Barnmat - Kycklinggryta med ris

Igår gjorde jag en ny uppsättning mat till Estridh. Denna gången blev det kycklinggryta med ris. För att komma på vad man ska ha i när man gör sånna här riktiga maträtter brukar jag läsa på barnmatsburkarna i affären vad som finns i, sen får man fixa ihop maten efter det!

Ingredienser: (15port)
  • 300g kycklingfié
  • 3 dl Milda matlagningsgrädde
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 1 burk majs
  • Curry
  • Svartpeppar
  1. Lägg majsen i en skål och mixa lite, så att det senare inte bara blir hela majskorn i grytan.
  2. Hacka paprikan och lägg i bland majsen, mixa lite till.
  3. Bryn löken i lite smör, och häll sen i kycklingen som är hackad i ganska små bitar. Låt de stekas tillsammans tills kycklingen är klar.
  4. Häll i grädden och låt de koka upp.
  5. Jag kryddade sen med lite, lite curry och svartpeppar. Men man kan självklart ha i vad man själv vill. Men jag tyckte det här blev en väldigt mild men ändå smakrik kryddning!
  6. Mixa grytan tills den får lagom stora bitar.
  7. Häll i så mycket kokt ris som du tycker behövs! För mig blev det knappt 2½ dl.

Klicka upp maten i portionsstora klickar på smörpapper på en skärbräda. Låt maten svalna, och ställ sedan in den i frysen.


Så här blev maten när den var klar. Estridh gillade den som bara den! Hon tycker faktiskt om hemlagad mat mer än köpt.

Dessutom blir det betydligt billigare att göra hemlagat! Jag räknade ihop vad ingrediensera till de här portionerna kostade, och vad köpt barnmat hade kostat. En sån här portion kostar 2,06kr gemfört med en köpt barnmatsburk som går på strax under 10kr. Om man räknar på att hon äter 2 portioner mat/ dag så kostar köpans mat 480kr/månad. Hemlagad går på 124kr/månad. Det är en ganska stor skillnad tycker jag! Dessutom är det riktigt kul att göra eget och man vet precis vad som är i!


Nickis äventyrsland

Kom nyss hem från Nickis, var där med Katia, Lisa, Seb, Johan och våra kids. Riktigt roligt! Fast det var ju kanske för lite äldre barn, men Estridh gillade att leka med bollarna och titta på alla andra barn. Jag och Johan tog oss också en lite tur genom leklandet och klättrade bland ormar och lianer, iband önskar man att man var 5 år igen! :D

Dit ska vi garanterat åka fler gånger, när hon blir 3-4 kommer hon har superkul där. Det fanns kaffeteria med många fikabord så det är ju perfekt att åka dit sen och bara ta en fika och låta barnen leka!


Nickis äventyrslek!



Estridh var ganska trött precis när vi kom dit, och Svante tog sig en liten vilstund han också!


Alicia och Estridh med bollarna!


Vi klättrade upp i lekborgen, Estridh var nog minst där uppe (:


Sen blev bebisen trött och somnade i pappas händer



Sötnos



3,2 mil på cykel

När jag har varit på jobbet har Estridhs haft turen att få vara ute och cykla med pappa, för första gången! Vad jag har förstått det som var tursen trevlig över lag, men med undantag för en punktering och en väldigt dålig hjälm som hon inte kan använda. Eller hjälmen är säkert jättebra, om man har huvud stort nog. Men lilla E har ett ganska litet huvud, och fast de sa på Babyland att det var den minsta hjälmen de hade så är den på tok för stor. Den åkte visst ner över hennes ansikte och låssnade från fästerna på insidan så själva spännringen som man drar åt runt huvudet satt som ett pannband och hjälmen hängde nere runt halsen. Inte så säkert, med andra ord!

Hur som helst kom de iallafall ganska långt, hela 3,2 mil har de cyklat idag! Men hjälmen får vi hitta någon annan tills nästa gång... Ska tydligen finnas ett norskt märke som gör pyttesmåhjälmar. Får kolla upp det... Men barnsadeln var suverän! Hon satt som en smäck i den och det verkar vara jättebra att man kan fälla den lite bakåt. Så den är vi supernöjda med!


