Magix Edit Pro 15

Så här ser filmredigeringsprogrammet ut.


 
Här är de olika filmsekvenserna som jag klippt ut och lagt i rätt ordning.Jag fick frågan om vilket program jag anänvder när jag klipper ihop filmerna. Det heter MAGIX Edit Pro 15. Vet inte hur det kom till vår dator, men helt plötsligt en dag hade Johan trollat fram det :) 

Jag är en riktig nybörjare, så än så länge använder jag bara de mest basic effekterna och klippverktygen. Fast programmet är skitul och väldigt enkelt att förstå sig på. Hade jag mer tid skulle jag sitta jättelänge och testa mig fram, tror man kan göra riktigt fina saker med både filmklipp, bilder, musik och ljud!


Surströmming och kantarellerMellan torsdag och lördag var jag och barnen hos min pappa. Det är så skönt att komma hit. Lite som att komma hem. En kväll åt vi surströmmning, något som jag bara smakat en gång tidigare och bestämde mig ganska snart för att rutten fisk som smakade bajs inte var något för mig. Men nu när jag testade tyckte nu att det smakade helt okej! Som en stark och vällagrad ost typ. Vuxenpoäng till mig.

En annan höjdare var när jag och pappa tog barnen med oss för att plocka svamp. Våra ambitioner var att hitta kantareller så att det räckte till varsin knäckemacka. Jo tack! Vi sprang på ett hav av svamp, där marken var helt gul av kantareller! Kan man plocka så mycket utav skogens guld så att man blir svettig och får ont i ryggen, så gjorde jag det. När vi plockat två fulla kassar fick det vara nog, men det fanns det ändå massor kvar.. Väl hemma vägde vi in fångsten till 10 kg kantareller45 min. Grymt!

Nu är det ny vecka och Johan har äntligen kommit hem! Vi har inga speciella planer för veckan, det räcker med att han bara är hemma för att jag ska vara nöjd! ♥

När jag var ung & tuff

Nu ska ni får se hur jag såg ut förr om åren. Bilderna är från att jag var 16 - 18 år och som ni ser händer det ganska mycket under de åren. Jag har ju alltid älskat att exprementera (vilken tonårng gör inte det?) så stilarna har gått fram och tillbaka. Tyvärr hittade jag inga bilder från när jag var ännu yngre och hörde på hemmasydda tyllkjolar och anndra attribut som hör en poppare till. Ni som kände mig redan då minns säkert!

Man kan säga att jag blir äldre och äldre ju längre ner ni kommer bland bilderna. Ett tag var jag brunett med en ganska klassisk look (min avslutningsbild i 9:an, herregud så ledsen jag var! Men ni känner väl igen klänningen?), men alldeles innan det har jag rakat halva huvudet till mammas stora besvikelse. 

Efter det började jag gymnasiet och flyttade ensam till Stockholm. Då blev jag mer poppig och söt. Prickar under ögonen, små kjolar och blusar. Men när jag var 17 år inspirerades jag ganska mycket av mina bästa vänner som jag också gick i samma klass som (tågbilden) och blev lite mer ordinay igen. Lägg märke till boxen i min famn, den säger ganska mycket om hur det var på den tiden...

Sen blev jag skitsmal och lite rockig, tills jag blev blondin och faktiskt riktigt snygg! Det är nog den snyggaste perioden om jag skulle välja. Jag gillade min lugg och smileypiercing. I stället för att vara extreme och sticka ut på det sättet, körde jag på att vara klassiskt vacker och stilfull. Det funkade ganska bra.Åh. Jag saknar lite grann hur man höll på hela tiden. Ser bra ut, se bra ut, se bra ut. Egentligen har jag alltid gillat mig själv och inte flaxat mellan olika stilar på grund av osäkethet. Det har varit ett sätt för mig att testa mig fram och lära känna mig själv bättre.

Ja, fortfarande idag när jag ska gå på fest eller piffa till mig drar det åt det poppiga hållet. Det är liksom jag, så som jag är på riktigt. När jag inte är en mamma. Ränderna går aldrig ur...


HöstenHösten är på intåg!
Känner ni det? Luften är klar och ren. Morgondimman som vilar över de nyskördade åkrarna dröjer sig kvar längre nu än för några veckor sedan. När jag tänker efter tycker jag nog om alla årstider, just för att det är årstider. Landskapet förändras. Vi gillar förändringar.
  
Enda sedan den hösten 2007 när vi gick i väntans tider med Estrid i magen, har hösten alltid givit mig en känsla av förväntan. En stillsam nyfikenhet inför det som ska komma. Den känslan sitter i fortfrande. Förra året när vi upplevde samma längtan efter Signes ankomst, förstärktes känslan ytterligare. För mig är inte hösten mörker, kyla eller ångest över den passerade sommaren. Hösten är lugnet, spänningen och det nya kapitlet i naturens bok.

Jag är ensam den här veckan, också ett tecken på att sommaren är över. För nu börjar Johan jobba borta varannan vecka vilket lämnar mig själv med barnen. Vi skojar, leker och lagar mat. Vi har också endel duster ihop med överlag går det riktigt bra. Det är tur att jag har dem♥ Tänk så tråkigt jag hade haft annars! Nu har jag en anledning att kliva upp på morgonen, laga riktig mat, fräscha till mig, tvätta kläder och bädda sängen. Jag har en familj att ta hand om, då går tiden snabbare.

