Vaccination mot TBE


Jag har ju glömt att berätta att Estridh har fått en fästingspruta. Vi är så mycket ute i naturen nu, och eftersom vi bor som vi gör så kände vi att det var en bra idé. Man kan ju inte skydda sig mot allt - men TBE är i allafall något. Skulle det hända henne och man vet att man hade kunnat göra någoting åt det (eller bara skyddat sig själv) skulle jag aldrig kunna förlåta mig själv.

Johan tog sin första spruta förra året och jag ska ta min fortast möjligt. Två veckor efter första spruttillfället ska hon ta nästa spruta, och det är först då som man har ett bra skydd.

Har ni vaccinerat era små, eller er själva?

Undrar ni vart jag är?

  • 32 grader ute
  • 25 grader i poolen
  • ... och en skön, efterlängtad semester i sikte.  

Ja, ni får gissa själva. Inte sitter jag inne vid datorn iallafall! Hoppas ni också är ute i solen och myser i det fina värdet. Vi hade ju fest här i lördags också, Johans kompisar kom hit och vi åt mat och badade. Det slutade ju inte helt otippat med utgång på Birger Jarl. Det var verkligen jättekul! Jag som har längtat så efter att få gå ut och dansa. Jag och Johan röjde på dansgolvet och drack vodka lime. Sen vinglade vi hem i sommarnatten och kunde än en gång konstatera att det är jäkligt skönt att få komma hem. Katsa sig i sägnen med trötta, ovana högklacks-fötter och ha sovmorgon dagen efter (Estridh sov hos hennes farmor). Man behöver ha sånna dagar ibland, bara ta det lugnt och få tänka på en själv :)

Ja. Annars rullar min semester på i ett härligt, lugnt och skönt tempo. Vi ligger ute på altanen och solar, äter god mat och tar tillvara på tiden. Någon semestervecka på Gotland blir det tyvärr inte.. johan måste jobba. Men jag och Estridh ska nog ha det trevligt här hemma ändå. Funderar på en dag till Furuvik? Hon älskar ju djur och äventyr.




Nu ska jag gå ut och kasta mig på den här flytmadrassen, "Time well spent" är jag också berädd att hålla med om :) Den lilla rosa flytblomman till vänster hittade jag föresten i en låda här. Man tänder ljus i den på kvällen och låter dem flyta runt, det fanns fler stycken. Mysigt!

Japp - nu är det poolen nästa! 


Snart, snart snart 2 veckors semester!

Fredag - sista dagen innan semestern. Känns underbart! Två veckor av fint väder, bad, grillad mat på altanen, en resa till Gotland, tid att umgås med familjen och massor med sol väntar!

I morgonkväll ska vi ha lite fest hemma hos oss. Vi tänkte bjuda över lite vänner, äta italiensk buffé och bada i poolen. Vi har ju inte haft någon riktig inflyttningsfest ännu, så det här kanske får räknas som en liten sådan... Johan jobbar dagen efter så det blir inga stora mått och steg, vi ska bara äta god mat och umgås. Estridh sover hos hennes farmor tillsammans med kusinen Siri. Jag ser fram i mot det!


Här är jag i mitt kontorslandskap, om 7h har jag semester!

Glass, melon, ett glas vin och kärlek!

Våran uteplats är värd guld! Jag förstår inte hur vi klararde av att bo så trångt tidigare med bara en liten balkong att kunna gå ut på. Det är så underbart att kunna gå ut på gräsmattan, sitta vid trädgårdsmöblerna eller ligga och mysa ute på altanen. Det gjorde vi igår!

Vi bädde i solstolarna, lyssnade på ljudet från vattnet, åt glass med melon och drack vin. Väldigt lite vin för min del, jag är ju dålig på det där.. Enda gången jag dricker någonting är när det är fest, eller man ska ut på krogen. Annars är det väldigt sparsamt, tycker helt enkelt inte att det är gott. Finns det alkoholfria alternativ är jag glad :) Men - i bland kan det ju vara trevligt, bara för grejen, liksom. Att "ta ett glas vin" :)


Sias sorbetglass med smak av blodapelsin och ingefära är mumsig!