Kom förbi mammas jobb och fikade lite innan de åkte vidare


Spännande! Sadeln går tydligen att fästa även utan pakethållare. Jättelätt att ha ett sånt fäste sitta på en till cykel (sånt fäste köpte vi ett extra till..) så kan jag ha det på min cykel så är det bara knäppa lös och sätta den bakom mig istället när vi ska ut och cykla! I ryggen på sadeln finns en blinkade lampa också.


Det stora röda hjulet vrider man på för att fälla stolen något bakåt, så kan man spänna fast fötterna också. Snygg tycker jag faktiskt att den är! Stolen hade också utmärkta små hål i ryggen som var som gjorda för att hänga våra väskor i, som hör till Phil&Teds vagnen!


Psst! 1½år tillsammans!

Igår firade jag och Johan 1½ år tillsammans, vilket jag helt glömde bort... Men men, det kommer fler dagar att fira tillsammans! Föresten är inte halvår lika viktigt som helår. Det får man inte glömma bort!

Föresten pratade jag och en kollega om det idag.

Jag: "Men, idag firar jag och Johan 1½år tillsammans!!!"
Han: "Vänta. Har inte ni ett barn på 8 månader?"
Jag: "Jo."
Han: "Och man är gravid i 9 månader... (han är tyst och räknar efter) Det blir 17månader."
Jag: "... Och vi har varit tillsammans i 18månader."

(efter en lång tystnad)

Han: "Ja, det var ju pang på rödbetan om man säger så. Hon måste ju ha blivit till vid första gången!?"

Det är roligt. Inte för att det kanske speglar vårat samtal, men folk har så jäkla mycket fördommar. Först att jag är ung. Sen att han är mycket äldre. Sen att vi inte känt varandra nå länge när jag blev gravid. Sen att jag inte har något jobb.

Men vet ni, det hänger inte på det. Det handlar om vad man vill och vad man är beredda att satsa tillsammans. Vilket förhållande som helst kan spricka när som helst, man har inga garantier för någonting! Men vill man samma sak och allting känns rätt, hur kan det då någonsin vara fel?

Mammafika

I dag var jag och Estridh på Frälningsarméns fik och träffade alla mammor. Trevligt! Vi är ju ett gäng "unga mammor" här i stan som bukar ses och fika och hitta på andra saker. Det är kul att träffa andra som är i samma situation som en själv. Vi blev fler än vad jag trodde idag, kul att se hur alla små växer. Det går så fort! Lilla Theo som står upp på bilden här nedan, hans föräldrar och vi gick på samma föräldrautbildning under graviditeten. Jag tycker det känns som igår! Här är lite bilder..


Mammor och bebisar


Theo ville visst ha tillbaka sin napp


Tiger vill också ha tillbaka sin napp! Estridh ska jämt ta andra barns nappar, fast hon inte ens använder napp!


Här sitter vi och fikar på Frälsis. Perfekt när man kan gå undan lite, låta bebisarna leka på golvet och alla får plats med sina vagnar.



Det ska börjas i tid! Alicia leker med mammas smink.


Estridh hade roligt idag tror jag (: Kul att träffa sina vänner ibland!

Våran midsommar!

Vi hade en väldigt mysig midsommar, det har jag säkert redan sagt. Men bilderna har ni inte sätt! Så jag tänkte lägga upp dem nu. Resten finns som vanligt i min bilddagbok, om ni vill kika mer :D

Här är några iallafall!


Mamma hade fyllt år så hon fick det här paketet av Estridh! Det är gipsavtryck av hennes händer & fötter. Den lilla pappersrulen fick bli hennes fördelsedagskort.


Resesängen är en bra lekplats när mamma & pappa ska äta mat.




















Jag i bilen på väg till Källarberget där vi skulle vara, mamma hade hyrt stuga!
Och Estridh lilla fläta som jag gjorde, hon måste ju också vara midsommarfin (:


Matbordet! Jag älskar sill och potatias. Det är det bästa på hela midsommaren tycker jag! Tur för mig att det hör i stort sätt alla högtider till. Julen, Påsken och midsommar iallafall (:



Mysa har man alltid tid med


Efterrätten hade brorsans tjej gjort, gissa om den var god?! Jag som älskar choklad!



Min bror Martin och hans flickvän Emelie hade kommit upp från Trollhättan!



Jag mumsar för fullt och min lillebror Oscar till höger


Systersonen Gordon är världens sötaste lilla plutt!



Jag fick hålla honom. Mamma och Estridh bredvid!


Grabbarna, ölen och mobilerna.



Det där är ingenting för en bebis :D


Grillkungen


Familjen!


Partytjejen!
(sanningen är att jag drack mjölk till maten och vatten resten av kvällen :D)


Solnedgången över Källarberget. Batterierna i kameran dog på kvällen så det blev inga bilder från dagen efter. Men vi stannade kvar och myste och grillade lite då också. En perfekt midsommar hade vi!


På sjön

Här är lite bilder från idag! Vi var i Enköping och åkte snipa med Johans mor + karl. Vi grillade starka korvar och hade mysigt! När vi kom tillbaka med båten blev det mera mat tillsammans med hans bror + flickvän (och deras lilla bebis i magen som ska komma i december! Estridhs 4e kusin i ordningen!). Länge sen man träffade dem nu så det var riktigt kul.

Föresten ser jag ut som en knölsvan på bilden med det skiter jag i. Haha. Jag har iallafall mysiga flätor i håret som håller min lugg på plats. Det är bra!

Här är iallafall några bilder!










Farmor och en bebis, mamman och en bebis!


Estridh i sin supersäkra flytväst



Mumsigt med snöre!


Estridh & Patrick


Åh, kärlek. Behöver jag säga mer!?


Stora tjejen känner på vattnet. Här gick vi i land och grillade!



Estridh 8 månader!

Igår fyllde fröken 8 månader. GRATTIS! Tiden går så fort, jag hinner knappt med. Inte har jag hunnit fylla i henns bok heller (hennes "min bok" om utvecklingen). Jag minns att jag tänkte att jag måste anteckna att hon hade börjat prutta med munnen (7½ månad), men det har jag inte gjort ännu. Jag måste också skriva i när hoon började prutta med munnen, stå själv längre stunder, härmas & peka på saker med pekfingret (inte långt från pincettgreppet!).

Men jag ska nog komma i håg att skriva in det. Problemet är bara att boken redan är full. Jag har tydligt skrivit mer än vad man ska göra, för den där skulle tydligen räcka till hon blir 7år! Det tog slut på sidor vid 7 månader... :P Men det är ju så roligt! Klart man vill minnas alla små framsteg hon gör. Min mamma var jättenoga med att anteckna allt från när jag vände mig, sa första åren till att spara det första kvittot på en klubba jag köpte när jag var 2år. Det är ju jättekul att läsa. Jag vill att Estridh ska få en lika noga antecknad bok att se tillbaka i när hon blir större!

Psst! Estridh har fått sin första framtand nu! Den ser ut att vara stor! Så nu gnisslar hon sina två små mot den där stackarn som precis kommit fram. Men söt är hon, snart ser hon ut so en nitappartat i munnen!

Glad midsommar!

God morgon på er & glad midsommarafton! Herregud vad sommaren gått fort?! Vid midsommar vänder det ju. Det känns som sommaren knappt hunnit börja...

Men vad ska ni hitta på idag? Som jag säkert skrivit förut ska vi fira med min mamma och syskon nere vid ett jättefint ställe vid havet. Vid klipporna har mamma hyrt stugor som vi ska sova i.Tror det kan bli riktigt mysigt där! Vi får skynda oss att paxa lägerplatsen nere vid vattnet, så kanske vi kan sitta där och grilla ikväll! (om vädret tillåter såklart). Jag hörde mamma pratade om att vi skulle göra en egen midsommarstång också. Det här blir faktiskt min, Johans och Estridhs första midsommar tillsammans. Förra året firade vi inte tillsammans, och det här året har vi en liten bebis. Första gången tillsammans alltså, alla tre!

