Limecheesecake




Se så seriös jag varit idag! Slagt till på stort och bakat limecheesecake efter jordens svåraste recept. Det är hundra olika moment av varierande svårighetsgrad som tillslut sammanstrålar och skapar denna ljuvliga kreation som ni ser ovan. Detta är en desserat av klass. Receptet lyder inte "... krossa digestivekexen" direkt, utan snarare "..börja med att baka digestivekexen". Typ. Men bli inte avskräckta! Jag har förenklat grundreceptet något, så nu är både vattenbad och tempurerade äggulor brottagna.

I skrivande stund har jag 11 st sånna formar i kylen. Lyxigt va?

Du behöver (10 port):

Botten
75 g smör
3/4 dl socker
2 msk vetemjöl
2 dl dinkelflingor (eller havregryn som jag tog)

Mousse

3 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
150g naturell färskost
½ dl kesella 10%
½ dl matyoghut
3 st lime
1 äggula
½ tsk maizena majsstärkelse
2½ del mellangrädde

Gelé
1½ gelatinblad
1 dl vatten
½ dl strösocker
2 msk pressad lime
grön karamellfärg

Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samma smör, socker, mjöl och dinkelflingor till en smuldeg. Smula ut degen på en plåt . Grädda i mitten i ugnen tills smulorna fått sin färg. Rör någon gång ibland. Låt kallna. Fördela smulorna i serveringsskålar.

Mousse: Vispa samman vaniljsocker, strösocker och färskost. Tillsätt kesella och matyoghurt och blanda till en slät smet.

Lägg geletinbladet i kallt vatten 5 minuter. Värm saften från limen, äggula och majssträkelse i mikron 1 minut. Ta upp gelatinet och låt det smälta i krämen. Låt kallna. Bland krämen med ostkrämen.

Vispa grädden till ett fast skum. Vänd ner det i krämen. Spritsa moussen i serveringsskålarna. Tänk på att moussen ska täcka enda ut till kanterna, annars rinner gelén ner på sidorna och gör den knapriga botten mjuk. Ställ kallt 2 timmar.

Gelé: Lägg geletinbladet i kallt vatten 5 minuter. Koka upp vatten, socker och lime i en kastrull. Ta upp gelatinet och låt det smälta i sockerlagen. Färga gelén grön med karamellfärg. Låt gelén kallna tills den är trögflytande (annars rinner den ner i moussen). Skeda den då på moussen övert i skålarna.

Jag garnerade med limeskivor och rivet limeskal (som gav extra mycket limesmak!) med det såklart att låta fantasin flöda fritt!


Isabelle

Åh, visst är det receptet då cheesecaken som ni hade vid nyår? då ska jag överrraska min man som älskar cheesecake den ser verkligen supergod ut.

2012-02-26 @ 16:27:16
URL: http://fruhogstadius.blogg.se/
Pauline

Japp, det är de receptet. Super god är den! Gör den hemma, det kommer garanterat bli en hit!

2012-02-26 @ 19:34:42
Isabelle

Har nu lagat ihop denna lilla kaka och den var verkligen uppskatad även om jag misslyckades med det mesta, men smaken var verkligen underbart god! ska testa fler gånger och då på hela receptet och inte försöka dela på receptet för två personer! Tack så mycket iallafall för att du delade med dig av detta recept!

2012-03-02 @ 09:36:57
URL: http://fruhogstadius.blogg.se/
Pauline

Isabelle: Äsch då, trist att det inte blev nå bra... Den är verkligen underbart god, och nästa ännu godare dagen efter när den fått stå till sig lite. Men kul att du provade i allafall, och hopaps att den inte smakade ILLA i alla fall :)

2012-03-02 @ 14:47:21


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: