Hej då 2011!

2011. Ett händelserikt och mycket utvecklande år som, precis som de senaste 5 åren, har tagit mig ytterligare att stort steg framåt. Ofta när jag tänker tillbaka i tiden så ser jag det som före och efter just året 2007. Just det året är en viktig brytpunkt i mitt liv. Då gick jag ifrån att vara en singeltjej som pluggade på gymnasiet till sambo och mamma. började mitt liv på riktigt. Sedan dess har varje år som gått haft otroligt stor betydelse både framgångsmässigt men också på ett personligt utvecklingsplan som människa. Så även 2011.

Jag har lärt mycket mycket om mig själv. Hur jag tänker, vad jag vill och vad som egentligen är viktigt. Jag har fått se mina barn växa och ta för sig av livet och jag har testat mina vingar på Gotland men kom på hur viktiga nära och kära faktiskt är. Jag och Johan har börjat på nya jobb och Estrid på ett nytt dagis.

Allt som allt har det varit ett turbulent år. Jag behöver andas, få lugn och ro, låta allting landa. Så om jag får önska mig något av 2012 så blir det inga förändringar. Nu säger jag hej då 2011, och hej och välkommen 2012!

Gott nytt år mina fina bloggläsare. Jag hoppas vi fortsätter att följas åt även under 2012!


Nyårsafton

Nyårsfest i Uppsala 2008

 

Puh. Helgerna avlöser varandra nu. Jag har ju nyss andats ut julen så är det dags att dra ett djup andetag och ladda för nyår. Vi har oftast gått på fest på nyårafton, men i år känner jag bara för att vara hemma och mysa. Därför passar det bra att min bror och hans sambo Anna kommer över till oss och umgås. Det blir en god middag med sällskapsspel innan tolvslaget. Lugnt och skönt men ändå lite festligt. Menyn ser ut som följer.


Förrätt
Het avokadosoppa med grillade tigerräkor

Varmrätt
Boeuf Bourguignon med postatis

Dessert
Limecheesecake och passionscheescake (kunde inte bestämma vilken, så vi gör båda)

Nyårslöften blir det tunnt med för min del. Det blir ju ändå ingenting av det. I stället ska jag bara försöka fokusera mer på att leva i nuet och vara lycklig över det jag har, och sluta tänka på allt jag inte har.

 

Nu ska jag städa upp lite här hemma, det måste vara fint när 2012 gör entré. Ha en fin kväll och ta hand om varandra! ♥


Julen

Då var julen över. Det var kul när den kom, och ännu skönare när den gick.

Vi var som sagt hos min pappa och skulle ta det lugnt. Men precis som alla andra som är hemma och "tar det lugnt" blir julafton ändå ett marathon av saker som ska göras. Allt ifrån matlagning till dukning och julklappsutdelning. Efteråt känns det som luften har gått ur en helt. Jag skulle behöva en veckas ledigt för att vila upp mig efter julledigheten. Typ.

Men visst är det mysigt med jul, trots allt. Jag är en riktigt julmatsmänniska och älskar att plocka den där jäkla sillen och Jansson in och ut ur kylskåpet. Men när julmaten väl dukades fram på julaftonskvällen gjorde jag den klassiska "buffémissen". Jag började med en enorm förrättstallrik och slogs sedan av paltkoma vilket gjorde mig oförmögen att fortsätta äta av julbordet. Ofantligt orutinerat att inte kunna beräkna upplägget bättre än så. Att bli mätt för tidigt är ju det värsta som kan hända en julbordsätare. Nåja.  

Barnen fick så mycket julklappar så vi knappt fick plats i bilen hem på annandagen. Herregud! Nu krävs det en leksaksrensning i barnens runm innan vi fyller på med allt det nya. Signes favoritklapp var nog pulkan eller förpackningen med torkade fikon som är det godaste hon vet. Estrid har ännu inte öppnat alla sina saker, men hon sa själv att diskolampan var en bra grej. Den radiostyrda bilen var också en hit. Bilar är förövrigt något som båda tjejerna tycker om att leka med nu för tiden.

Tack alla givmilda människor där ute för julklapparna! Jag och Johan hoppade över julklappar till varandra i år och sparade istället pengarna till vår 5-årsresa i början av året. Resmålet är ännu inte bestämt. En helg i Paris? Ishotellet i Jukkasjärvi? En spaweekend? Tallinkryssning? Shoppa i Köpenhamn? Kom gärna med förslag på något trevligt ställe dit två turterduvor kan åka och rå om varandra.

Nu ska ni få lite julbilder! Än så länge håller jag på att lära mig min nya systemkamera, så bilderna är tagna med min "gamla" Lumix.
Nu ska jag baxa upp i soffan bredvid min kära sambo. Äta annanas och glo på TV. Puss & godnatt!


1826 dagar

I dag är det fem år sedan jag och Johan träffades för första gången. Vi hade båda två kommit till den traditionella hemvändarfesten på Juldagen utan några större förhoppningar - tänk om vi vetat vad som väntat?

När jag såg honom minns jag att jag tyckte han var skitsnygg. Jag gjorde inga längre övervägande med mig själv innan jag bestämde mig för att honom skulle jag ha. Vi dansade lite och jag fixade hans nummer. Alltså - jag lirkade ur hans mobil ur jackfickan när vi dansade omslingrat, och med händerna bakom hans rygg ringde jag sedan upp min egen mobil. Även om vi skulle komma ifrån varandra under kvällen, skulle jag inte tappa bort honom för alltid. Ska det bli något får man ta saken i egna händer, som det heter.

Krogen stängde. Eftersom Johan var rätt dragen fattade även jag nästa beslut. Att det var i min taxi han skulle åka hem. Efter att han vält sig i min säng och däckat var han min. Från den dagen och framåt. Morgon efter låg vi i sängen och pratade tills dagen blev till kväll igen. Man skulle kunna säga att vi inte bara "klickade", det sa mer "pang" på en gång. Det kanske inte är det mest romantiska sättet att ragga upp sin käresta på, och jag har många gånger tänkt att vi för våra barn måste berätta en vackrare version om hur mamma och pappa blev kära. Men samtidigt ger sanningen hopp om att hitta sin drömprins där man minst anar det, vilket är väldigt fint i sig.

Om det finns en person för alla, så är jag världens lyckligaste som drog hem just min andra hälft den där kvällen. Johan, du är mannen i mitt liv - min stora kärlek. Att få dela min tid ihop med någon jag älskar så mycket är lyckan på jorden. Tack för de här fem underbara åren. Det har hänt massor! Nu ser jag fram emot vår framtid tillsammans! ♥

God Jul!

Nu är vi hemma hos min pappa. I skrivande stund är mina bröder ute och letar gran, men i övrigt är alla julens bestyr i stort sett klara. I kväll ska vi bara klä granen och äta lite mysig middag. Det känns skönt. Det kommer bli en lugn jul. 

Förresten! Idag har jag köpt en till kamera. Det får bli min julklapp till mig själv. Det är ingen avancerad kamera, utan en bra nybörjarvariant av systemkameror. Jag har sedan en tid tillbaka blivit riktigt sugen på att lära mig hantera en systemkamera på riktigt, vilket jag nu kommer få möjlighet att göra. Den kreativa delen i att se och komponera ihop en bra bild kan jag redan, nu ska jag bli duktig tekniskt.

Ta hand om varandra nu och var rädd om era nära och kära. GOD JUL! ♥


Jag är godkänd.

Nu har jag gjort slag i saken och besökt Reproduktionscentrum. De visade sig innebära en del hel tester och samtal för att bli godkänd som äggdonator. Jag har träffat en läkare, pratat med en kurator, lämnat blodprov och fått mitt fortplatningsorgan lämplighetstestat. Men efter mycket om och men blev jag bedömd som en utmärkt donator! Ung och frisk - yesbox. I februari börjar jag behandlingen med nässprayer och injektioner och håller mina tummar och tår för att det ska glädja någon medmänniska där ute!


