Picknick i S:t Hans ruin

Ibland kommer det dagar som är sådär extra mysiga. En sån dag var det idag! När Johan vaknade hade jag packat picknickväskan med nybakt paj, saft, jordgubbar och kaffe (det sistnämnda bör betonas, eftersom jag fortfarande efter 4½ år tillsammans envisas med att inte "veta" hur man slår på kaffebryggaren, men egentligen är jag bara lat och tycker kaffe luktar illa). Jag hade planerat hela picknicken som en överraskning till Johan, men var naiv nog att berätta alltihop för Estrid. Det förblev alltså ingen överraskning speciellt länge, men det gjorde inte så mycket. 

Vi gick ner till S:t Pers ruin och dukade upp allt det goda. I ett hörn hittade vi en vindstilla plats där solen värmde mot stenmuren. Helt underbart. Signe sov sin middagslur och Estrid lekte i gräset så mamman och pappan fick tid att bara mysa i varandras armar ♥
Mer kan man inte önska utav en dag! Visst är det häftigt förresten att man kan se konturerna av krykan som byggdes där på 1200-talet? Jag försöker föreställa mig hur allt såg ut på den tiden. Entrétrappan är fortfarande kvar och delar av pelarna i krykogången. Hur kunde de bygga sånt förr i tiden? För hand dessutom! Det är imponerande. 

Om jag någon gång skulle få för mig att gifta mig i en kyrka skulle det vara en sån här kyrkoruin. En helt underbar plats! Mäktig med samtidigt enkelt och avskalad. Om inte annat perfekt för en picknick :)

Skrik & panik

Läste lite om tandsprickning och många bebisar verkar få förkylningssymtom när tänderna kommer. Det stämmer ganska bra på Signe, förutom att Johan och Estrid har precis samma symtom. Kanske är det en kombination. Förkylningen gör det extra jobbigt att få tänder? För jobbigt är det. På dagarna är hon klängig, på kvällarna gnällig och nätterna hostig. Men ingen feber, det har hon faktiskt aldrig haft i hela sitt liv.

Signe som alltid brukar somna vid 19:00 prick och sova till 23:00 då hon behöver tanka upp med mjölk. Nej, nu är det skrik och panik hela kvällen och ingenting hjälper. Varken klapp i rumpan, Idas sommarvisa eller ammning. Jo, amning funkar men då skulle jag ligga där hela tiden. Hon sover i max 15 minuter men vaknar sen och är lika ledsen igen, så är det bara börja om från början. Allt som förut funkade så bra funkar inte alls... Att döma av hennes usla humör måste de där tänderna göra jäkligt ont. Hoppas de går över snart.Detta är egentligen första gången som Signe är krävande. Det har aldrig tidigare hänt att hon varit obotligt ledsen eller ställt några större krav på oss. Helt plötsligt skriker hon på kvällarna och bär sig åt som en riktig bebis. Och då vet inte jag hur man gör.

Eller jo. Jag tror jag får gå och lägga mig tidigt ikväll, lyfta över Signe till vår säng och bara ligga nära och mysa. Bebisen får amma hur länge hon vill och mamman får sova. Låter som en bra deal. Jag är glad att jag fortfarande har amningen för det finns ingenting som gör henne så lugn, avslappnad och trygg som det♥ Läste någonstans om en mamma som slutat amma sin 6-månaders bebis för hon var rädd för folks åsikter om att amma ett barn längre. Det är ju helt sjukt! Om amningen funkar är det de mysigaste som finns. Inte bara mat utan också närhet och trygghet, precis det Signe behöver just nu. 

Nu en kvällsmacka - sen bebismys. Vi håller tummarna för att det blir en bra natt.


"Jag är ingen kärring!"På påskafton tyckte jag det var en ypperlig idé att klä ut tjejerna till påskkärringar. Men jag kom inte så långt med mina planer för Estrid vägrade. Diskussionen gick ungefär såhär:

Jag: Ska vi fixa dig som en påskkärring?
Estrid: Nej.
Jag: Jo, det skulle du tycka var jätteroligt.
Estrid: Nej, jag vill inte!
Jag: Varför då?
Estrid: För jag är ingen kärring. Jag är ett litet barn!

Ja, ibland tänker man inte på hur saker tolkas av barn. Det är ju självklart att påskkärring låter ganska läskigt för någon som inte har en aning om vad det är! Men efter att ha lagt på fräknar på Signes näsa och gogglat glada påskkäringar ändrade sig Estrid. Det bev åtminstonde lite smink, huckle på huvudet och en kvast på Johan byggde. Något som hon tyckte var betydligt roligare var att rita påskkycklingar. Det är favoritmotivet just nu.

Min smarta lilla unge♥ Det är lätt att tro att det bara är barnen som ska lära av oss, men vi har ganska mycket att lära av de små också.

Den perfekta barndomen?

När vi lämnade huset och åkte mot färjan grät Estrid och sa "Jag vill inte bo i Visby!". Kände mig hemsk som släpat hit henne till ön från första början, även om jag vet att hon älskat att bo här och trivts jättebra. Men det är lätt att klandra mig själv för att vi ens flyttade. Lätt att tänka att flytten hit var onödig. Men innerst inne tycker jag inte det. Jag är stolt över att vi testade och glad att Estrid fått möjligheten att se allt som denna underbara ö har att ge. Sen är det riktigt tufft att Signe är en infödd gotlänska. Hon kommer alltid bära Gotland med sig i sitt hjärta och att ett speciellt band till ön. Vi också.

Eftersom jag själv har skilda föräldrar och flyttat endel som liten önskar jag någonstans att mina barn ska få lugn och trygg uppväxt från första början. Jag har alltid tänkt att det bästa är att få bo på en lugn gata hela barndommen och känna varenda bäck, klätterträd och vinbärsbuske utan och innan. Alla föräldrar vill ju ge sina barn det bästa, men vad är egentligen det bästa?

En annan sak som jag alltid önskat mina barn är att ha syskon att växa upp tillsammans med. Mina flickor har verkligen varandra och det finns inget som kan slå deras kärlek ♥Så hur vet man då egentligen att man gör rätt? När Estrid fyller 4 år kommer hon har firat alla sina födelsedagar på olika adresser. Suck. Men nu ska vi inte flytta igen på ett bra tag, och jag hoppas verkligen mina små gryn kommer trivas i nya huset. Det verkar ju i alla fall så...

Förresten har jag trivts ganska bra med att ha skilda föräldrar. Hade haft det betydligt sämre om de fortsatt att levt ihop. Det finns ju för- och nackdelar med allt. Jag ska nog sluta stirra mig blid på hur det borde vara och i stället göra det jag tror på. Det brukar jag göra och hittills har jag aldrig ångrat mig.


Hemlagat

Jag har blivit så van med att göra all Signes mat själv, så när vi här om dagen stod på en parkering mitt i stan med en hungring bebis och ingen bebismat i skötväskan blev jag helt ställd. Ingen bebismat. Vad gör vi nu? Ska bebisen svälta? Men efter en stund kom vi på den briljanta idén att springa in på närmaste Coop och införskaffa köpemat åt den lilla. Första gången jag köper burkmat åt henne. Inget ont sagt om det, om inte annat är det ju väldigt smidigt! Men kände mig bara så korkad som inte tänkte på det från början...

Dessvärre totalsågade Signe brukmaten. Hon tog en tugga, sen knep hon ihop sin lilla mun och vände bort huvudet. Så jag fortsätter helt enkelt men mina storkok här hemma. Igår blev det en ny maträtt. Torsk med potatis, motot och persilja. Ville behålla lite bitar i maten så jag mosade med potatisstompen denna gång i stället för att köra allt med stavmixer. Då har hon något att öva sin lilla tand mot :)Lagom stora portioner som ska in i frysen. Att laga mat till någon som uppskattar det gör ju det hela roligare, så det känns extra bra att lägga ner tid och kärlek på hennes små matpuckar när jag vet att det är dem hon gillar bäst!