Linssoppa



Du behöver:
2 st gula lökar
4 st morötter
2 msk olja
1 msk curry
3 dl röda linser
1 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
½ dl soya
salt och peppar

Gör så här:
Skala och hacka lök och morötter fint, fräs dem sedan tillsammans med curry i oljan. Skölj linserna och ha i dem. Häll på vatten, buljong och soya och låt det sedan koka 10 min. Smaka av med kryddorna. Jag mixade soppan lite snabbt, för att den inte ska kännas så vattning utan i stället fyllig. Därmot är det gott om den inte är helt slät, så spara lite bitar.

Soppan är god med bröd till eller en klick turkisk yoghurt.  

Mina krämpor just nu

Min husläkare är bäst - fixar fram en tid åt mig samma dag bara 2 timmar efter att jag ringer, och dessutom för något så akut som min ömmande tunga. För den mår inte riktigt bra, min tunga alltså. Alla envisas med att säga att det är svamp (hur äckligt låter inte det?), men nu vet jag att det antagligen beror på B12- eller järnbrist. Provsvaren kommer på fredag.

För mig får det vara egetligen vad som helst, bara det är någonting som går att åtgärda snarast. Min tunga har nämligen tappat sina små pickar och "pluttar", vilket gör den fläckvis alldeles rosa och kal. Den har massor av små "förkylningsblåsor" och ömmar som om man hade bränt sig på aldleles för varm choklad. Ni förstår säkert poängen - inte speciellt trevligt. Men jag är glad bara de kommer på vad det är, och att det inte visar sig att den kommer ruttna och ramla av. Det skulle vara synd.

Jag fick dessutom ta blodprov och jag är så stolt över mig själv varje gång jag klarar av det utan att må dåligt! Jag till och med tittade på den lilla behållaren som prutade ut en strid stråle med blod från mig in i små rör med färgklada korkar.

Vi får se vad det kan vara. Vi åker ju till Gotland om en vecka och jag vill gärna vara bra då. Åtminstonde fått någon form av behandlning som gör det bättre... Nu ska jag sluta kinka. Vi hörs senare ikväll, då med fler söta bilder på vår lilla kaninunge som öppnat ögonen!


Estridhs utveckling - 20 månader.



Min lilla bebis är ingen bebis längre.

På söndag fyller hon 20 månader. Hon har blivit så himla duktig på att prata och förstå så jag tänkte göra en lite lista på saker som händer i Estridh liv och utveckling just nu!
  • Hon lägger på ett "S" för att benämna vems någonting är. Hon vet dessutom vilken bil Johan kör och vilken bil jag kör. Hon pekar då på dem säger "Essis pappas bil" och  "Essis mammas bil"

  • Hon räknar till 3. Eller melodin i hur det låter. Hon räknar på fingrarna och säger "eeeh, doooh, deeeh!"

  • Hon säger hejdå till allt och allt. "Heddå mamma!",  "Heddå dotta!" (dockan), Heddå lälli!" (välling)

  • Hon älskar Molly-böckerna och att läsa om Mamma Mu. Jag lånar nya böcker till henne en gång i månaden som handlar om sånt som händer i hennes liv just då. Nu är det om kaniner, bondgårdsdjur och maskerader.

  • Hon kan skilja på Lea och Leo och vet att Lea som fått en bebis, inte Leo.

  • Hon vet vems olika kläder är, och vart de hänger i garderoben.

  • Hon sjunger första orden i "Bä Bä Vita Lamm", och hon säger "lille,lille, lille, lilleboooor!" (lillebror) på slutet

  • Hon har fått 13-15 tänder nu, jag vet inte riktigt...

  • Hon tar på sig skor, jacka, mössa och vantar själv. Byxor går också, men i bland kommer båda benen i samma byxben.

  • Hon älskar att busa! Bli kittlad, leka kurragömma, sjunga sånger med rörelser och när mamma gör grimarser.

Hon är världens finaste helt enkelt. På lördag ska hon på maskeradkalas hos sin väninna Alicia och ska antagligen vara utklädd till en blomma eller till en kung. Det beror på om jag hinner fixa för outfit åt henne. Vad tycker ni? Har ni några andra förslag på vad hon kan klä ut sig till? 