Jag tänkte fräscha upp mig igår och smörjde in hela kroppen med brun-utan-sol. Nu i morgonljuset ser jag att det inte blev riktigt jämt... Hehe. Det ser mer ut som om jag skulle ha en sjukdom på händer & fötter. Tur att vi bara blir familjen ikväll :P

Jaja, nu måste Estridh få sin morgongröt innan jag ska börja platta håret.

Ha en jättefin midsommar där ute, och var rädda om varandra!


Grattis mamma & lite midsommarplaner

I dag fyller min kära mor 61 år! GRATTIS! Jag har försökt ringt henne men utan framgång, hoppas ändå hon haft en fin födelsedag. Vi ses på fredag, jag och mamma. Vi ska nämligen fira midsommarafton tillsammans! Vi blir ett helt gäng med syskon, deras respektive och bebisar. Kul! Hon har hyrt stugor nere vid klippr & vatten där vi ska vara och kalas med god mat och dryck. Ser fram i mot!


En bild på mamma & Estridh! Grattis födelsedagsbarnet!


Just nu sitter Johan och har laddat grillen med kött. Blir färskpotatis & bea till, såklart! Vi ska mysa till det lite extra eftersom det är våran sista kväll på Öland ikväll. Sen antar jag att vi ser på fotbollsmatchen också. Hejja Sverige! Helt ointresserad som jag är tippar jag dock på 2-1 till Ryssland, vad tror ni?

Föresten har jag gjort desginen pyttelite snyggare, om ni inte ser det så klicka på F5.

Ha en fin kväll ni också, det tänker jag ha!

På Borgholmslott

I går var vi och spanade in Borgholm lite. Riktigt mysigt! Tyvärr hade vi ganska regnigt väder, men det är mysigt det också! Vi åkte också och kollade på Borgholmslott, vilket var mycket roligare och intressantare än jag trodde. Jag tycker det är så farsinerande med sådär gamla byggnader, att tänka sig att de är gamla gubbar för flera hundra år sen som kånkat och burit varenda sten till den där borgen.

Vi fick också lyssna lite på en entusiastisk guide som verkligen var i gasen när det gällde slottet! Han visste allt om kungar, fästningar och arga danskar. Men det var häftigt. Vi strövade omkring där lite själva och smög in i små mörka gångar som man inte visste vart de ledde! Ja, jag är glad att vi åkte dit. Nu är vi en kultursevärdhet rikare!

Vi åt mat på Pappa blå innan vi åkte hem till stugan. Det är skitmysigt att bara ligga inne i stugan också och lyssna till ösregnet som slår mot fönsterbläcket! I gårkväll blev det kroppkakor (igen!) och till efterrätt vaniljglass med coctailfrukt och honungsmelon. Vad sägs om det?!

Här är lite bilder från våran dag på Borgholmslott!


Det ser lite spookey ut med oskvädret i bakgrunden!


Stort var det!


Johan och Estridh kikar omkring bland ruinerna


Jag och bebisen uppe i borgen


Borgholmslott



När regnvädret sprack upp blev det hur fint väder som helst!


Vi och våran stuga!

... Är världens mysigaste! Har en hästhage precis utanför husknuten och faktiskt utsikt hela vägen ner till havet! Inredningen är ju som den ska vara i en gammal stuga, en salig röra av gamla grejer. Men det hör till, det är ju så det ska vara! Här är bilderna på hur fint vi bor!

Hästar precis utanför köksönstret, toafönstret och vardagsumsfönstret!


Vardagsrummet


På väg ut på bron (:


Världens sötaste


La familia



Jag borstar tänderna och Johan smygfotar mig när jag kikar ut genom toafönstret!

Lite bilder från Öland igår (16/7)


Stugan vi bor i. Vi har faktiskt havsutsikt från stugan, men efter som landskapet är så platt så är det en bra bit ner till vattnet. Vi tog iallafall en lång promenad igår ner dit och kikade.


På väg ner mot vattnet!


Mys


Fiiiiint


Vallmo fins det massor av här!


Litet hus nere vid vattnet.


Johan & ett foto


Estridh i vagnen på väg hem. På den här bilden tycker jag faktiskt att hon är lik mig! Tycker inte ni det?