En födelsedagsfika

I stället för tårta på födelsedagen åkte vi ner till bruket och fikade på det lokala caféet. Det ligger på andra sidan vattnet där vi hade Estrids namngivning, om ni minns? Vi smaskade på cupcakes och cocostoppar medans Estrid ägnade sig åt det hon gillar bäst - kasta stenar i vattnet.

Jag har mycket fina bilder från min födelsedag, och här är några. Här nedan ser ni min pappa, mina två bröder, Estrid och världens snyggaste Johan.

Signes första tand!

På min födelsedag kikade Signes första tanden upp i underkäken, och dagen efter upptäckte morfar den. Jätteroligt! Min bebis börjar bli stor. Den är pytteliten och svår att få på bild, men så fort jag lyckats ta en bra bild ska ni få se. Tandsprickningen gör säkert ganska ont för Signe är ledsen och orolig, speciellt när hon ska sova. Men ingen feber än så länge.

Estrid fick sin första tand vid 5 månader, men som ammande mamma är jag bara glad om de sylvassa gaddarna kan vänta på sig lite.


Källarberget

När jag var liten var vi ofta till en plats som heter Källarberget och grillade, badade och solade på klipporna. Många barndomsminnen är härifrån! Jag brukade ligga på klipporna som formats likt lena vågor efter inlandsisen och letade grodyngel i vattenhålen. Det är lustigt det där med att komma tillbaka till en plats man var mycket vid som liten. Man ser allt med andra ögon. Jag minns en särskild spricka i klipporna som jag tyckte var gigantisk och brukade leka nere i, men idag kliver jag lätt över till andra sidan och skulle aldrig få plats där nere :) Kommer också ihåg badplatsen som jag alltid kallat [Öste'bäsch] men som jag i vuxen ålder förstått heter Österbergs. Alldeles självklart, men ändå. För mig är det Öste'bäsch och kommer alltid vara!

Så min födelsedag hade inte kunnat bli bättre än att göra en utflykt till just denna plats! En lugn och fin kväll med kanonväder. Värmade sol och alldeles vindstilla. Estrid byggde en liten båt och tog till och med årets första dopp i det iskalla vattnet!


Grymt. Tack min fina familj och min fina storebror för en jättefin eftermiddag vid havet! ♥

Eftersom jag fyllde mitt i påskhelgen blev det verkligen en helg i firandets tecken. Men påsken är en trevlig högtid så jag har inget emot att dela min speceilla dag med gula kycklingar och färgglada fjädrar. Men vi har inte bara pyntat björkris och svullat i påskgodis. Vi har faktiskt också hunnit med att bara umgås, strosa runt och till och med plockat de allra första nässlorna till en fantastisk nässelsoppa! Det måste jag sno ihop ett recept på sen och dela med mig av. Ett säkert tecken på att sommaren är på väg!

Japp. Så då var jag ett helt år äldre utan att känna någon skillnad alls. Känns helt okej!

Från det ena hemmet till det andra

Jag har mycket att skriva om! Min födelsedag, en utflykt till Källarberget, påsken och huset såklart. Men ikväll går färjan hem till Gotland och det är mycket annat jag vill hinna med. Ingen av oss vill åka tillbaka till ön. Jag trodde aldrig vi skulle ha en resa bokad till ett underbart Gotland fullt med sol och vårblommor men hellre vilja stanna kvar här på fastlandet. Det förklarar hur mycket vi tycker om vårat nya boende.På färjan på väg till fastlandet den 15/4

23 år

Vi är uppe hos min far och firar påsk, därav bloggtorkan. Men ni har säker också annat för er såhär mitt i påskhelgen så det gör nog inget. Vi har haft det väldigt trevligt med kanonväder, god mat och äggjakt. Det sistnämnda var det jag som ordnat. Kluriga och knepiga ledtrådar på rim som en efter en ledde alla fram till sina påskägg. En trevlig liten lek som uppskattades mycket. Kanske blir det en ny påsktradition i familjen?