Polarn & PyretVi köper väldigt sällan barnkläder.
Ännu mer sällan nya barnkläder. Jag tror att jag med enkelhet skulle kunna räkna upp de plagg vi själva köpt nya i butik, det är alltså inte många. Det mesta har vi fått av släktningar, ärvt efter barnens kusiner eller köpt begagnat. Grejen med barnkläder är ju ganska ofta just en grejen och ingenting som intresserar mig mer än att det är hela och rena och ser bra ut. Man skulle kunna kalla mig en antimärkesperson. Det gäller även det jag själv har på mig.

Men så händer det att man ramlar över riktigt bra saker som man fastnar för. Ett av de bra grejerna är PO.P's skaljacka och skalbyxa. Vi har haft ett mörkblått set åt Estrid tidigare, som används åt två barn innan henne och ändå var i toppenskick! Med det sagt betyder det inte att PO.P alltid gör bra saker. Har också haft två overaller med värdelös konstruktion i halsen och en babytröja som saknade knäppning vid axeln och därför inte gick att få på över huvuvdet. Men för att återgå till det som var bra ville vi helt klart att Estrid skulle ha en likadan skaljacka- och byxa som tidigare. Kikade på Blocket och hittade detta för 400:- tillsammans (i butik 1398:-). Grymt ju!

Det kanske är jag som inte fattat grejen med att handla allting nytt, men för mig känns det bara så onödigt. Speciellt barnkläder som ungarna använder så kort tid så de inte ens hinner nötas. Pauline ♥ Blocket & Tradera.

Göra sånt man borde...Jag har tagit mig för med en sån grej man alltid tänker att man borde göra, men aldrig gör. Organisera alla barnkläder ute i förrådet! Jag har vikt varenda plagg, parat ihop varenda strumpa, märkt dagiskläder med namnlappar, delat in skor efter årstid samt sorterat alla kläder efter storlek från nyfödd strl. 50 till kläder i strl. 122 som ännu är alldeles för stort för Estrid. Det var 5 flyttlådor och över 20 fulla icakassar. Det tog ungefär 8 timmar effektiv tid. Puh!

Fråga mig inte vad det vad som flög i mig, men nu är det gjort! Jag var så trött på att inte hitta saker till Signe förren hon vuxit ur dem. Men nu är det odning och reda! Det finns inte ett endaste litet plagg jag inte vet vart det finns. Känns otroligt skönt!

Dagens roliga: Det visade sig att vi har enormt mycket kläder i strl. 86-92. Jättemycket söta saker både efter Estrid och deras kusiner som jag längtar tills Signe kan börja använda!

Dagens fynd: Min bikini, lagom tills badsäsongen är över. Jag har letat genom hela huset, men hittade den nu i påsen med kläder strl. 62-68. Undra hur lång tid det skulle tagit innan jag hittat den där? Tills vårat tredje barn vuxit i den storleken?

Dagens nostalgi: Alla nyföddkläder. Även om jag är mätt på bebis just nu blir man alltid lika sugen när man håller i de där pyttesmå bodysarna. Har mina flickor varit så små? Åh!

Två filmer

Jag har kommit på att det här med filmer är ganska kul. Ni vet, man filmar 100 små klipp och tycker egentligen inte att något blev riktigt bra, men sen sätter man sig ner och klipper ihop allt och får något som är väldigt kul att spara! Det ska jag göra oftare. Det är trots allt en helt annan grej med rörliga bilder än ett vanligt foto.


Ljudet verkar inte helt synkat med bilden? Fattar inte varför. Det får gå ändå.Signe är världens gladaste busunge!

23 augusti

Nu är Estrid inskolad och klar. Efter två dagar lämnade vi henne själv där, och det har gått helt problemfritt. Så från och med denna vecka lyder hon under 15 timmars-regeln, vilket man kan tycka lite vad man vill om, men hon verkar gilla det. Det är det viktigaste!

Jag fortsätter hanka mig fram på min urdåliga mobilkamera, vilket är en skam i sig att den ens få kallas mobilkamera. Men snart måste vi köpa en riktig kamera, det händer så himla mycket i tjejernas liv hela tiden (framför allt med Signes utveckling) och jag kan inte dokumentera någonting! Men jag gör mitt bästa. Här är lite bilder från helgen när vi gick på stan, var i lekparken och åt ute.Några nya recept från Linas Matkasse ska ni få också. Vi tyckte pröva-på-veckan var suverän, så vi snodde några recept från Frejas blogg och inhandlade ingredienserna själva utfrån vad vi redan hade hemma (betydligt billigare). För egentligen tycker jag inte att inhandlingen i sig är jobbig, utan att planera maten och komma på nya recept. Men det jobbet är ju liksom redan gjort om man gör på det här viset i stället!

Så här kommer några av recepten. För att inte min första sida ska likna en matblogg gör jag så här i stället. 

BBQ-marinerad kyckling med rostade grönsaker   
Fläskfilé med ris och äppelsallad   
Lammfärsjärpar med potatissallad   

Jag har fått ett nytt jobb!

Eller egentligen ett nygammalt jobb. Samma arbetsgivare - en ny tjänst. Jag har kanske nämnt tidigare att jag varit intresserad av denna tjänst, och i fredags ringde chefen och meddelade att tjänsten var min om jag ville. Jag är så glad! Det känns som ett steg i rätt riktning och jag ser fram emot att få lära mig alla nya saker.

Skillnaden på min gamla tjänst och min nya är ganska stor, även om likheterna är många och jag kommer ha god användning av det jag redan kan.

Förut satt jag på telefonen och tog emot samtal från kunder när det gällde föräkringar, lite bank och lite penison. Nu kommer jag i stället jobba i butiken och träffa kunderna direkt. Mina arbetsområden kommer fortfarande vara försäkringar som jag redan kan, men ockå inrikta sig mer på bank. Ni vet konton, betalningar, överföringar, kort, fonder och ja, sånt som man gör inne på en bank helt enkelt. I och med det här får jag även andra arbetstider, bättre lön och närmre till jobbet (byter till en annan stad). Den 12 september börjar jag jobba 50 %, precis som jag önskat. 