Vi och våran snygga P&T!


12 veckors ledigt väntar!

När J slutar jobbet i kväll har han 12 veckors ledigt framför sig! Förstå så underbart. Från mitten av Juni - mitten av September. Men det är han värd. Så himla länge sen det var han hade semester (mer än en vecka i följd måste varit när han fortfarade hade smmarlov!) så kan det här inte annat än att firas!

Lite kyld champagne låter väl fint, visst? :D

Färdiga avtryck i gips

Nu är dem färdiga! Var lite nervös för att bända bort dem från formarna idag, men det gick som en dans. Bort trillade de här vackra avtrycken! Fina va?! Jag är riktigt nöjd. Sen var det så himla kul så i kväll ska jag göra nya avtryck. En sak lärde jag mig: ju djupare avtryck desto bättre! Det blir mycket finare och med 3D då. Bara vi köpt mer salt så ska jag knåda ihop mer deg :D

Vad tycker ni, är dem inte söta?


En hand & en fot


Små tår


Två händer och en fot blev det. Jag är mest nöjd med handavtrycket till höger, eftersom det är djupare.




Nu & då

Här är 2 bilder med 1 års mellanrum. Den första är den 22 Juli förra året, då Estridh bara var en liten plutt i min mage. Jag var den tjockaste badbruden i stan, och vi hade tagit båten och åkt ut till våran favorit ö.

Den andra bilden är från nu sist var var ute med båten. Till samma ö som förra somamren! Den här gången när vi var dit hade jag bebisen på utsidan av magen. Jag står på samma ställe som förra året, fast det vet ju inte ni såklart.
Men ja, tänk om jag hade vetat att jag nästa år skulle stå där med världens underbaraste lilla dotter i famnen :D


Estridh i magen v. 22 (ca)


Estridh 7½månad gammal

Hand- & fotavtryck i gips!

När jag var hos systeryster igår så såg jag att de hade gjort hand- & fotavtryck av den lille i dagislera, och sedan i gips! Jag ångrar att vi inte gjorde detta när Estridh var nyfödd, så man hade fått hennes små lemmar så små som bara möjligt. Men men, bättre sent än aldrig!

Recetet på leran
(till 2 händer & 1 fotavtryck):
  • 1dl salt
  • 1dl mjöl
  • vatten tills det blir en smidig deg (inte kladdig)


Principen är enkel, lika mycket salt som mjöl + vatten. När du sen ska trycka de små händerna (eller vad du nu vill trycka) är det väldigt praktiskt att ha på lite olja på huden så att leran inte klibbar fast. Speciellt med en sprattlig bebis är det bra om det går så fort och enkelt som möjligt :D

Sen skjuts in i ugnen. 100grader i 1 timme. Låt sedan torka i rumstemperatur några timmar... Blanda sen gipset i en engångsburk och ha i så mycket vatten tills gipset får en bra konsistens. Höll över de små tycken och låt torka (gå på några timmar).

TADA! Sen är det klart! Enkelt, kul och väldigt fina minnen att spara!



Än så länge är Estridhs små avtryck bara i ugnen, men så snart gipsavgjutningen är klar får ni såklart se bilder! Här är iallafall bilder på hur fint det kan bli när det är färdigt: M & T´s avtryck av lilla Tuss händer och fötter. Så himla söta! Hoppas jag lyckas lika bra med gjutningen som dem!






Hundträning & en liten Tuss!

Hej på er!

Nu var det sådär längesen igen. Jag kom hem från mamma igår, och det har varit riktigt trevligt att träffa henne! Dessutom fick Estridh lite hundträning. Mammas hund Elton fick sig också en hel del bebisträning, och med tiden blev han riktigt duktig! Han gick förbi henne, slickade lite på kinden och nosade henne i håret sen la han sig bredvid och vaktade henne. Estridh var helt galen i honom och skulle dra i pälsen samtidigt som hon skrattade och tjöt av glädje. Sen tyckte hon det var väldigt kul när han kittlade henne under fötterna med sina morrhår :D


Mamma och Estridh leker på gräset


Gissa vem som blev överlycklig över att få leka med en massa kastruller och lock?