I dag är det min födelsedag. Egentligen en helt vanlig dag förutom att jag tänker lite mer på mig själv. Vi ska gå på loppis, fika i solskenet med min familj och till eftermiddagen kanske åka ner till mitt favoritställe vid havet.

♥ 7 månader ♥

Sist vi var på fastlandet minns jag att Signe kämpade med att vända sig från rygg till mage. Nu när vi är här, bara 2 månader senare, kan hon krypa, sitta själv, äta mat och resa sig mot möbler. Det är galet! Tiden rusar. 

Att resa sig upp själv gjorde hon för första gången i fredags. Johan hittade henne ståendes mot Estrids leksakslåda, men nu tror jag att pinnsolarna i köket blivit hennes favoriter. Hon åker i golvet en del och jag funderar på om det börjar bli läge att sy henne en hjälm som jag gjorde åt Estrid? Andra saker hon lärt sig är att härma oss när vi pratar bebisspråk samt göra "indianen" med handryggen för munnen.Inget BVC på sistonde, men det märks på kläderna att hon växer för nu är garderoben uppgraderad till strl. 74. Hon är i alla fall längre än sin syster, för byxorna hon har på sig på bilderna fick Estrid när hon var 11 månader. 


Här är huset som vi ska flytta till!

Nu har det gått några dagar och vi har hunnit installera oss lite i det nya huset. Eftersom vi bara kört en liten del av bohaget så har vi ganska lite grejer med oss. Men det går bra. Man väjer sig ganska fort av med bekvämligheter som TV och micro när man inte har någon. I går kväl låg på en luftmadrass i vårat ekande vardagsrum och kollade på SVTplay på datorn, det gick bra det också.

Men ni kanske vill veta hur det känns med nya huset? Det känns otroligt bra, bättre än jag hade trott! Huset har precis det vi behöver och gården är underbar. En hel galet vacker och välskött hästgård, trevliga grannar (två pojkar på tre år i huset bredvid) och utsikt över ängarna. Det är verkligen ute på landet, men med 10 minuter till mataffär/dagis/vårdcentral/buss och annat är det helt okej.

Det är precis så här jag vil att våra flickor ska få växa upp. Jag tror vi kommer trivas otroligt bra. Det känns som att vi nu har hittat hem! ♥


Det här är kommer bli vårat sovrum. Mycket garderober och förvaringsutrymmen.


Vårat sovrumsfönster.


Det här får blir flickornas sov- och lekrum.


Deras rum från andra hållet.


Vardagsrummet uppe.


Här är hallen.


Ett stort kök med massor av skåp och lådor!


Utsikt över sandlådan från köksfönstret, det är bra.  


Ett litet hörn av trädgården och vårat hus.


Essi leker på framsidan.


Här är lite av gården också. Längtar att få se den underbara allén i sommar!


Tror det bor runt 40 privatägda hästar på gården, här är en snäll som vi hälsade på i hagen.Det kommer blil grymt bra när vi får dit alla våra möbler och kan börja boa in oss på riktigt. Det är en stor skillnad från att ha bott i Visby innerstad, men alla platser har sina för- och nackdelar. Nu har vi valt att bli lantisar och jag tror det kommer passa oss bra.

Nu ska jag klä på grynen och åka och se oss omkring lite. Tänkte kika hur det ser ut nere i "centrum" där vi sökt dagisplats åt dem båda. Skriver mer sen. Puss!


Dagens downDagens DOWN: Ett litet brev från CSN innehållande ett återkrav på 20.000 kr.