Det är mycket tankar i mitt huvud just nu! Kommer jag trivas med arbetsuppgifterna? Hur ska det gå att lära sig alla nya saker? Det var hundra år sedan jag pluggade och har ingen aning om hur man lär sig saker längre. Kommer jag tycka det är lika kul på det nya kontoret? Hur kommer jag passa med de nya kollegorna?

Vi får se hur det går. Men ni känner ju mig och jag gillar ju att satsa på det jag tror på, därför tänker jag ta den här chansen. Den här möjligheten!


♥ 11 månader ♥Ettårsdagen närmar sig. Hur fort kan ett år gå egentligen?! Jag fattar inte. Hur som helst verkar hon ha tagit ett stort utvecklingssprång för de senaste veckorna har hon fullkomligt exploderat av nya färdigheter! Ja, hon är underbar. Hon är så underbar och go så jag bara vill äta upp henne i bland. Rulla henne till en liten boll, stoppa in den i munnen och bara suga på henne.  ljuvlig är min lilla bebis! ♥

Hon har blivit så stor, lär sig nya saker för varje dag som går. Ja, senast igår lärde hon sig att hålla nappflaksan uppåt för att kunna dricka. Andra saker hon lärt sig bara den här veckan är att stå stadigt alldeles själv, klappa händerna, leka att hon pratar i telefonen och säger "ah-va?" (som betyder "hallå?"), peka ut sin egen näsa och mun samt klättra upp/ner för soffan själv. Ord som "mamma" och "pappa" är också tydligare nu och hon vet vem som är vem.

Det är ballt! Att få vara en del av hennes liv och se hur hon steg för steg utvecklas och blir en egen liten individ är det häftigaste man kan vara med om. Man känner sig stor och stolt som centrum i universum, samtidigt så liten och ödmjuk inför livet ♥ 


Tjejmiddag
När vaknade jag upp bakis senast? Måste varit förra nyårshelgen. Därmed sagt att jag med rätta kunde unnan mig en tjejmiddag inklusive fylla igår kväll. Det var Fanny som var värdinna och vi hade skitkul! Hon hade bjutit med några av hennes vänner som jag inte träffat tidigare, men de var riktigt roliga och vi hade skitskoj ihop. Tillsammans lagade vi mat, frossade i sötsaker, spelade spel, drack vin och pratade fantastiskt mycket tjejsnack. Det var länge sedan jag skrattade så! 

Orutinerad som jag är missade jag det obligatoriska glaset med vatten innan läggdags, och vaknade mitt i natten och var törstig som ett djur med en mun lika torr som öken själv. Trött och lat dessutom orkade jag inte masa mig ner till köket, utan sträckte i stället in armen mellan Signes spjälor och tog hennes nappflaska med vatten. För att det inte skulle bli för bissart skruvade jag såklart bort nappen och svepte flaskan så. Ja, håll med om att det är praktiskt att ha barn ibland?

Som en fotsättning på vår höjdarkväll har vi redan planerat in en spakväll om några veckor. Jag längtar redan! Det är galet vad man uppskattar sånna här kvällar när man har de så sällan ♥

Jobb och föräldraledighet

Jag har under en tid nu umgåtts med tanken på att börja jobba igen efter föräldraledigheten. Det känns rätt okej, jag känner mig ganska taggad. Det skulle vara att satsa på mig själv, för en gångs skull. Skulle jag dessutom ha möjligheten att få en ny tjänst (inget bestämt ännu, men hoppas kan kan man alltid) ser jag fram emot att lära mig nya saker. Det skulle vara skoj. Jag känner mig redo för det.

Men samtidigt älskar jag att vara hemma med barnen. Den dagen Johan blir en rik sjöman skulle jag utan tvekan kunna tänka mig livet som hemmamamma! Inget jobb i världen kan mäta sig med att få vara hemma och mysa med sin familj om dagarna! ♥
 

Här är de förresten, mina finaste. Lite random bilder som jag fotat med mobilen.


Men även om jag planerar att börja jobba betyder inte det att Signe ska börja på dagis. Vi har tänkt dela upp ledigheten så att vi är hemma med barnen varannan vecka, jag kommer alltså bara jobba 50% till att börja med. Så ser planen ut fram till årsskiftet då jag går över till heltid och Johan blir helt föräldraledig med Signe tills det är dags för henne att börja på dagis i vår.

Det känns så skönt denna gång att vi kan välja när Signe ska börja. Lyxen med att ha en fast tjänst när man får barn. Så var det inte när Estrid var liten, hon började ju på dagis dagen efter sin 1-årsdag. Visst gick det också bra, men när jag tänker tillbaka på det.. herregud så liten hon var!

Inskolningsdag #1

Estrids första inskolningsdag på dagis. På vägen dit var hon tveksam och sa att hon hellre ville vara hemma, men när hon varit inne på sin avdelning en stund och sett sig omkring slutade det med att hon inte ville åka hem. Ett bra betyg alltså! Det är Estrid och fyra andra barn (1-årnigar) som ska inskolas denna vecka, så idag pratade vi mest om hur förskolan fungerar och deras rutiner. I morgon blir första dagen hon får träffa alla nya kompisar.Det känns bra. Av personalen fick jag ett gott intryck. Kunniga och engagerade. Ja, det är nog en av de viktigaste sakerna på förskolan, det är ju faktiskt till de jag lämnar över ansvaret för de finaste jag har. Japp. Vi håller tummarna för en lika bra dag i morgon!