Kaninungen - 1 vecka gammal

Nu är våra lilla vän 1 vecka gammal. Det är fantastiskt vad fort de växer! Nu kan den till och med hoppa omkring lite gran och slicka på fingrarna i jakten på snutt. Det dröjer nog ett tag innan man kan se vad det är för kön, men jag gissar på en kille. Något som nog också får vänta på är tills ungen får lite mer päls, öppnar ögonen och börjar se riktigt söt ut. Just nu ser den mest ut som en liten skinnig råtta :) 








När en slarver tar sig i kragen

Det är fantastiskt vilken dålig koll jag har på mina saker ibland. Jag är en slarver, och inte en sån liten en heller! Men så händer det ju ibland (som tur är) att man får en enregikick och gör ett riktigt ryck här hemma! Vi har ju numera en walk-in-closet, vilket vi inte har haft tidigare. Detta ger utrymme för att ha en enormt stor klädhög som man inte behöver se, utan kan stänga dörren om. Men det ger också möjligheten att göra det riktigt snyggt och välsorterat! Så här om dagen gjorde jag en rejäl insats i min förfallnad garderob där klädesplaggen inte sätt skymten av en galge på månader.

Men nu är det ordning och reda! De mesta hänger på galgar efter modell och färg, och resten ligger fint fördelat i lådor. Även om man är en slarver så gillar man att ha ordning, även om det bara är för en liten stund :P




Johans kläder till höger (förutom klackskorna :P), mina till vänster.


Lite av min tröjor som för en gångs skull får hänga uppe!


Vardagsrummet


Fast matta på bilen ovan är ju också ny, jag var bara för otålig för att låta den gamla ligga kvar. Hur som helst - en gammal TVbänk, ett alldeles för stort soffbord och ingen taklampa. Kolla bara vilken skillnad det blev med storleken på bordet, med ett mindre bord både känns och ser vardagasrummet större ut!

Så här såg det ut efteråt:


Jag är nöjd! Speciellt nöjd är jag med vardagsrumsbordet. I butiken visste de inte vad ordinare pris var, men vi fick det för 500:- vilket var ett riktigt kap! Mörk valnöt och med handgjorda deltaljer, jag älskar det. Det ger en lite mer personlig och geniun känsla i det annars ganska så avskalade och "trendiga" rummet. För det är ju det absolut snyggaste, att blanda upp moderna prylar och kläder med små detaljer från förr.

Kanske blir det ett par andra gardiner, antingen i vitt eller guld. Vem vet. Man nu är i allafall vardagsrummet klart!


På jakt efter inredning till vardagsrummet

God kväll!

I dag har det varit shopping och inredning från morgon till kväll. Vårat tråkiga IKEA-vardagsrum har fått en rejäl uppfräschning med ny matta, soffbord, lampa, TV-bänk och för inte allt för längesen en ny TV. Känns bra, varadagsrummet är verkligen ett av husets viktigaste rum och det är alltid där man samlas!

Estridh
är föresten frisk från sina febertopp nu och är i vanlig ordning världens sötaste. Pratar massor. Här sitter vi i bilen och väntar på att butikerna ska öppna, det gäller att vara ute i god tid om man ska hinna lägga vantarna på fyndvaror!


Vi upptäckte dessutom en ny inredningsbutik - Chilli! De har massor av snygga saker till bra priser. Kuddarna bakom på bilderna kostade tex. 39:- och var superfina. Estridh gillar att gå i möbelbutiker... Kasta sig i alla soffor, rulla sig på mattor och ropa "Titta, bebis!" åt alla barn och ungdomar under 15 år som också vistas i butikerna.

Sen hittade hon sin favorithörna inne på Chilli - avdelningen med barnmöbler. Skinnsoffor och fåtöljer i lagom storlek för att passa en liten tuffing i Estridhs storlek. Vi var nära att köpa de svart/röda möblemanget med ångrade oss. Varför vet jag inte, de skulle vara grymt att ha i hennes rum! Tänk med ett litet bord i mellan, kan hon sitta där och hänga med sina polare sen :) Tärningarna var så snygga så de skulle man kunna ha i vardagsrummet till och med.