Ja, ni läste rätt. 20.000 laxar som vi hade kunnat gjort något JÄVLIGT mycket roligare för. Jag förstår inte hur svårt det kan vara att skapa ett system som folk förstår sig på? Återkravet beror på Johans lägenhetsförsäljning. Han fick försäljningsvinsten utbetald under höstterminen, och därför tog han inget studielån då. Men eftersom kontraktet var skrivet under vårterminen då Johan tog studielån, är det alltså för denna period vi blir återbetalningsskyldiga. Hade kontraktet skrivits 1½ månad senare, alltså under höstterminen, hade vi inte varit skyldiga något. Samma jävla skit som gjorde att han förlorade sin föräldrapenning alltså. Bye the way. Jag är på jävligt pissigt humör nu så Försäkringkassan kan gott få sig en släng av skeden. Johan har FORTFARANDE inte fått pengar för sina 10 pappadagar. Signe blir snart 7 månader. Nothing left to say...

Ja, hur ska man kunna veta allt? För en vanlig människa är det en direkt omöjlighet att förstå sig på alla lagar och relger som dessa byråkratiska arselen gömmer sig bakom. Om man inte vet vad man ska leta efter är det ganska svårt att hitta rätt. Johan ringde enkom och frågade CSN om detta i samband med lägenhetsförsäljningen, men fick inte veta något om detta. Varför inte ge lite information när folk ringer och vill göra rätt? Jävla slapprövar.

Men nu ska jag inte sura mer. Det finns faktiskt bra saker också. Som att vi i morgon äntligen ska få se huset! Jag känner mig förväntansfull. Det känns fortfarande ganska främmande att vi verkligen ska flytta dit, men jag antar att det känns mer verkligt när vi varit där. På eftermiddagen har jag skingrat tankarna och packat allt vi behöver för 11 dagar hemifrån. Det blir en hel del barnkläder om jag säger så... Nu har Signe blivit så stor så hon kräver lite annan "matsäck" än den i särklass bäst förpackade mammamjölken också. Gröt, ersättning (måltidsdryck), vattenflaskor, skedar och grejer.

Detta blir alltså våran sista sväng till fastlandet innan vi flyttar. Nästa gång vi åker över blir det för gott. Det känns bra. Det gör det verkligen. Jag är färdig här på ön och längtar hem.


Ful i mun'Efter sin far har Estrid lärt sig mycket bra grejer. En grej som däremot inte är fullt lika bra är att svära. Det ena svordommen efter den andra hoppar ur hennes söta lilla trut när hon sitter och leker. Så kan vi inte ha det. Därför har vi infört en helt legitim fras att dra till med när man känner sig arg eller upprörd. "Sjutton gubbar". Det är helt okej. Ja, sjutton gubbar får man säga när man är tre år och förbannad. 

Men som med precis allt annat har Estrid egna ideér om hur saker och ting ska vara. Så även denna gång. Jag hör henne säga "Fytton snippor! FYTTON SNIPPOR OCH GUBBAR!". Haha, hon är ju helt galen. Nu väntar jag bara på en kommentar från dagispersonalen när Estrid visat upp sitt nya ordförråd... 


Frozen cheesecake semifreddoDetta lär vara det godaste en människa kan stoppa i munnen. Superenkel att göra och om möjligt ännu enklare att trycka i sig på fem sekunder. Funderar på att göra denna i portionsskålar till Signes namngivning i sommar? Den är ruskigt god. Vill man spexa till det kan man alltid riva i lite citronskal eller juicen från en passionsfrukt, men personligen föredrar jag den helt naturell. 

Det här behöver du: (till en lika stor form som på bilden)
4 st ägg
1,5 dl strösocker
200 g Philadephiaostost
4 dl grädde
300 g
digestive kex

Gör så här:
Börja med att dela äggulor från vitor, det är viktigt att vitorna är helt rena.
Vispa gulor och socker vitt och pösigt. Blanda sen i Philadelphiaosten. Vispa grädden lätt och fluffig och vänd ner den i äggsmeten. Allra sist vispar du vitorna till ett vitt skum och vänder försiktigt ihop med äggsmeten. Krossa kexen i en plastpåse och varva med smeten i en sockerkaksform, springform (det använde jag) eller en vanlig glasslåda. Frys smeten i minst 3 timmar så att den är halvfryst innan servering.

