Tillöknig i familjen?

Jag syftar på kaninerna. Leo och Lea! Jag frågade om de var kastrerade när vi köpte dem, och ägarna sa att de trodde de. Kaninerna hade varit i samma bur och det hade inte varit några problem eller misstakar förut. Vi tänkte såklart inget mer på det.

Men nu!
Jag har i dagarna målat om deras utebur. Utsidan målade jag när kaninerna var i. Men för att de inte skulle klibba fast i falurödfärgen när jag målade framsidan på buren (haha, vilken rolig syn!) så fick de sitta tillsammans i en innebur under dagen när färgen torkade. Eftersom de regnat nu på eftermiddagen hade jag inte hjärta att lyfta ut dem utan tänkte låta e vara inne över natten.

Därför sitter jag här framför TV:n i lugn och ro och hör hur det med jämna mellan rum prasslar till och far runt en massa inne i buren. Tillslut tittar jag efter vad som försegår där inne, och ser till min fasa en vibbrerande liten Leo ovan på Lea som försöker smita undan. Han verkar inte fatta hinten riktigt, utan fortsätter att darra ovan på hennes ansikte, huvud, rygg, ja överallt! Vad gör man? Jag satt ut dem i uteburen för att kyla av dem, men man vet ju hur kaniner är. Hur det än gått för dem under dagen så är det hur som helst "för sent" att dela på dem nu... Har goolgat lite inom ämnet och lärt mig att en kanin är dräktig i 28-34 dagar och att det därför borde vara hög tid att ge Lea lite lugn och ro, dela av buren och göra lite fint så hon kan boa och trivas där när hennes små ska komma.

Till saken hör att Lea var väldigt smal när vi köpte dem, så pass smal så att jag tyckte att hon borde ha fri tillgång till bra kraftfoder i uteburen för att äta upp sig. Jag har känt mig nöjd med gödingen eftersom hon helt klart lagt på hullet sen hon kom hit. Ja, i bland är man bra blåögd... Så nu är det bara vänta och se! Kanske blir det kaninungar, kanske inte!


Sara Noomi

Oj!

Har du kollat om Leo har pungkulor? För de syns tydligt! Även kastrerade hannar (och honor för den delen) kan rida på andra kaniner, hannar gör det främst för att det är en instinkt men även för att det är en dominant handling.



Så har du tur så är det dominans! Men vänd på honom eller känn efter, kaniner har ganska rejäl pung. Och skulle de få faluröd i pälsen så är jag övertygad om att de går bort med endast vatten, åtminstone med lite diskmedel men jag tror faktiskt att vatten räcker! Om de skulle trycka sig mot väggen innan den torkat helt :)



Men, håll koll på honan även om hannen inte har några synliga pungkulor, det finns ju alltid individer som ser annorlunda ut och kastrerade kaninhannar är lättare att sälja än okastrerade...



Lycka till :)

Kramar Sara Noomi!

2009-05-23 @ 16:57:39
URL: http://imoon.blogg.se/


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: