Kusinerna


Estridh och hennes kusin Siri (på pappas sida). Visst är dom söta tillsammans? Estridh är så himla snäll mot Siri. Kramar henne, lutar sin kind hon hennes och myser. Hon älskar att ha henne i famnen och gosa. Nu är Siri hela 2 månder men på bilden är hon bara 3 veckor tror jag. Tänk vad tiden går fort! För ungefär 1 år sen var det Estridh som var så där liten...

5 bra saker

Hej allihopa!

Hoppas ni haft en bra dag. Det känns att det går mot ljusare tider nu, visst? Solen når precis ovanför trädtopparna vid horrisonten när jag står och väntar på bussen om mornarna. Lite, lite längre upp för varje vecka som går. Men förutom sommaren och värmen så finns det massor av andra trevliga saker som ligger nära i tiden. Därför tänkte jag lista de 5 bästa sakerna som jag längtar efter och ser fram i mot!

1. Våran efterlängtade spaweekend! På lördag bär det av mot Vadstena där vi ska bara njuta och ha det mysigt. Några härliga kroppsbehandlingar, massage, underbara bufféer och bubbelpooler väntar! 

2. Min födelsedag! Tro det eller ej med i vår fyller jag hela 21 år! Shit, jag är ju inte "ung mamma" direkt... Äsch. Något jag aldrig kommer sluta vara är som ett barn när det gäller födelsedagar. Min dag, bara min. Jag längtar!

3. Bli färdig utbildad på jobbet. Ja, helt färdig blir man väl aldrig... men till våran har jag gått fått de grundläggande kunskaperna inom bank och försäkring som jag behöver för att kunna göra ett riktigt bra jobb. Det känns fantastiskt skönt att jag trots allt kommit så här långt, och redan lärt mig så pass mycket. Att dessutom känna att jag bara trivs bättre för varje dag och bara vill lära mig mer är inget minus direkt :P I love my job.

4. Påsken. Nu är det bestämt att vi tillsammans med min mamma åker ner till Trollhättan över påsken och hälsar på hos min bror och hans sambo. Ska bli jätteroligt att få komma ner och se hur de har det!

5. Flytta! Nu börjar det äntligen bli dags för oss leta efter ett större boende. Ska bli så skönt att få kika på olika hus/lägenheter och få bygga upp ett helt nytt hem tillsammans, så som vi vill ha det. Det är vi värda.

En trött läsabok-dag...


Jag är hemma i dag som väntat.
Jag och min sura mage ska ligga i soffan hela dagen och se på dåliga, engelska förmiddagsserier på TV4 och dricka fruktsoppa. Om jag orkar resa på mig ska jag hämta Hitta Nemo och kolla på den i stället. Den är mysig! Det hör till att se på film när man är hemma och är sjuk. Eller läsa en bok. Jag håller ju på med min "Ansikte utav Eld" skriven av Björn Ranelid som jag fick i julklapp, fortfarande. Dels för att den är en riktigt tjock bok, men också för att jag läser otroligt sagta.

Hur som helst är boken fantastiskt bra och jag blir så besviken på mig själv varje kväll jag blir trött och måste lägga i från mig den för att sova. Han har ett sånt fint språk och klockrena mataforer som man bara njuter av. Ibland får man stanna upp och läsa samma mening flera gånger bara för att smaka lite ytterligare på alla tankvärda ordväxlingar. Vad sägs om den här meningarna:

"Många människor skulle skaka som hundar inför en jordbävning om de förstod vilken frihet de har här i livet"


"Rykterna sprang som rapphöns mellan benen på de vuxna. Barnen kände bara av vingslagen."


Jag älskar när böcker är välskrivna. Det är viktigare än storyn nästan... Man ska njuta av texten och vilja läsa mer mer mer bara därför! Nu ska jag hugga in i boken och kanske våga mig på att äta en avokado. Ha de fint i dag!

Havregrynsbröd



Du behöver:
½ pkt jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl vatten
3½ dl havregryn
6 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl

Gör så här:
Blanda jäst i en bunke tillsammans med en liten del av vattnet. Häll på salt och honung. När jästen löst sig häller du i resten av vattnet. Ha i havregryn och vetemjöl och blanda till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i en timme.

Häll ut degen på ett bord, men var noga med att inte knåda! Dela bara degen i 4 delar som du försiktigt rullar ut till korvar på en plåt. Försök att bearbeta degen så lite som möjligt, annars försvinner alla bubblor. Snurra eller skruva sen korvarna lite på plåten, så bli böden fina. Strö över lite havregryn. Grädda i 260 grader i 15 minuter, sänk sedan temperaturen till 150 grader och grädda ytterligare 12 minuter. 

Gott som baguette till linssoppa och fisksoppa.

Trolldeg till en liten trollunge

Vad hittar man på när man är hemma med en sjuk bebis? Jo, man kan göra trolldeg! Få Estridh att tänka på något annat än att hon är snorig och ledsen. Enkelt och kul att göra om man är hemma med barn och inte har något att för sig. Det var ganska kladdigt, men helt klart uppskattat! Man kanske kan tro att ungarna inte gör annat än att äta upp degen, men jag lovar, har de en gång smakat så gör de aldrig om det igen! Degen är frusktansvärt salt och smakar allt annat än gott, däremot är den riktigt kul att klämma på! Roligare blir det att ha i lite karamellfärg. Vi har ingen vaxduk eller något annat praktiskt (kanske borde inköpas nu när man har barn i kladd-åldern?), men en sönderklippt ICA påse och lite tejp funkar lika bra. Man tager vad man haver som det heter!

Degen gör man såhär:
2 dl vetemjöl
2 dl salt
2 dl vatten
 

De färdiga figurerna eller tex. handavstrycken går också att torka i ugnen så att de blir hårda. Därefter man kan också hälla gips i hand-/fotavtrycken och få små gipsfigurer som är jättekul att spara och ha som små minnen! Jag har gjort så av Estridh när hon var 8 månader, kolla här. Mer om det hittar ni under just kategorin Kreativitet/pyssel.



Vilket barn (och förälder) älskar inte detta?!


Estridh skapar


Titt ut!


Nu har hon lärt sig att "roooola" (rulla) också


Mysigt att få kladda

Mitt hjärta


Estridh är sjuk. Hon har varit det egentligen hela helgen, så idag är hon hemma från förskolan. Hon har kräks en gång, haft feber, snorat, sovit dåligt och blötit lite näsblod. Antar att hon "bara" är riktigt förkyld men börjat blöda näsbold av allt snytande... Så idag efter lunch kom jag hem från jobbet och bytte av Johan så han kunde åka till skolan. Min först VAB-dag (vård av sjukt barn), någonsin. Fast av hennes humör att döma så är hon på bättrings vägen, så eventuellt kan hon gå på förkolan i morgon.

Min lilla sötnos. Tycker så synd om henne när hon mår så här... Men hon är mysig när hon är sjuk. Hon vill bara gosa, sitta i knät och kramas hela tiden. Annars är det ju inte många minuter man får han henne i knät innan hon ska i väg på något nytt upptåg, därför passar man på suga in allt mys man någonsin kan få av henne när hon är så här gosig.

Nu ligger hon och sover middag. Hon somnade på min arm när jag sjöng "Det veckraste jag vet" för henne. Estridh, du är det vackraste jag vet <3




Alla hjärtans dag

Åh. Hade vi det mysigt går eller vad? Det var helt underbart. Först åt vi en helt fantastisk 3 rättersmiddag på Domtrappskällaren. Det var länge sen jag var på en sån lyxig resturang och åt så vällagad mat. Jag älskar att få sitta och smaka av vinet innan hovmästeren serverade i mitt glas, känna sig ompysslad och se hur personalen krusar sig och håller på för att jag och Johan ska få en så perfekt kväll som möjligt. Och det fick vi! Jag har aldrig ätit så dyt middag förut, men det var värt varenda krona. I samma stund som jag satte tänderna i förrätten ångrade att jag skrivit tidigre om att äta ute. Att det är mycket mysigare att sitta hemma och laga hemlagat... Visst visst, men ingenting går ju upp mot att få in en perfekt stekt oxilfé. Efteråt gick vi till Terassen & Bullitt och tog ett varsitt glas i väntan på att bion skulle börja.

