.

Mina tre pärlor

Estrid är väldigt mån om Signe och inte svartsjuk för fem öre. Det är defenitivt inte så att hon försöker trycka undan Signe för att få ha mig eller Johan för sig själv. Snarare trycker hon bort oss för att få ha Signe för sig själv! En gång när jag och tjejerna låg på sängen och myste gick konversationen såhär:

Estrid: Signe är min bebis. Bara min!
Jag: Men det är ju min bebis också...
Estrid: Ja, okej då... Men vet du? Förut trodde pappa att det var HANS bebis! Knasigt va?
Jag: Haha... Ja, hur kunde han tro det?

Men du behöver inte vara orolig, Johan. Om du ändå skule känna dig osäker någon gång kan du titta på de här bildera. Estrid är din kopia och Signe blir mer och mer lik dig för varje dag. Jag som tyckte hon var mest lik mig, men jag får nog ta tillbaka det.


Estrid, Johan och Signe som bebisar!


SolokvistNu jobbar Johan veckovis på båten igen. Det betyder att han är borta en hel vecka, och är sen ledig en. Finns ju för- och nackdelar med allt. Självklart är det otroligt tråkigt när han är borta från familjen så lång period i streck, men samtidigt får vi njuta ledigheten tillsammans varannan vecka! ♥

Jag är alltså solokvist. Det går bra med barnen också. Inga problem att fixa alla vardagsgöromål på egen hand, men det kräver mer planering än annars. Dessutom lönar det nu sig att vi ha inarbetat lite fasta rutiner.

I kväll har jag hyrt film och köpt godis från Karamellboden. Så nu ska jag bädda ner mig i soffan och avnjuta karameller och ett kärleksdrama, "Bright Star" i min ensamhet. God kväll!

Veckotalva

Vi gillar ju att pyssla i det här hemmet. Jag har länge haft en idé om att göra en "vardagstavla" till Estrid, där hon själv får vara med och bestämma hur hennes dagar ska se ut samtidigt som den hjälper henne att få bättre tidsuppfattning.

Tanken är ganska enkel. Jag vill att vi tillsammans med henne ska kunna spika olika aktiviteter för den kommande veckan och sätta ut dessa på en pedagogisk tavla. Därefter kan hon själv följa veckan som går och känna sig medveten och delaktig. Just nu handlar tavlan om maträtter, men det är ju bara fantasin som sätter gränser för vilka saker man vill kunna sätta upp! Tänker också göra några bilder på roliga aktiviteter och en bild på Johan som symboliserar när han kommer hem från jobbet. Eftersom han jobbar borta en hel vecka nu känns det viktigt att hon tydigt se och få en uppfattning om när han kommer hem igen!

Jag började med att köpa en kokbok på loppis som vi klippte alla bilder ur. Sen laminerade (bästa maskinen man ha) vi utklippen och fäste en liten bit självhäftande magnet på baksidan. Vips så hade vi alldeles egna kylskåpsmagneter! Efter det var det bara göra själva veckotavlan och placera ut magneterna. Klart! 
Det fick inte på fem minuter att slänga ihop den, om jag säger så. Men det var det värt! Idag när vi kom hem från dagis gick hon fram till tavlan och sa "Vi ska ju äta köttbullar idag mamma. Har du handlat det?". Min mardröm är ju att ungarna i tonåren ska bli slackers som skiter i hushållet och inte vill delta, så jag hoppas väl lite gran att detta ska lägga en god grund för känslan "alla i familjen hjälps åt" i stället för att "mamma och pappa sköter allt och jag skiter bryr mig inte". Nu är Estrid 3½ år så jag förstår ju att detta ligger långt fram i tiden. Men ändå. Framtiden pågår hela tiden och man ska ju leva som man lär.

En riktigt kul idé!
Estrid uppskattar den! Hon har själv valt att det blir paprika till chili con carnen i morgon. Tror detta hjälper henne att få bättre uppfattning om dagarna och mer intresse för just mat, som vår tavla handlar mest om. Lättare för oss också att handla när man har en grund att utgå ifrån!

Tygskor till Estrid
Titta vilka fina skor Estrid fått! Jag köpte ju ett par likadana för ett tag sedan, och jag tänkte redan då att Estrid skulle vara söt i ett par. Smart också att barnskorna har dragkedja på insidan för att slippa knyta hela tiden. Hon ska få se dem när hon kommer hem från dagis. Hoppas hon blir glad!

Japp. Ska strax packa ner Signe i selen och dra mig ner till dagis. Ska träffa Estrids fröken och ha ett avslutningssamtal. Blir spännande att höra hur de tycker att Estrid kommit in i barngruppen och hur hon verkat anpassa sig till allt nytt. De ser ju henne på ett annat sätt än vi.


InbjudningarNu är inbjudningskorten till Signes namngivning i stort sett klara. Det blev en fin liten skara på 38 kuvert med hjärta och rosett. Det tog sin tid. Namngivningen äger inte rum fören till sommaren, men jag vill vara ute i god tid när det gäller det kreativa arbetet. Det är ju trots allt inte bara inbjudningar, utan även ett intresse för mig som jag gärna lägger ner tid och kärlek på.

Estrid var nyfiken på vad som stod i korten så jag läste inbjudningstexten. Efter en stund hör jag hur som sitter med en kort framför Signe och läser vad som, enligt henne, står:

"Välkommen Signe! Kom till mig i juli, då ska jag operara dig. Önskar Estrid."

Haha. Vad får hon allt ifrån?

Det har varit en pysslig dag. Dels har jag gjort de här korten men också en veckotavla till Estrid. Tänkte visa den i morgon, för nu är jag så trött så ögonen strejkar. Godnatt! 

Säg vem som sötast i världen är?Enda sedan Signe kunnat hålla upp huvudet och se sig omkring har hon älskat att se sig själv i spegeln. Inte konstigt om man är så söt som hon. Så igår hittade hon min sminkspegel på golvet och jag höll knappt på att få tillbaka den! Hon låg länge och tittade, kände och klurande på vem sötnosen på andra sidan var. Det är så kul att se hur hon verkligen tänker. Hon fick syn på mig i spegelbilden, vände sen sagt om och tittade direkt på mig. Ungefär som "Hm. Hur gick det där till?"

Så gullig när hon tittade upp över kanten på spegel och dra på världens leende så fort hon får sen den lilla bebisen som ler tillbaka ♥ Det finns mycket att upptäcka i världen!