En liten mixDe flesta säger att Signe är så himla lik Johan när han var liten. Men se - ibland är hon ganska lik mig också!


Gipsavgjutningar i Play-dohDet här har jag och Estrid ägnat hela dagen åt - gipsavgjutningar! Det är tradition här hemma att en gång om året föreviga händer och fötter, och denna gång blev också den första för Signe. Det är så kul att spara! Jag är lite ut av en sucker för dokumentation av barnens utveckling (därav denna blogg), så detta är verkligen något jag älskar att pyssla med och sedan spara för att se tillbaka på!

Avtryck 2008     
Avtryck 2009  
Avtryck 2010  
Avtryck 2011
(detta inlägg!)  

Men den här gången testade jag något nytt. Tidigare har jag använt trolldeg, men nu testade jag Play-doh. Vilken skillnad! Med trolldegen måste jag ju "baka" avtrycken i ugnen för att få de hårda, och sedan hälla i gips. Det tar lång tid och man har bara en chans på sig att få det bra eftersom trolldegen är förbrukad efter en gång. Med Play-doh kan man i stället göra sitt avtryck och direkt hälla i gips, vänta sedan en timme och avtrycket är klart! Degen är det bara knåda ihop igen för att göra nya avtryck om man vill. Jag blev så till mig att jag började plocka fram ponnyhästar, krokodiler, hundar och andra plastdjur och gjorde gipsfigurer som Estrid målade med vattenfärger. Hur kul och enkelt som helst!

Det enda man kan tänka på är att Play-dohn blir superkladdig och ibland fastnar på gipsavgjutningen, men det är bara skölja under varmt vatten så försvinner det. Dessutom blir Play-dohn väldigt blöt av vätskan i gipset, men låter man klumpen ligga framme en stund och torka till efteråt är den som vanligt och går att använda igen.

Men det absolut bästa är detaljerna man får av Play-dohtrycken! Se vilken skillnad. Man kan till och med se tydliga veck i handen, rynkorna under hålfoten och näst intill fingeravtrycken. För att få fin form på avgjutningarna tog jag en tésil (man tager vad man haver!) och slipade lite runt kanterna så de blev runda och fina.
Grymt. När allt är klart ska Estrids och Signes första avtryck pryda ett tittskåp på väggen. Blir nog bra!

Ljummen pestopasta med rökt bog och bacon

Mitt betyg

Ingredienser
(4 pers)
Bacon
Broccoli
Gurka
Machésallad
Pasta
Röd pesto
Röd spetspaprika
Rökt bog
Olja (H)
Salt (H)
Svartpeppar (H)
Torkad oregano (H)

Gör så här
1. Koka ca 360 g pasta.

2. Dela 250 g broccoli i små buketter. Dela 1 röd spetspaprika i bitar. Stek grönsakerna i lite olja i en stekpanna. Krydda med 1 tsk torkad oregano, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.

3. Under tiden: Skiva och tärna ca 400 g rökt bog i 1x1 cm små tärningar. Skär ½ gurka i små stänger.

4. Lägg upp de färdigstekta grönsakerna i en rymlig salladsskål och blanda med gurkan och 70 g machésallad.

5. Stek 120 g bacon i stekpanna utan matfett. Låt rinna av på hushållspapper. Stek sedan den tärnade bogen.

6. Rör ner 3 msk röd pesto i den väl avrunna pastan och blanda med grönsaker och rökt bog. Toppa salladen med bacon!

Kommentar: En god och väldigt basic middag där maten räcker till lunch dagen efter. Däremot var det smakmässigt ingen wow-upplevelse som tidigare middagar, baconet kändes överflödigt och jag tyckte det saknades en vit örtsås eller dressning till.


Vill ni också prova Linas Matkasse?Säg till mig i så fall så får ni min rabattkod!
Den ger er första kassen för 499 kr och utöver det också Linas Fruktkasse (ord. pris 848 kr tillsammans) med leveransen.

Jag tycker det är viktigt med god och vällagad mat. Därför känns det bra att de väljer råvaror till kassen utifrån säsong, använder svensk kött (ofta ekologiskt) av hög kvalité, att de går efter WWF's fiskguide, skippar lightprodukter och har alltid en vegetarisk rätt i veckan. Grymt!

Helt klart värt att testa, tycker jag. Kul med nya uppslag på vardagsrecpet också, för det är många av recepten vi testa hittills som vi kommer göra flera gånger.


Citat


Min älskade lilla galenpanna!


När jag tänkte lite på mitt tidigare inlägg, kom jag på massor av roliga grejer som Estrid sagt också. Ibland hoppar det sånna vansinniga saker ur munnen på henne, så man börjar undra vart hon får allt i från. En sak har hon i alla fall lagt märke till. När hon pratar om vin, snoppar eller snippor så får hon reaktioner. Det har resulterat i en hel rad kommentarer som inte passar sig att komma ur munnen på en 3-åring... 

Vid ett tillfälle skulle Estrid bjuda mig på en klubba. Jag hade önskat att få en rosa med hallonsmak. När jag frågar henne vad hon vill ha för klubba, så svarar hon "Min ska vara vit och smaka snopp!". Haha! Fråga inte mig vad hon fått detta i från!

En annan grej hände när hon och jag gick på toaletten på Kolmården. Vi gick tillsammans in i ett toabås och utanför väntade många mammor med sina barn. Estrid kissade först och jag sa "Skynda dig, jag är jättekissnödig!" varpå hon säger högt och tydligt "Är det för att du druckit så mycket vin, mamma?". Nu hör det till saken att jag aldrig dricker vin, så det var i alla högsta grad en orättvis anklagelse. Men det visste ju inte alla mammor vars blickar jag fick möta när vi kom ut...