Här är lite bilder!


Johan väntar på att få in all god mat!


Så här såg våran Alla Hjärtans Dag meny ut!

Förrätt
Karamelliserd getost på bakade rödbetor och rostade valnötter


Varmrätt
Oxfilé rullad i hasselnötter och selleri, serveras med madeirsky och klyftpotatis



Min efterrätt:
Varm cohkladfondant med hemgjord jordgubbsglass och bär

Johans efterrätt:
Domtrappans osttallrik serveras med frukt- och nötbröd, fikonmarmelad och jordgubbssiprap.


Jag sitter och myser



Jag fick en ros av hovmästeren när vi lämnade resturangen


Johan dricker öl på Bullitt och väntar på bion


Snart börjar den, Friday the 13th!

Det är ju alltid mysigt att gå på bio, men filmen var faktiskt sådär... Jag gillar ju skräckisar, men filmen ska ju ändå ha en bra och trovärdig historia för att den ska bli riktigt bra. Friday the 13th var bara väldigt klyschig och förutsägbar. Ett ungdomsgäng går vilse i skogen och en efter en går de ut ensamma i skogen, eller in i något gammal hus, eller ner i någon läskig gång och ropar "Hallå, är det någon här?" sen hoppar mördaren fram och sticker kniven i dem. Om och om igen. Lite tårkigt med bara en massa slatter och slakt.

Visst var den otäck och läskig. Men något som jag tycker är ännu värre än en dålig story är de fruktansvära könsrollerna som jämt är i sånna här filmer! Männen är tuffa, röker på och gillar porr. Tjejerna är blåsta, fnittrar och har världens största silikonbröst. Killarna kör farsans båt skitbort och tjejerna åker vattenskidor topless. Jaja, den var läskig men klyschig. Ingen skräckis i min smak helt enkelt!

Nu ska vi åka och hämta Estridh. Puss och hej!

Estridhs ordförråd


Här är lite av de ord som Estridh använder.
Det är ganska svårt att komma på allting sådär på rak arm, men här är de flesta. En sak som är säker är att hon förstår allt man säger till henne och ber henne om, men har inte varit lika pigg på att härma. Det är först den senaste veckan tycker jag som hon själv säger efter ord jag säger. Alldeles nyss sa jag att hon skulle få mellis, då sa hon "ellisch", så visst kan hon. Som jag sa tidigare, hon kommer med ungefär ett nytt ord om dagen :P

Estridhs ordförråd vid 16 månaders ålder:
  • mamma / mammi
  • pappa / pappi
  • - nej
  • ja
  • oj
  • allå - hallå
  • ta-ta - tack tack
  • där
  • mera
  • prova
  • titta
  • titta där!
  • sitta
  • ellisch - mellis
  • titte - både tittut och tutte
  • buuf - ljus
  • bäpple - äpple
  • lelle välling
  • baboo bok
  • dajs bajs
  • brum - bil och buss
  • bää - lamm
  • isch - fisk
  • bebi - bebis / docka
  • Ohan - Johan
  • Viggo - hennes kompis på förskolan
  • nickar - ja
  • ruskar på huvudet -nej
  • pruttljud med munnen och vifftar med armen - takfläkten
  • rycker på axlarna - vet inte / leta när något är borta
  • blåsa - varmt
  • vinkar - hejdå
  • pekar och massor massor mer...

Söndagspromenad

Bilder från i söndags när vi tog en liten vinterpromenad till affären: 


Johan och lilla knubbis går över vägen tillsammans. Hon är ganska mycket kortare än honom!


Estridh vill inte alltid gå åt samma håll som oss...


Lilla hjärtat


Skön min!


Wiho!


Hon älskar det här... hon skrattar tills hon kiknar!