Större och större för varje dag som går..

Knubbrumpan går det ingen nöd på. Hon är helt vild! Rolig, hungrig och lite galen. Hon äter massvis och far omkring överallt på golvet. De senaste dagarna har hon blivit riktigt stadig och sitter nu alldeles själv. Det händer enormt mycket i hennes utveckling. Varje dag! Hela tiden! Jag hinner inte med...!
 

Det går inte en dag utan att jag stannar upp och beundrar mina barn och uppskattar dem båda för vilka de är. Det är fantastiskt att se sitt barn utvecklas till en förståndig, omtänksam och kärleksfull flicka som Estrid är samtidigt som jag njuter av att få ha en knubbig, härlig, gurglande liten bebbe som Signe igen. 

Jag är så glad att jag fick barn tidigt i livet. Hade jag inte fått dem nu hade jag såklart gjort något annat som känts meningsfullt. Men jag är glad över att få leva hela mitt liv med mina barn. De är allt jag behöver och lite till. Varje dag vi har tillsammans är värd guld! ♥

Sista dagenPrecis som med alla farväl känns det lite vemodigt att jag nu jobbat min sista dag på kontoret i Visby. Även om jag bara hjälpt till ibland skapar man relationer och en sorts vardag som aldrig mer kommer tillbaka. Jag kommer sakna mina kollegor som varit otroligt vänliga och öppenhjärtade mot mig ♥

Jag tror de tycker om mig också, för innan jag gick hem fick jag hundra kramar och en underbar bukett med rosa tulpaner. När Estrid skulle berätta vart blommorna kom ifrån sa hon "Mamma fick dem av sina fröknar för att hon varit riktigt duktig". Så söt!

Hoburgen

Vi var till Hoburgen också en av dagarna. Och trots en helvetesresa dit (Estrid grinade av trötthet men vägrade somna) och en helevetesresa hem (Signe grinade av trötthet men vägrade somna) var det en trevligt utflykt. Vi diskuterade en stund om vilket skapelse som faktiskt var Hoburgsgubben, men kom fram till att det måste var den på bilden nedanför.

Inte helt uppenbart? Enligt mig påminner det mer om hunden BrianFamily Guy. Fast det är klart att karlar som Carl von Linné inte kunde veta det på den tiden...


Estrid ägnade sig åt sin absoluta favoritsyssla - kasta stenar i vattnet. Hon kan gör det hur länge som helst.

Farmor på besök och bilder från Botaniska

Barnens farmor har varit hos oss i fyra dagar, så jag har haft annat för mig än att blogga. Vi har gått promenader, ätit gott och haft det mysigt. Estrid har svävat uppe i det blå och lekt och blivit bortskämd. Men så är det och så kan det väl få vara när man inte träffat sin farmor på flera månader. De två har hängt ihop som ler och långhalm vilket gjorde att jag och Johan fått väldigt mycket tid ihop, bara vi två. På lördagen var farmor barnvakt åt de små så vi kunde gå ut och äta middag på Munkkällaren och gå på bio (I'm number four). Det var länge sen jag hade det så trevligt. Johan är min skatt! ♥ Min fina, fina skatt.

På kvällen när svärmor åkt hem kröp Estrid upp i mitt knä framför TV:n. Då kändes det som om jag knappt sätt henne på flera dagar! Vi har varit tillsammans, men inte umgåtts på riktigt eftersom hon varit som klistrad på farmor. På ett sätt kändes det nästa som att hon varit borta över helgen och kommit hem till mig igen. Jag hade verkligen saknat henne, och jag tror hon kände likadant när vi satt där och gosade. Så även om det är skönt med avlastning ibland är det mysigt att få rå om sin lilla bebbe själv. Jag tror sällan det varit så mysigt att läsa godnattsaga som då! ♥

Här kommer några vårbilder från Botanska Trädgården dit jag och Johan (Signe åkte på ryggen) gick när vi fick en förmiddag för oss själva. Helt underbart! Kolla in ängen av snödroppar!
 