Sen den gången när vi var och fikade med farmor, och Estrid beställde in "En groda och en flaska vin, tack!" ...

Vad får de allt i från? Det är ju helt sjukt. Om Estrid skulle säga något sånt här vid fel tillfälle skulle socialen komma och hämta henne. Folk skulle åtminstonde undra hur vi har det här hemma. Som dagispersonalen sa, "Om ni tror på hälften om vad hon säger om oss, tror vi på hälften av vad hon säger om er".

Estrid hänger tvätt

Jag tycker alltid man hör vad jobbigt det är att ha småbarn. Folk beskriver det som om de berövats på allt i från sin ekonomi till sexliv och nattsömn. Som om perioden mellan barnen är 0-5 år går ut på att vara ett jäkla chickenrace där man i stort sett bara står ut tills barnen blivit stora och man kan återfå sitt normala liv igen. Ja, det var ungefär så folk framställde min framtid när jag väntade Estrid. Att jag dessutom skulle bli dumpad, fattig och "få ett helevet" och skulle inte göra livet lättare.  

Nu vet jag att många av min läsare inte har barn själva, därför vill jag gärna ge en annan bild av livet som småbarnförälder. För det är faktiskt himla kul också! Det är inte många som kan få mig att skratta så mycket som Estrid och Signe. När de gått och lagt sig på kvällen och jag och Johan lägger oss på soffan finns det alltid något kul som de gjort under dagen som vi pratar om och skrattar åt tillsammans.

Här till exempel. Är det något Estrid gillar så är det att hjälpa till här hemma, och här har hon hjälpt oss att hänga tvätt. Det roliga är att hon hängde upp alla gosedjur på tork när det fortfarande regnade, eftersom de låg på gräsmattan och blev blöta. Under tiden hon pysslade med det blev hon själv också blöt, så hon började klä av sig och strax stod hon alladeles naken och hade hängt upp stövlar och rubbet för att "torka" i ösregnet ♥

Efter en regning sommardag hänger djuren på tork!


Couscoussallad med fetaost och grillad aubergine

Mitt betyg
Ingredienser
(4 pers)
Cashewnötter
Citron
Crème fraiche
Fetaost
Fullkornscouscous
Grillad aubergine
Gurka
Krispsallad
Röd pesto
Röd spetspaprika
Rödlök
Svarta bönor
Tomater
Zucchini
Grönsaksbuljong (Hemma)
Olja (Hemma)
Salt (Hemma)
Svartpeppar (Hemma)

Gör så här
1. Dela 1 zucchini på längden och skär i halvmånar. Skiva 1 rödlök tunt. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs grönsakerna tills de fått fin färg. Krydda med salt och svartpeppar.

2. Under tiden: Finhacka 1 röd spetspaprika. Blanda paprika, 3 msk röd pesto och 1 dl crème fraiche. Pressa saften från 1 citron men tillsätt endast 1 msk (resten används i punkt 3).

3. Koka 4 portioner fullkornscouscous enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt ½ tärning grönsaksbuljong istället för salt, och resten av citronsaften.

4. Ta fram ett stort salladsfat. Tärna 2 tomater och ½ gurka. Skölj 1 burk svarta bönor, riv blad av ½ krispsallad och bryt 150 g fetaost i mindre bitar. Lägg allt på fatet och blanda med de frästa grönsakerna och den färdigkokta couscousen.

5. Servera salladen med pestodressing, 100 g grillad aubergine (½ pkt) och 80 g cashewnötter att strö över salladen!

Kommentar: Veckans vegetariska rätt. En sallad som var både fräsch och mättande, mycket goda smaker och cashewnötterna fyllde verkligen sin funktion. Däremot var det ingenting som passade barnen (hårta gurkbitar, nötter och fetaost) så vi fick göra annan mat till dem. Nästa gång jag gör den kommer jag steka auberginen själv, det blir mycket godare än färdigköpt!


Vitlöksmarinerad rostbiff med färskpotatissallad

Mitt betyg
Ingredienser
(4 pers)
Färskpotatis
Grillad rostbiff
Knipplök
Krispsallad
Körsbärstomater
Persilja
Vitlöksklyftor
Balsamvinäger (Hemma)
Kinesisk soja (Hemma)
Olja (Hemma)
Salt (Hemma)
Svartpeppar (Hemma)


Gör så här
1. Koka 900 g färskpotatis. Gärna med skalet på.

2. Blanda 1 dl olja med ½ dl kinesisk soja i en rymlig skål och pressa ner 3 vitlöksklyftor. Vispa ordentligt så att ingredienserna blandas väl. Vänd 2 pkt grillad rostbiff i marinaden. Lägg upp skivorna på ett fat och slå över lite av marinaden. Vill någon ha rostbiffen naturell, hoppa över marinaden på några skivor.

3. Blanda en dressing till potatissalladen på 4 msk olja, 2 msk balsamvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.

4. Strimla ½ knippe lök, både lök och stjälkar. Dela 250 g körsbärstomater. Finhacka ½ kruka persilja.

5. Blanda samman dressingen med tomater, lök och persilja. Vänd försiktigt ner blandningen i den nykokta potatisen. Riv bladen från ½ krispsallad i mindre bitar, blanda med salladen eller servera separat.

6. Servera färskpotatissalladen med den marinerade rostbiffen!

Kommentar: Väldigt gott och mycket smaker. Marinaden till rostbiffen var kanon och potatisdressningen var en enkelt sätt att pigga upp vanlig kokt potatis på. Nu äter både jag och Johan som hästar, men jag tycker ändå det var lite mat för att räcka till 4 personer. Det är det enda som drar ner betyget.