En översikt av behandlingen där varje ruta motsvarar en vecka.Det är en knasig känsla att sitta där och fylla i uppgifter om ögon- och hårfärg, längd och vikt och veta att detta kommer matchas med en mottagande kvinna. Någonstans ute i landet sitter hon och hennes man och längtar efter ett barn, och jag har möjligheten att ge dem en chans. Det är coolt.

Jag är lite rädd för nålar så Johan har lovat att hjälpa mig med sticken. Han lugnade mig med att berätta om sin vana att hantera sprutor. Det lät ungefär såhär "Jag är skitsäker på att sticka, men mest med avlivningssputor". Eh? Så länge jag och råttan i labbet funkar på ungefär samma vi ska de nog gå bra, alltså.

Förresten. Världen är bra liten. När jag satt inne i väntrummet kommer en bloggläsare in i rummet. Lustigt ställe att träffas på, men samtidigt en viktig plats för många!

Tre dagar kvarJulen närmar sig och snö har vi fått. Estrid har gått sista dagen på dagis för det här året och nu väntar julledigt för hela familjen. Det ska bli skönt. Sista tiden har det känts lite turblent, men jag hoppas att tid tillsammans och lugn och ro är vad vi behöver.

Jag har några julprojekt jag skulle vilja fixa innan julafton. Lägga in sill, göra ett nytt pepparkaksslott (försökte mig på ett åttkantigt slott i tre våningar, men det rasade så jag lär göra om 'et), göra snölykor med barnen och slå in de sista julklapparna. Paketinslagningen var egentligen färdig, tills Estrid hittade paketgömman och hann riva pappret av ett par klappar innan jag upptäckte henne. Till sitt försvar sa hon "Jag trodde att det var julafton". Hm. Som tur var öppnade hon bara sina kusiners julklappar, så egentligen gjorde det inte så mycket.

Julen kommer vi fira med våra föräldrar och min storebror. Estrid längtar nå enormt! Vi har pratat om tomten, julmat och tillsist Jesus him self. Hon tycker det är lika knasigt varje gång jag berättar att han föddes ute i ett stall. En gång när vi pratade om Jesus kom vi till frågan om hur han dog, och varför de var elaka mot honom. Hur svarar på man sånt? Det hade varit enklare att lägga julen på en då-får-man-julklappar-nivå, för då slipper man vidare frågor. Men eftersom jag har en önskan om att Estrid ska först lite mer än så snurrar jag ofta bara till det.

Från det ena till det andra. Jag har fått en finne i vardera ögonbrynet. Fantastiskt fult med symestriska finnar. Undra om de hinner försvinna till julafton? Det önskar jag mig, tomten.

ApfamiljenNormalt brukar vi inte ha så hög aktivitetsnivå på en lördagmorgon, men just den här lördagen var vi sugna på att hitta på något kul. Därför plockade vi fram fingerfärger och målade oss i ansiktet. Estrid sa att vi var en mammaapa, barnapa och miniapa.

På bilden ovanför ser de väldigt allvarliga ut båda två, men när de jagat varandra som galningar och lekt apor som ätit frukt och klättrat på bordet ritade Estrid den här teckningen. Tre glada apor. Jag antar att hon tyckte vi hade haft det kul!

Efter en välbehövlig dusch sover nu miniapan, och jag ska ta tillfälle i akt att föna håret.


Skadeglädjen - den enda sanna

Ni har säkert stött på en och annan riktigt mallig gubbe genom era dagar. Ni vet, de där gubbarna som tror att de är hela världens alfahanne. De som kan mest, vet bäst, pekar med hela handen och förväntar sig att omgivningen ska falla i en djup bugning när de passerar med sina ölmagar i täten och blänkande hjässor som når max 160 cm ovanför marken.