Hur som helst, de blev inga barnmöbler denna gång. I stället blev det en görsnygg taklampa till vardagsrummet. En lampa som jag spanat på länge och längtat efter att få köpa. Vi stod i valet och kvalet hurvida det skulle bli en vit, svart eller brun. Tillslut kom vi fram till att det fick bli denna guldbruna skönhet från EM. Tufft är också den stora, klara glödlampan som man ser. Jag gillar när man tar något så simpelt som en glödlampa, som ändå måste synas, och gör något snyggt av det i stället!


Fler bilder om hur hela vardagsrummet med TVbänk och soffbord blir får ni ser i morgon. Nu ska jag gosa ner mig i soffan och njuta av utsikten. Sov gott allihopa!

Det blev två små tillslut!

Våran lilla kaninfamilj har fått tillökning nu! I går hittade vi två små rosa ungar som säkert bara är ett dygn gamla i deras lilla bo. Jag hade ju givit upp hoppet om att det skulle bli några ungar, eftersom Lea varken boade eller blev tjockare. Men igår uppdagades på ett ganska lustigt sätt...

Jag skulle hänga tvätten. Johan kommer ut och säger "Titta där!" och pekar mot garaget. Där sitter en liten fyrbent krake som jag direkt tror är en hare. Jag blir helt till mig och ska smuga fram och kika på den, när jag ser att det är Lea! Herregud, hon har ju smitit! Efter lite fixande och trixande fick vi tillslut in henne i buren igen, och det visade sig att hon hade grävt sig ut..

Vi bestämmde oss för att flytta buren så att de får mer gräs och samtidigt täppa igen hålen i botten. Då ser vi att hon gjort ett litet bo i ett hörn inne i huset och plockat av sig en massa hår. När jag lyfter lite försiktigt på ullet så känner jag några varma små klumpar som far omkring där nere. Åh, de har fått ungar! De är två stycken, en stor och en liten.


Kanske rymde Lea för att Leo fortfarande var kvar i buren? Hon är i allafall ensam nu så att hon ska få lugn och ro med sina små. Jag har försökt att inte peta på boet alltför mycket, eftersom hon kan överge ungarna då. Trots detta är jag osäker på om de kommer klara sig... Det hennes första kull, och jag har hört att kaninmammas första kull som en "testkull" där det ofta händer att många av ungarna dör eller är dödfödda. Hon är också ganska ung och unga kaniner vet ibland inte hur det ska ta hand om sina bebisar. För vem rymmer hemmifrån när man precis fått barn? Hoppas bara hon att hon matar dem, men det tror jag. De är ändå 2-3 dygn och hade aldrig klarat sig såhär länge utan mat. För jag kan inte ha dem på jobbet och flaskmata 1 gång i timmen direkt.

Ja, vi får se helt enkelt. Det skulle vara underbart om de klarar sig och vi fick små kaninungar att mysa med i sommar! Estridh gillar dem också. Eftersom jag inte vill att vi håller på så mycket i boet har hon bara sätt dem på bild ännu, och hon sa direkt "Titta, nini bebis!" (kaninbebis). Sen sa hon "Lea bebis, Lea nini bebis!". Det känns ändå skoj, lite som att bli mamma själv!

Nu är tjänsten min!

Då var det klart! I dag skrev jag på papprerna för min tillsvidaretjänst som börjar 5 Juli. Den sista stenen från mina axlar har ramlat till marken med en härlig duns, och jag är jätteglad. Jag har under min provanställning visat att jag vill detta och faktiskt är riktigt duktig i mellanåt. Det är så himla mycket bra som kommer med en fast tjänst:

  • Vi kan lägga om lånen och få ner månadskostnaden ytterligare
  • Fått upp min föräldrapenning i och med att jag jobbat ett tag
  • Fast tjänst är en förutättning för att kunna köpa huset
  • Dessutom en fin punkt på listaan över saker jag lyckats med här i livet
... och sist med absolut inte minst:
  • En enorm trygghet att veta att man har en fast inkomst


Med andra ord är jag överlycklig. Estridh sover nu och jag ska ta en dusch och kasta mig i sängen. Somna nyduschad är det bästa. Puss & godnatt!