My red pearl!

Titta vilken sötnos! Under en tid nu har jag och Johan letat efter en bra "andra bil". Vi har varit ömsom ense, ömsom oense. Mycket saker ska diskuteras. Storlek? Modell? Märke? Komfort? Behov? You name it. Men efter mycket om och men vaskade vi tillslut fram en bra kompromiss. Så igår hittade den den, en liten röd VW Polo!Jag kastade mig på telefonen och fick veta att säljaren hade en hel rad med telefonnummer till potentiella köpare och en redan på väg dit. Visst, tänkte jag, verkar det to good to be true är det oftast det. Men så vänder samtalet och jag säger att vi kan utan problem komma direkt och titta, vilket vi också gör. Ibland har man tur! Vi var först dit. Efter att ha provkört, inspekterat och konstaterat att bilen är en pärla sätter vi oss ner för att skriva papper. Då säger säljaren "Ja, det är många som ringt. Men när jag pratade med dig tyckte jag du lät så redig och bra. Därför bad jag er komma i stället!". Det är nog den finaste komplimangen jag fått. Det är inte alla som låter så pålitliga så att man kan tänkas sig att göra bilaffärer med dem. 

Det känns som vi gjort en bra affär. Fast den är yttepytteliten så rymmer den två vuxna, två barnstolar och en barnvagn om det skulle krisa. Den är fin, välskött, pigg och söt. Dessutom är den min. Den allra första bilen någonsin jag äger. Det känns stort.

När jag satte mig i bilen för att åka hem skrek jag ett glädjetjut för mig själv. Jippi! Jag är så glad att vi äntligen tittat en bra andra bil, dessutom en som vi båda tycker om. Det trodde jag aldrig...

Fläskfilé med ris och äppelsallad

( Det här inlägget har ingen bild, för jag blev så glups och åt upp maten innan jag hann fota den! Bra betyg med andra ord! )


Ingredienser
(4 pers)
Flytande honung
Olja
Torkad timjan
Torkad ingefära
Vitlöksklyfta
Fläskfilé
Salt
Svartpeppar
Ris
Haricots verts.
Äpple
Rödlök
Turkisk yoghurt
Citron

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200´C

2. Blanda en glaze med 2 msk flytande honung, 2 tsk olja, 2 tsk torkad timjan och tsk torkad ingefära. Pressa ner 1 vitlöksklyfta och rör ihop.  

3. Gnid in 500 g fläskfilé med lite olja, 1 krm salt och ½ krm svartpeppar. Bryn köttet runt om i stekpanna tills det fått fin färg, lägg sedan över i en ungssäker form och pensla med glazen. Stek mitt i ugnen i 20-25 minuter. Använder du termometer så ta ut köttet när temperaturen är 65-70 grader.  

4. Koka 4 dl ris efter anvisningarna på förpackningen. Koka också 250 g haricots verts.

5. Finhacka 1 äpple och 1 rödlök. Blanda i en skål med 2 dl turkisk yoghurt, 1 msk olja, saft och rivet skal från ½ citron och 1 tsk torkad timjann. Smaka av med salt och peppar


Kommentar:
Jättegott! Köttet var perfekt och äppelsalladen underbar. Den kan man säkert använda till många andra rätter också. Receptet säger 500 g kött men vi tog 700 g och tyckte det var mer lagom, ja, åtminstonde om man gillar mycket mat :) Det enda som drar ner betyget lite är väl tiden som det tar att laga maten. Detta är inget man gör till vardags när man kommit hem från jobbet, utan mer en helgmiddag.


"Varför fyller jag inte år snart?"Vi har en liten tjej som längtar efter sin födelsedag här hemma. Hon frågar och frågar när det ska bli hennes tur att fylla år. I går bläddrade Estrid fram "hennes" månad i kalendern och satte sig med en suck och vilade huvudet i händerna. "Jag väntar och väntar och väntar på att det ska bli min födelsedag..." sa hon.

Lilla hjärtat. Då får hon vänta länge! Hon har redan bestämt att det ska bli kalas med ballonger, att hon ska bjuda på grön prinsesstårta och önska sig en egen häst i födelsedagspresent. Tänk när man var liten och ens födelsedag var ungefär lika ballt som julafton! Jag tror den kommande 4-årsdagen blir den första födelsedagen då hon verkligen är medveten om vad det innebär att fylla år. Min stora lilla tjej ♥

Torsk i folieknyte med färskpotatis och kokta grönsaker

Mitt betyg
Ingredienser (4 pers)
Färskpotatis
Haricots verts
Knipplök
Knippmorötter
Persilja
Tomater
Torskfilé
Aluminiumfolie (Hemma)
Balsamvinäger (Hemma)
Olja (Hemma)
Salt (Hemma)
Svartpeppar (Hemma)

Gör så här
1. Om du grillar ute, tänd grillen. Sätt annars ugnen på 225 grader.

2. Koka 900 g färskpotatis. Vill du koka morötter och haricots verts ihop med potatisen, välj en rymlig kastrull.

3. Riv fyra ark aluminiumfolie, ca 30x30 cm. Portionera ut 500 g torskfilé på arken. Fördela totalt 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 4 msk olja jämnt över de fyra arken.

4. Strimla ½ knippe lök tunt. Skiva 2 tomater. Finhacka ½ kruka persilja. Fördela lök, tomat och persilja över fisken. Vik ihop fiskpaketen och grilla på grillen i ca 10-15 minuter beroende på hur varm grillen är, eller stek i ugnen i ca 15 minuter.

5. Tvätta ½ knippe morötter och dela dem på längden. Koka morötterna och 150 g haricots verts i potatisvattnet de sista tre minuterna. Ringla gärna lite olja och balsamvinäger över grönsakerna och krydda med lite salt och svartpeppar.

6. Servera fiskpaketen med färskpotatis och kokta grönsaker!

Kommentar: Vår första rätt från Linas matkasse, och det börjar bra! En enkel middag med otroligt goda smakkombinationer, som dessutom gick riktigt snabbt att laga (lika lång tid som koktiden på potatisen). Rätten ser väldigt husman ut, men husman är underbart och barnen älskade det också. Mängden mat räckte gott och väl till mig och Johan samt barnen + lunch åt dem dagen efter. Full pott!


Signe update

Lite nya saker på Signefronten. Eftersom det händer grejer hela tiden tänkte jag vara duktig att anteckna medans jag kommer ihåg allt. Ja, Signe är smart! Man tror ju inte det om en knubbig liten bebis, men så är det.

Här är lite av grejerna som händer i hennes utveckling just nu:

Hålla balansen och stå upp själv i upp till ½ minut. Titta på filmen får ni se!

Vår trappa ser inte ut som vanliga trappor, men nu har hon lärt sig att kättra upp i våran också.

Förstår vad vi säger när vi ber henne sitta, ligga still, sluta med något, komma till en eller vara försiktig.

Hon vet vart saker och ting finns och förknippar rutiner med olika saker. Som att det är läggdags när vi drar för gardinen i sovrummet eller att hon ska få vatten när vi plockar ner hennes mugg ifrån skåpet. Det räcker med att säga "Vill Signe ha vatten?" så vrider hon sig åt det hållet i köket.

Hon härmar oss när vi gör grimarser eller klappar händerna

 Hon är väl medveten om vart familjemedlemmarna är någonstans, och om hon saknar någon kryper hon runt och letar. I går var jag borta hela dagen, då vill hon ner för trappa för att leta på under våningen, men när hon inte hittade mig där ville hon ut i trädgården för att se sig omkring där. Lika så vet hon att Estrid sover inne på sitt rum när vi stiger upp på morgonen, och vill gärna in där och väcka henne!

Trycka på knappar för att få ljud i vissa leksaker och sedan "dansa" till är kul!


Lammfärsjärpar med potatissallad

Mitt betyg
Ingredienser
(4 pers)
Citron
Gurka
Kapris
Lammfärs
Morötter
Olja (hemma)
Paprikapulver (hemma)
Purjolök
Potatis
Salt (hemma)
Sockerärtor
Svartpeppar (hemma)
Tomater
Tomatpuré (hemma)
Turkisk Yoghurt
Vitlök

Gör så här
1. Skala och borsta 900 g potatis och koka dem, dela gärna i jämnstora bitar. Finhacka ½ gurka och strimla ½ purjolök, lite av det vita och lite av det gröna. Skär 2 tomater i tunna klyftor och skölj 150 g sockerärtor.

2. Blanda 3 msk kapris, 2 msk olja, 1 dl turkisk yoghurt, ½ tsk salt, 2 krm svartpeppar och rivet skal pch pressad saft av ½ citron. Blanda sockerärtor, purjolök, gurka, tomat och nykokt potatis. 

3. Blanda 500 g lammfärs med 1 msk tomatpuré, 2 tsk paprikapulver, ½ tsk salt, 2 krm svartpeppar och pressa ner 1 vitlöksklyfta. Blanda väl och forma färsen till 8 smala järpar. Stek dem som de är i en stekpanna med lite olja.

4. Stek lammfärsjärparna tillsammans med potatissalladen och 250 g morötter skurna i stavar att knapra på.

Kommentar Lite pyssligt att hålla på med. Mycket olika moment innan maten äntligen var klar, men gott var det! Skulle lätt kunna göra det igen, men kanske på en helg eller så när man orkar lägga lite mer tid i köket.Bbq-marinerad kyckling med rostade grönsaker

Mitt betyg
Ingredienser
(4 pers)
Crème fraiche
Fullkornscouscous
Fänkål
Grillad aubergine
Knippmorötter
Kycklingben
Persiljerötter
Vitlöksklyfta
Balsamvinäger (H)
Chilipulver (H)
Grönsaksbuljong (H)
Honung (H)
Olja (H)
Paprikapulver (H)
Salt (H)
Svartpeppar (H)
Tomatpuré (H)

Gör så här
1. Om du grillar ute, tänd grillen. Sätt även ugnen på 225 grader till grönsakerna.

2. Blanda en marinad av 2 msk balsamvinäger, 2 msk honung, 2 msk tomatpuré, 2 tsk paprikapulver, 1 krm chilipulver, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Fördela marinaden på ca 1 kg kycklingben. Grilla kycklingen jämnt runtom tills de är genomstekta, eller lägg dem i en långpanna och stek i ugnen i ca 25-30 minuter.

3. Tvätta ½ knippe morötter och ca 200 g persiljerötter. Skär rotfrukterna i tunna klyftor. Skär bort de grova stjälkarna och det nedersta rotfästet på 1 fänkål och skär i klyftor.

4. Bred ut grönsakerna i en långpanna. Om du steker kycklingen i ugnen, ta ut långpannan och fördela grönsakerna runt kycklingen. Droppa över lite olja och krydda med 2 krm salt och 2 krm svartpeppar. Låt grönsakerna steka i ca 20 minuter.