Suck. Gubbar gör mig trött. Jag mötte en sån här gubbe inne på ICA Maxi här om dagen. Jag var innanför de roterande glasdörrarna och kunde se ut på parkeringen hur mallgubben tog det långa klivet före frun och med näsan i värdet gav sig in i snurrdörrarna. Själv stod jag på insidan och väntade på att snurra mig ut från butiken.

 

Sen händer något riktigt roligt. Något av det ärligaste en människa kan glädjas åt. Eftersom gubben är så upptagen med att hålla näsan högt och med sin inbillade pondus göra enté på byns stormarknad missbedömmer han utgången. Med ett SMACK går han rakt in i glasdörren. HAH! Han kommer helt av sig och ser väldigt förskräckt ut. Med glasögonen på trekvarten gav han i från sig ett grymtande och såg sig snabbt omkring för att försäkra sig om att ingen såg.


Med jag såg. Det var med glädje i hjärtat jag sedan kunde se fettavtrycket från hans ansikte snurra vidare i varv på varv medan jag själv lämnade affären. Skadeglädjen - den enda sanna.

 

Efter den här händelsen har jag varje gång jag går in genom sånna dörrar kollat efter fettiga ansiktsavtryck, och har hittat flera stycken! På en mataffär var det en handfull upptrycka trynen i olika höjder som snurrade varv på varv i entrén. Kolla ni också! Det gäller att hitta glädjen i vardagen.


Öroninflammation

2 dagar gammal – 4 år gammal


Estrid har varit hos doktorn idag och fått sin livs första öroninflammation bekräftad. Hon hade så ont i örat igår att hon inte kunde sova. Stackars liten... Nu får hon Alvedon i väntan på att det hela ska läka ut av sig själv.
Vi har räknat ner dagar den här veckan. Detta är nämligen den sista veckan Johan är borta på väldigt läge. Nu går båten i dvala och vaknar igen först till våren. Det innebär långledig för Johan. Som jag redan nämt ska Signe börja på dagis men endast 15h/vecka vilket ger mycket pappatid över åt båda tjejerna. Det blir bra. Jag tror alla i familjen mår bra av lite ombyte och Estrid behöver vara mer med sin pappa. Det märks. Hon har ett pappabehov just nu som måste mättas.

Snart ska jag bädda ner mig med min Paradisask och se på Svenska Hjältar, men först måste jag skriva några rader om bilden ovan. Jag brukar ju säga att Signe blivit så olik sig själv från när hon var nyfödd. Jag tycker inte hon ser ut som samma barn längre, men det gör definitivt Estrid! Hon har alltid varit lik sig själv. När jag ser bilder från Estrids nyföddtid är det nästan skrattretande hur lik sig hon är. Jag skulle kunna känna igen hennes bebisbilder bland en miljon andra! Igår kväll när hon äntligen somnat trots sitt onda öra, var hon så sött att jag var tvungen att ta kort på henne. Vilken flashback från när hon var nyfödd! Ingen tvekan om att det är hon, visst? Den där lilla knoppen till näsa, munnen och hennes karaktäristiska ögonparti. Min lilla snuffsa ♥

Paradisasken ropar nu. Den känner sig alldeles ensam och behöver sällskap. God kväll!

Det jag känner eller det jag tror på?

Nu kommer ett långt och snurrigt inlägg. Det är för mig ett viktigt ämne med många olika vinklar på, vilket är svårt att kompirmera till ett blogginlägg. Men precis som alltid är belöningen känslan efteråt när alla tankar och tvivel förvandlats till bokstäver på skärmen. Nu kör vi.  

Jag har enda sedan Estrid föddes varit av åsikten att föräldrarollen är betydligt enklare än vad alla människor påstått. Vad jag förstår det som har jag därtill fått "enkla" barn, även om jag tror att barnen till stor del blir vad man gör dem till. Det jag vill komma till är att jag nu tillslut hittat en sak som jag tycker är riktigt svårt med föräldrarollen. Uppfostran. Eftersom jag har en klar bild om att jag vill att mina barn ska ha en stark självkänsla, ett bra uppförande och vara trygga i sig själva trodde jag inte att det skulle bli några problem. Jag visste ju hur jag ville vara som förälder, jag visste vad jag trodde på. I stället har det visat sig att det är just precis detta som gör det så svårt!

Jag tycker många föräldrar har för låga krav på sina barn. De är inte tydliga med vad som förväntas av barnen, vilket i sin tur leder till att ungarna inte vet varken ut eller in. Barn vill lära sig, därför har mitt mål sedan start varit att se på Estrid som att hon förstår och vet väldigt mycket. I och med det förhållningssättet hoppas jag få henne att växa som individ och våga lita på sig själv. Inget daltande alltså.

Sen kommer de här perioderna i Estrids liv när hon tar ett stora utvecklingssprång framåt. Dessa förgås alltid av helvetestrots (riktat uteslutningsvis mot mig) och vilda protester emot allt. Det hade varit enkelt att bara tänka "Jaja, det går över" men frågan är mer komplex än så. Hur ska jag i dessa situationer vara som förälder? Hur påverkar mitt agerande henne? Vad ska jag göra för att hjälpa henne kommer ut på andra sidan som en stärkt individ, och inte käckt efter våra duster (som jag själv kan känna det)?

Jag ska berätta för er vad allt detta bottnar i. Det värsta och återigen värsta jag vet är ouppfostrade ungar och ännu värre är flata föräldrar och tror att de väntat i nio månader på att få en liten kompis med samma bestämmanderätt som de själva. Att vara förälder handlar om att visa barnet vad som är rätt och fel för att på bästa sätt rusta dem för framtiden. Många tror att de är mer kärleksfulla om de inte ställer krav på sina barn, vilket bara gör barnen en otjänst. Nej. Stort engagemang, värme och tydliga riktlinjer is the riktigt way to go.

Nu när ni vet hur jag tänker, förstår ni säkert att jag är absolut livrädd för att misslyckas. En annan parantes är att jag under graviditeten med Estrid bröt med många vänner som inte trodde på mig. Jag jobbar ständigt för visa alla att jag minsann kan, även om jag är ung. Ingen skugga ska falla över mig. Men just nu krockar det jag känner med det jag tror på. Jag vet att mitt och Johan sätt att se på uppfostran är rätt för oss, det är inte vad det handlar om. Utan...

- Hur ska jag upprätthålla min garde när situationer ställs på sin spets?

- Hur viktigt är det egentligen att alltid vara så principfast och konsekvent som jag vill vara?

- Hur ska jag välja mina strider när allt känns viktigt? Jag kan inte, inför Estrid, låta vissa saker gälla ibland och andra gånger inte. Då tappar jag trovärdigheten i vad jag säger. Samtidigt förstår jag att man måste kunna vara flexibel med sina priciper för att få vardagen att funka.

- Hur fortsätter jag att vara Estrid nära, samtidigt som jag håller känslomässigt avstånd från hennes trots? När något står en så nära hjärtat är det svårt att hålla i sär känslorna. Trots och prövningar är en del av hennes utveckling, men som mamma tar jag det som ett personligt nederlag och hanterar det därmed inte på bästa sätt.

Många av er har ju också barn. Hur tänker ni? Hur gör ni? Till er som inte själva snurrar i barncirkusen, vad är era åsikter? Nya blicka utifrån kan vara nyttigt för alla. Kan ni hjälpa en vilsen mamma i föräldradjungeln!


JulstökNär man tittar på luciatåg på dagis förväntar man sig att det ska vara sådär charmigt ostrukturerat som det lätt blir när man har med barn att göra, däremot har man inte förväntat sig att fröknarna ska vara lika ostrukturerade. Efteråt kom det nämligen fram att de inte övat en enda sång med barnen. Det ledde till att en flicka inte ville gå med i tåget och sa till sin mamma "Jag vet inte ens vad de ska sjunga, och jag tycker det är pinsamt att stå där uppe och inte kunna texten". Enough said.