Gör din egna sushi

Nu ska jag visa er hur man gör egen sushi. Det är superkul och med lite övning faktiskt ganska enkelt! Under ni över något eller vill lägga till någon viktiga detalj i detta så hör av er vettja! Här kommer ingredienserna som jag använde, tänk på att man kan ha i nästan precia vad man vill!


Ingredienser (ca. 70 bitar):

400 g lax som varit fryst i minst 2 dygn
½ gurka
½ paprika
½ burk tonfisk
3 msk gräddfil
ca. 5st crabfish bitar 
500g ris
risvinäger
socker
sjögräsblad (finns att köpa på ICA i sushihyllan)


Grönsaker, crabfish och sjögräsbland som ska användas för att göra makibitarna (rullarna)


Ett tips! Använda vanligt grötris (som man gör risgrynsgröt på) i stället för sushiris. Det speciella sushiriset är 3 gånger så dyrt och smakar precis likadant som grötris. Till höger ser ni en liten blandnig som man ska hälla över riset och röra om när det är färdigt. Det innehåller 4 msk socker, 4 msk risvinärger och 4 msk vatten.


En rullmatta, ett sjögräsblad och lite ris. Så här ska det se ut!


Det ska ska bli vanliga, klassiska makis. På med crabfish, gurka, lax och lite wasabi på riset. Sen rullar man ihop den till en härlig korv!


Här gjorde vi en annan variant. Kladdet ovan på riset är en tonfiskröra med gräddfil. Sen har vi crabfish, gurka och paprika på. Mums! Det är det som är så kul med sushi, man kan gör precis hur man vill!


Sen skär man bara korven i lagom tjocka bitar. Visst ser det gott ut?


Den här har tonfiskröra i sig, därför ser den sådär god och kladdig ut innuti.


Inte dåligt med 71 bitar! Laxbitarna i mitten är ju superenkla att göra. Rulla en avlång boll av riset och lägg på en laxskiva bara.


En riktig festmåltid efter träningen!

Tänk på vad mycket billigare det är att göra egen sushi mot att köpa. Speciellt om man äter sådära en 30 bitar som jag gör. Det skulle kosta närmare 200 kr om jag skulle köpa i butik (borsätt från buffé då...) men vi räknade ut att kostnaden för dess 71 bitar blev ungfär 40 kr. Lätt värt. Sen är det ju extra trevligt att äta någonting man lyckats knåpa ihop själv!

Lycka till!

Grön ärtsoppa med lime & wasabi

Hur enkelt som helst! Gott, billigt, lätt och supersnabbt. Jag älskar lätt mat, sånt som man omöjligt kan misslyckas med. Nu ska ni få se hur man gör. Det här behövs:

Ingredienser (2 port)

  • 400g frysta gröna ärtor
  • 7 dl vatten
  • 1 msk limejuice
  • 1 tsk wasabi
  • Idealmjöl för att göra soppan lite tjockare
  • 1 buljongtärning
  • Salt & peppar
  • En kastrull att ha allt i.
  • En varm platt att ha kartullen på.
  • En stavmixer
  • Ett eluttag i väggen.

  • Svårare än så blir det inte! Kolla får ni se:


    1. Låt vatten och ärtor koka upp


    2. Ha i wasabi, lime, salt peppar och en buljongtärning. Smaka av!
    3. Ha i pyttelite idelal mjöl för att få soppan lite tjockare
    4. Mixa


    5. Servera gärna med något gott lantbröd till. Klart!

    Det passar vilken studentplånbok, stressig förälder eller finsmakare som helst. Det är ju så det ska vara att laga mat - lätt, snabbt och jäkligt gott. Smaklig måltid!

    En dag kan inte vara bättre än så här

    I dag har varit en bra dag. Vi har hunnit med så himla mycket! I morse vaknade jag innan kl 06:00 och såg att Johan också var vaken (sen 05:20, herregud...), med hörlurar i öronen och en spännande p3-dokumentär rullandes. Jag tog den andra luren och där låg vi och lyssnade på dokumentären om Raul Wallenberg tills Estridh vaknade en timme senare. Innan klockan hade kunnit slå 10:30 hade vi skrivit veckomatseldel, varit på  Maxi och storhandlat och hunnit ge Estridh mellis. Det är skönt att komma upp i tid. Man hinner verkligen ta tillvara på dagen då!