5. Auberginecrème: Mixa 100 g grillad aubergine med 2 msk olja, 1 dl crème fraiche och pressa ner 1 vitlöksklyfta. Smaka av med svartpeppar.

6. Koka 4 portioner fullkornscouscous enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt ½ tärning grönsaksbuljong i vattnet istället för salt. 7. Servera kycklingen och ugnsrostade grönsaker med nykokt couscous och auberginecrème!

Kommentar En bra middag som barnen gillade, däremot är ingen av oss mycket för kycklingklubbor och skulle hellre välja kycklingfilé nästa gång. Auberginecrémen var en hit! Den kommer vi göra fler gånger och till andra maträtter. Lite gnäll har ingen dött av

Min bloggform är inte den bästa. Våran kamera gick ju sönder, och med den dog all min inspiration till nya inlägg i bloggen. En blogg utan bilder, vad är det?

Och som inte förlusten av kameran vore nog. Nu har vi fått veta att vi får 775 kr i ersättning för kameran som bara är 2 år gammal och kostade 4800 kr ny. Vad får man för kamera för de pengarna? Inte en likvärdig i alla fall. Det är skandal! Ännu värre blir skandalen då det företaget jag jobbar åt som är försäkringsbolag...

Nej.
Jag är sur för att kameran är trasig.
Jag som kund är besviken på mitt försäkringsbolag.
Min blogg har blivit tråkig.
Mitt hår är gult och jeansen för trånga.

Undra om jag behöver pigga upp mig själv med ett gott bakverk i kväll? Appropå att jeansen var för trånga menar jag... Livet brukar alltid kännas lite lättare när fett, socker och choklad får smälta på tungan.

Förresten! Kom gärna med ideér och uppslag på sånt som ni vill läsa om här inne! Känns som jag kört fast lite i samma spår. En ny grej är förresten Linas Matkasse. I kväll får vi första leveransen och det ska bli riktigt spännande att se hur veckans meny blir! Jag tänkte att recept och recensioner följer i bloggen. Det blir nog bra, visst?


En dag i Uppsala
I går var en bra dag. Den började med att jag och Signe tog bussen till Uppsala där vi mötte upp Fanny. Sist vi sågs var för 9 månader sedan, men ändå kändes det som om ingen tid passerat och allt var precis som vanligt. Det är skönt med sånna vänner, de finns där oavsett ♥ Nu hoppas jag att det inte ska behöva dröja lika länge innan vi ses igen!

Efter att ha lunchat på stan, uträttat ett tandläkarbesök och letat hårfärg i den blonda hårfärgsdjungeln åkte vi hem till oss och tog ett kvällsbad (självklart inte jag eftersom jag är en badkruka) vid sjön. Under hela dagen var Estrid med sin farmor och kusin Siri på en djurpark, men hon kom hem lagom till badet och var superglad att hennes nyinköpta lilla leksakssköldpadda fick prova bada för första gången. Den sjönk i och för sig, men Estrid grävde snabbt en sköldpaddsbassäng i sanden där han kunde simma lugnt.

En bra dag, som sagt! Förresten går det utmärkt att ta bussen in till stan hemmifrån oss. Det bådar gott inför kommande pendling till och från jobbet.

Båtutflykt i Trosa

Så här trevligt har vi det ibland. Sol, bad och båtåka med min storebror och hans käriste. Det var första gången vi var ute med brorsans båt och det var väldigt trevligt. Längst fram i fören fanns sovplatser där barnen sov som stockar. Utmärkt att söva barn omgiven av vågor som kluckar! Lite som att ligga i magen igen. Från det att vi föds har alla människor en inre strävan efter lugnt, det svaga bruset och vaggande känsla som omgav oss i mammas mage. Är inte det konstigt? Alla är vi stora bebisar som enkelt somnar till ljudet av en människas blodomlopp. Ssssch...

Visst älskar Estrid sjön. Hon ska bli sjörövare när hon blir stor, precis som sin pappa säger hon. Man vet ju aldrig vad framtiden bär i sitt sköte, men måtte det aldrig någnsin finnas en gymnasielinje för blivande sjörövare, undervisad av somalier med lektioner i skövling och våldtäkt. Jaja, inga moralkakor nu. Det jag skulle säga var att om det nu fanns en sån linje, så skulle jag förbjuda Estrid från att gå den. Så är det med det.

Usch vad jag är trött. Jag borde inte blogga nu, för det blir bara snurrigt och knasigt. Nu kommer bilderna i stället!Trosa den 2 augusti 2011


Tyvärr blev detta de sista bilderna som togs med vår jättefina kamera. I ett obevakat ögonblick fick nämligen Signe att stadigt grepp om kameran med sin sandiga hand. Nu knastrar objektivet och det är sand precis överallt! Helt hopplöst. I väntan på en ny via försäkringen får ni väl hålla till godo med mobilbilder här i bloggen, om jag orkar ta några.  

Nu ska jag gå och lägga mig, men eftersom Johan inte är hemma håller jag tillgod med Ranelid. God natt!


6-åringen

I helgen var vi på kalas. Johans "lilla" kusin Enny fyllde 6 år och bjöd på fest i trädgården. Det blev fiskadam, bad i poolen och alldeles för mycket godsaker att välja bland. Enny var en riktig värdinna och körde tre klädbyten under festens gång, hon började som indisk prinsessa och slutade som sommarflicka.

Det var roligt! Och tydligt är att inte bara barnen växer och blir större, det betyder att man själv blivit mycket äldre också. När Johan sa att Enny skulle ha kalas sa jag "Va? Nu igen? Hon gör ju inget annat än att fylla år!" för precis så kändes det. Åren rusar förbi! Jag tyckte nyss hon fyllde 2 år!