Estrid var i allafall stjärnan som lyste starkare än alla andra, såklart. Hon stod där med sitt ljus i handen och koncentrerade sig till tusen. Bortsett från när tomtenissen bredvid petade henne i näsan med sitt ljus. Då gav hon honom en mördande blick, slog till hans ljus med sitt egna och fäste sen blicken rakt fram och totalt ignorerade honom. Så rätt! In för alla föräldrars blickar visade hon att ingen bråkstakeunge sätter sig på henne. You go girl!

Nog om det. Jag brukar vara ute i god tid med det mesta, men den här julen känner jag att mycket släpar efter. Saker och ting blir halvdant gjorda eller inte gjorda alls. I vardagsrummet har julstjänarna ännu inte kommit på plats och fast det tredje ljuset i adventsljusstaken brinner har jag inte hunnit fått dit mossa än. Men i dag kan jag däremot bocka för ett viktigt göromål - julklappsinhandlning. Den lättaste att köpa till har varit Estrid, eftersom hon önskat sig i stort sett allt som rymms i en leksaksaffär. Spel, bilar, pennor, pyssel, filmer och gud vet vad. På barnkanalerna går reklampauserna ut på att mata ungarna med leksaker, leksaker och ännu mera leksaker. Vi har förklarat att hon inte kan önska sig allt hon ser, utan i stället välja en sak som hon verkligen vill ha. Men Estrid är smartare än så. Hon hade sett att tomten kom med en hel säck full med paket åt barnen, varför skulle hon då bara önska sig en sak? Suck.

Själv önskar jag mig, men handen på hjärtat, inget annat än fred på jorden. Så gammal har jag blivit. Lite bitter och sur har jag också blivit på sistonde, det märker jag när jag läser igenom inläggen jag skriver nu för tiden. I kväll får det bli glögg med många pepperkakor så kanske även jag bli snäll till jul. God kväll!

Boken om min blogg

När är den här! Som jag längtat!

Utan att överdriva kan jag tala om att jag lagt ner sjukt mycket tid på detta. Jag har valt ut inlägg, klippt in texten, parat ihop tid och datum med varje rubrik, format typsnitt och storlek, lagt in bilder och sist men inte minst laborerat med alla dessa hundra bollar på samma gång för att få varje sida snyggt komponerad.
Men ur tid och kärlek föds oftast något bra. Jag är skitnöjd med boken. åh, ni skulle behöva hålla och bläddra i den för att förstå! Den känns proffsig och lyxig med det hårda omslaget samtidigt som den är lika personlig som en bit av mitt hjärta.Sedan boken kom hem i brevlådan har jag upptäckt en sak. Ett tryckt ord är mer värt än ett cyberspaceord. Även om min blogg legat ute för allmän beskådan i flera år och det jag skriver läses av personer som ja aldrig i mitt liv träffat, känns det som jag håller distans. Annat är det att lägga den här boken i någons händer och säga "Vill du läsa lite ur min blogg?". Helt plötsligt känns allt mer privat, mer utlämnande, mer som mig.
Det är ganska häftigt. Helt plötsligt förstod jag värdet av det som faktiskt finns innan för pärmarna.

Tillverkad: Fuji - kvadratisk fotobok 20cm x 20cm
Pris: 821 kr
Antal sidor: 120 st

Om lussefirande och dagisplats

God afton! Jag är skittrött och tänker alldeles strax gå och lägga mig, men först ska jag skriva lite.

Vad är det för påhitt förskolorna har med att luciafirandet ska hållas utomhus? Så har de på Estrids dagis. Totalt onödigt enligt mig. Vi har inte ens nån snö! Barnen kommer få släpa sina lusselinnen som är korvade ovanpå vinteroverallen i den blöta asfalten. Estrids lilla elljus kommer kortsluta i duggregnet och ingen fika bjuder de på heller. Så här kallar dem det - "egen fikakorg och glatt humör medtages!". Jovisst. Skitsnålt kallar jag det.
Inte heller vet jag om de bjuder på uppvärmda lokaler eller tak överhuvudet när fikat ska intas. Det är inte att räkna med. Men det vita linnet är struket och klart. Min egna fikakorg i form av lussebullar ligger på tining. Det glada humöret får vi dock vänta på. Äsch. Varför är jag så sur? Estrid kommer givetvis vara världens vackraste tärna som kommer värma mitt bittra hjärta i vintermörkret. Signe ska vara ett tomtebarn hängandes i bärselen (så jag kan hålla paraply/fotografera samtidigt).

Förresten har Signe fått dagisplats i januari. Från början var tanken att Johan skulle ha henne hemma till våren då hon skulle börja gå heltid, men vi tänkte om lite. I stället får hon börja redan nu och "värma upp" med 15h/vecka då han är hemma, för att sedan öka vistelsetiden när vi båda börjar jobba.
Det känns som en bra deal. Hon är redo för det. Nej, nu ska surbibban gå till sängs. See you tomorrow!

En bränd plåt... kanske går att göra något roligt av? Vi gillar ju pyssel och nya idéer här hemma. Skulle vara kul att sätta ihop detta till en alternativ jultavla med de färgade homoparet bland andra. Black Beauty kanske också kan vara med på ett hörn?

BarnvaktJohans bror samt hustru och två barn bor inte så långt ifrån oss. Vi har bestämt oss för att öva på att passa varandras barn lite oftare, eftersom en extra barnvakt alltid är värdefullt att ha.

Så förra veckan var kusinen Siri hos oss. Det blev fredagsmys med varmamackor och sedan massor av fnitter och bus innan de äntligen somnade. De är söta ihop. Fast ibland kan de vara riktigt skitjobbiga ihop också, men just den här kvällen överträffade alla förväntningar.

Lyckat med andra ord! Kul att det funkar så bra. Då kan vi hjälpa varandra oftare!

Spara teckningar

Innan jag fick barn trodde jag att alla föräldrar tänkte "Åh nej, ännu en ful teckning..." när barnen kom med sina konstverk. Att de ändå alltid tog emot dessa teckningar med ett tacksamt leende, för att sedan kasta den i soporna.

Men när jag själv fick barn ändrades något. Jag tänker inte alls så längre. När Estrid sträcker fram sina teckningar som hon suttit och lagt ner tid på och säger "Den här ska du få, mamma!" blir jag alltid jätteglad. Oavsett motiv så är dessa värdefulla för mig, något jag vill spara och visa henne när hon blir stor. Jag hör många föräldrar som säger att barnens hemmagjorda julpynt är så hemskt att de inte går att ha i granen. Så känner inte jag. För även om jag självfallet kunnat göra sakerna snyggare själv, är det värdet av hennes skapande som är det fina.

Därför har det blivit en rutin här hemma att samla ihop allt som ritas och någon gång i halvåret laminera dem. Det gillar Estrid. Hon är gärna med att talar om vad som ska förevigas.


Gubbarna i röda tröjor föreställer mig och Johan. Vi har tydliga könsorgan och stora magar. Bredvid mig står en liten Signe och en lite större Estrid.


Jag har två teckningar kvar från att jag var i Estrids ålder. De är numera gulnade papper med blekt färg. Tänk så bra att ha allt inplastat. Konserverat forever!

Lussedegen och Paulinedegen

Estrid säger att det roliga med att baka russinbullar (ja, hon säger så) är att man får sätta i russin. Jag förstår henne, det är ganska kul. men själv är jag såld på pepparkakor istället. Men som den bullmamman jag är hör det mesta av julbaket hemma i vårat kök så självklart blev det ett gäng lussebullar också!
Herregud så fet jag kommer bli till jul. Ni minns att jag satte upp ett mål i början av sommaren på att gå ner 3 kg? I stället gick jag upp 6 kg under sommaren! Sen dess har jag inte kännt att vågen tillfört någon större glädje i mitt liv och helt enkelt låtit bli den. Inte tänker jag börja till jul heller, men kanske efteråt. Kanske. Efteråt. Vi får se.