Porträtt av farmorEssiloppan har ritat av sin farmor. Fint va? Hon tittade noga och ritade sen detaljer som hennes rosa naglar, röda glasögon, läppstift, mycket mörkt hår och till och med leopardtröjans fläckar. Grymt!

TorsdagBilder från gårdagens mysiga vårpromenad i Visby. Som vanligt i denna stad blåste det småspik, men vårsolen vägde upp!

Estrid njuter av att få umgås med sin farmor, som hon har längtat efter henne! Signe däremot var lite tveksam i början. Hon tittade misstänksamt på farmor och var lite blyg, men nu går det jättebra. Estrid är så rolig, hon sa "Det är inget stort troll, Signe. Det är ju bara farmor!". Haha!

Vi ska alldeles strax åka till södra Gotland och kolla på fina hus längs vägen, kanske någon kyrka och Hoburgsgubben. Sen ska vi baka frozen cheesecake till i kväll. Mums! ♥


En eftermiddag på badhuset

Essi har tjatat, önskat och tjatat lite till om att vi ska åka till badhuset. Igår var Johan (äntligen!) ledig så vi packade oss i väg till Hemsebadet. När vi var där förra gången tyckte jag Estrid var duktig i vattnet, men det var ingenting mot vad hon var nu! Hon gick helt själv i vattnet enda ut till den djupaste delen av poolen, och landade på fötterna när hon åkt i rutschkanan. Antingen har hon bara blivit bättre på att hålla balansen i vattnet eller så har hon vuxit massor på längden! För övrigt var Estrid väldigt svår att fånga på bild eftersom hon for runt som en vessla med sina två rymdraketer som hon hittade och lekte med. 

Lilla bebisen flöt som vanligt runt likt en liten fettklump i vattnet och myste. Hon älskar att bada! Nu är hon så pass stor att hon inte bara vill hänga runt halsen och mysa utan också plaska och busa lite. Hon fick inte åka i rutschkanan, men sitta stadigt alldeles själv kunde hon. Titta får ni se!
Nu vill vi bara att den här dagen ska gå fortfortfort för ikväll kommer svärmor hit. Vädergubbarna har lovat sol över ön i helgen så jag hoppas på någon mysig promenad och kanske en lite sightseeing. Jag är sugen på att se Hoburgen men vi får se vad vi hittar på. Jag ska skriva upp en lista med saker jag vill se och göra här på Gotland innan vi flytttar. På den listan finns i alla fall Hoburgsgubben med :) Puss! 

Kneippbyn off season

Estrid är ju Pippi-frälst. Det skulle vara skamligt att ha bott på Gotland utan att sätt självaste Villa Villekulla i Kneippbyn. Säsongen har inte dragit igång ännu så sommarlandet ligger öde och många saker håller på att renoveras.

Eftersom det var öppet in till området åkte vi ner och kikade. Kändes lite konstigt att gå omkring i borgarna och de lilla uppbyggda landskapet utan en människa inom synhåll. Tyvärr var inhängnaden kring Villa Villekulla låst och bommad så vi fick nöja oss med att titta på avstånd. Vi såg de gröna taket skymta bland trätopparna och lite av verandan. Men Estrid var nöjd, hon hoppade omkring och lekte ändå.

Undra när de öppnar? Kanske ska försöka åka dit en gång innan vi flyttar? I och för sig planerar vi för en tripp till Kolmården i juni, så vi får se. Känns ju ändå som att man vill se alla dessa klassisa resemålen och sevärdheterna här på ön nu när vi bor här :)Tre små björnarTre gröttallrikar. En stor, en liten, och en pytte. Pappa Björn sover efter ännu en natt med jobb. Jag längtar så mycket tills han börjar jobba på båten i stället! Då är han i och för sig borta en hel vecka, men den följs ju av en hel vecka ledigt! Nu blir det så hattigt från dag till dag, det är skönare att ha lite rutiner.