    Estridh äter banan i vagnen inne på Maxi medan mamma och pappa plockar varor.


    Efter detta gick vi hem. Estridh fick leka i snön och peka på ekorrnarna vid fågelbordet, jag lagade min paradrätt nr. 2 - grön ärtsoppa med lime & wasabi (recept kommer!), Estridhs farmor kom på besök och vi gjorde sushi, jag och Johan åkte ner på stan och köpte nya träningskläder till mig och nu på eftermiddagen har vi gått på ett skivstångspass tillsammans. Den underbara sushin avnjöt vi när vi kommit hem och nattat bebisen. En helt perfekt dag helt enkelt, från morgon till kväll! Det är annat det än att vara singel och ha en tung bakissöndag, som Johan så fint uttryckte det.

    Jag har samlat på mig en hel massa mysiga bilder som jag tänkte dela med mig av. Bilder gör det roligare att blogga - bloggen blir roligare med bilder. Tex. ska ni få receptet på den goda ärtsoppan. Det är en sån ärtsoppa som kommer få även de mest inbitna ärtsoppshatare att mjukna, jag lovar! :P


    Äntligen helg

    I går var det fredagsmys som gällde: god mat, underbar chokladtårta till efterrätt följt av Let's Dance. Jag hejjar på Morgan och Leila, de är grymma! Såg ni Leilas dans i går? Det är helt sjukt att man kan bli så duktig efter bar en veckas träning. Jag tycker föresten att det var tråkigt att Blondinbella åkte ut, det hade varit kul att följa henne några veckor till. Dessutom tyckte jag att hon var duktig. Vem hejjar ni på?


    Chokladtårta med passionsfrukt

    Kolla i chokladtårtan vi åt försten! Sen den god ut eller vad?! Johan har gjort den all by him self. Det är lyx! Att komma hem på fredagkvällen efter en tuff vecka och maten är klar, efterrätten står i kylen och man vet att man har en hel helg med lugn och ro framför sig. Tårtan är gjord på mörkchoklad och det vita lagret är någonting med vitchoklad och lite, lite sprit. Mums! Dessutom kan jag äta den med gott samvete eftersom det är helg + att jag är så duktig med träningen. Något gott måste man ju få ha här i livet!

    Vad ska ni göra i helgen då? Jag har precis kommit hem från en dag på stan tillsammans med Jennifer och Ebba. Vi tog en fika på Landngs medans småtjejerna sov. Tanken var att vi skulle ta en långpromenad och barnen skulle få leka i parken, men vi blev kvar på fiket. Det var jättetrevligt, ibland behöver man lite tid att sitta ner och bara prata i lugn och ro.  Bäst att passa på när barnen sover. Synd att inte Katia och Alicia kunde följa med bara. Äcsh, det får bli en annan gång!

    Tack!

    Åh, vill bara säga att ni är så himla söta där ute! Får så himla fin och positiv feedback av er fast jag knappt bloggar någonting alls längre. Jag har fått massor av nya tips och idéer på saker som ni vill läsa mer om, sånt som dessutom är väldigt kul att skriva om. Tack! Om ni bara visste hur glad jag blir...

    I morgon är det superfredag (varje fredag är superfredag!) och då tänkte jag försöka fota lite. Nu ska jag hämta Estridh på förskolan och ta bussen hem. Det är i och för sig bara 10 minuter gångväg hem, men hon har ingen vagn på förskolan och det är lite väl lång promenad för hennes små ben. Förutom det ser kvällen ut såhär: äta god middag, busa med Estridh tills hon lägger sig vid kl. 19:00, åka på mitt skivstångspass kl. 19:30 och ge järnet, dusch & passa på att basta en snabbis innan jag åker hem och pussar på Johan. Vi hörs sen sötnosar!