Förresten kommer min kära svärmor till ön här i veckan! Det blir kul. Estrid är taggad. Hon har redan talat om hur vi ska sova och vad vi ska göra. Jag och Johan tänkte passa på att göra någonting bara vi när hon är här. Kanske gå på bio, leta upp någon mysig relax eller bara äta en god middag ute. Det var så länge sen vi gjorde något ihop på det viset! Jag tror det är viktigt. Om man till vardags dessutom snurrar runt i småbarnsvirveln tror jag det är extra viktigt att man kan komma i väg och bara se varandra. Det ser jag fram emot ♥

I övrigt går skutan lugnt. Signes hårda mage är återställd, snödropparna blommar och vi ligger i fas på matkontot. Bättre kan det inte bli.


Evighetshuset

Från och med denna månad har vi tillgång till huset. I morgon ska svärmor dit och pyssla lite och samtidigt ta lite nya bilder till oss. Det ser vi fram emot. Vi har försökt klura ut planlösningen, men det är svårt med bara en handfull bilder att utgå ifrån. För att se hur jag och Johan "tolkat" det hela ritade vi på skoj upp varsin ritning på hur vi föreställer oss huset. Ganska intressant faktiskt. Det som är det mest intressanta är att Johans karta innehåller ett EVIGHETSTECKEN. Haha. Vem ritar en planlösning med ett evighetstecken? Det strider mot all logik. Så himla typiskt Johan! Ja, som ni ser kommer man in i hallen, har toan till höger och köket till vänster och rakfram finns ett hål in i evigheten som ingen riktigt vet vart de slutar. Haha... "Ja, men så ser det ut i mitt huvud". Behöver jag förklara varför jag är så kär i dig, knasboll? ♥

Men vem vet. Jag ska inte ta ut något i förskott. Ingen av oss har ju varit där och det kan ju faktiskt vara så att en del av huset bara fortsätter i det oändliga. Även om chansen är liten. Men det hade varit rätt tufft i så fall.


SömntutorLugnet har lagt sig här hemma. Barnen sover middag tillsammans och mamman passar på att unna sig lite tid framför datorn. Strax ska jag äta en rofylld lunch framför TV:n också. Livet är gött.

Att Estrid sover middag har det senaste halvåret varit något sällsynt. Hon slutade med det när hon var 3 år eftersom hon omöjligt kunde vara ner mitt på dagen. Sen dess har vi provat olika taktiker. En var att låta henne vara vaken hela dagen. Det funkade inge bra då hon totaldäckade på eftermiddagen och somnade sen inte på kvällen. En annan var att låta henne ta en powernap på eftermiddagen och ruska liv i henne efter 15 minuters sömn, i hopp om att hon skulle somna bättre på kvällen. Men det blev ett helvete och jag har sällan skådat en sån grinig unge. Det tog över en timme att få henne att vakna till liv och det kändes som vi väckte henne ur den allra djupaste sömnen man kan befinna sig i. 

Efter ett tag fick det bli så att vi gjorde allt för att hålla henne vaken på eftermiddagen. Det var det bästa alternativet av två dåliga. Oftast somnade hon som en klubbad säl på kvällen, men det märktes att hon behövde sova på dagen. Hur gör man då? Hur hittar man den bästa balasen? Jo, vi testade en ny taktik - låta henne sova middag tills hon vaknar. Sagt och gjort. Vi lät henne sova. Efter 3 timmar bestämde vi oss ändå för att väcka henne. Jo, utvilad var hon. Somnade bra på kvällen gjorde hon. Det visade sig dag efter dag att en sovstund på 3 timmar var vad hon behövde, så det är vad som gäller nu. Trots detta har hon inte haft några svårigheter att somna 20:00 på kvällen och sova bra hela natten.

Hon måste befinna sig i någon sorts växtperiod just nu. Det är lustigt. Man försöker lägga sig i och styra barnets sömnrutiner och har barnet väl sluta sova på dagen så är det så. Men oftast blir det bäst om man lyssnar på barnet och bara följer med. Hon verkar ju behöva detta just nu.