Innan jag åkte hem igen tog jag en sävng in till Gävle och hälsade på storasyster och lilla Tuss (han har inget namn ännu). Sist jag såg honom var han bara några veckor, och nu hade de gått en månad till. Mycket har hänt sen dess! Nu kikade han upp och log lite ibland. SÅ SÖT! Jag tycker han är en liten Leonard, eller Leo. Ja någon fint namn ska han nog få! Helt galet söt iallafall. Som en liten, tuss! Estridhs tredje kusin i ordningen <3




Min fantastiska lilla systerson, så underbart söt!!

Under tiden jag varit borta har J stödat och rensat hel vinden & lägenheten. Kört i väg med massor gammalt skit till tippen och Myrorna. Nu är det så jäkla snyggt där uppe, allting ligger i ordning och man vet precis vart man har allt. Han är underbar, min Johan.

(fer bilder finns på min bilddagbok!, kika bara under aktuellt datum!)

Dagens att göra:

Endel dagar går man bara hemma och har absoult ingenting att göra. Idag är en sån dag när allting tjockar ihop sig och man har massor att göra. Det här är min att-göra-lista:

  • Gå och handla kutterspån & en grillad kyckling
  • Byta i marsvinburen, kamma dem och klippa deras klor (tjejen som ska kolla på den kommer idag!)
  • Sätta ut Johans gamla säng på annnons
  • Laga kycklingsallad till lunch
  • Packa picknickväska till Johan kommer hem
  • Åka ut på sjön och mysa i solen
  • Hämta resevagnen som vi ska få låna av Veronica
  • Hämta ut nya recept på Apoteket
  • Städa hemma tills marsvinsspekulanten kommer
  • Laga nya bebismat av kålrot, majs och bönor.
Ja, det var nog allt. Och om jag hinner ska jag börja packan väskan tills i morogn när vi ska till mamma. Det är mycket att tänka på när man har en liten bebis med sig! Ja, om det ska bli något idag så måste man väl börja någon gång... Duschen nästa!

Spagetti & Köttfärre till bebisen

Nu är hennes mat klar! Ingredienser:
  • 2 burkar kidneybönor
  • 1 burk champinjoner
  • 1 gul lök
  • 75g köttfärs
  • en näve spagetti
  • tomatpupré (Tex. ICA's på burk, den är saltfri)
  • svartpeppar
Så här gjorde jag:
Hacka löken och lägg den i en kastrull med några matskedar vatten. "Koka" löken tills sen blir mjuk, inte steka! Mixa den tillsammans med kidneybönor & champinjoner i en skål. Rör ner ca. 5 msk tomatpuré. Tillaga köttfärsen på samma sätt som löken. Lägg den i en kastrull med lite vatten och "koka" den tills den är klar (ca. 15minuter). Rör ner köttfärsen i bönröran, och avsluta med att röra ner så mycket pasta som behövs. Jag klippte spagettin noga innan, istället för att mixa. Då får man små bitar av pastan som ändå är mjuka och bra. Gott i köttfärsås är också morötter vilket man säkert kan ta istället för bönor tex. Det får det nog bli nästa gång.




Klippt spagetti, bönöran & köttfärs. Den här maten går ju precis lika bra att göra vegetarisk. Bara att i stort sätt hoppa över köttfärsen.

Vänta tills maten svalnat och klicka upp den på bakplåtspapper, sen in i frysen! När maten stelnat kan du lägga "kakorna" i en påse i frysen och lätt portionera upp hur mycket som behövs till varje måltid!


Här tyckte jag fortfarande att spagettibitarna var ganska stora, så jag körde lite med mixern och då blev det bra. Det blev ändå ingen sörja av spagettisarna, de blev bara pyttesmå. Perfekt! jag har även testat ett kvällsmål av detta på Estridh, och hon gillade det! Smakfullt och gott.

Lycka till då! :D


Nygelpigsörhänge

Japp. Här är han, nyckelpigsrackar'n. Snart ska han in i ugnen och sen är han klar för att hängas i örat. Ganska söt, han ser lurig ut på något vis. Inte så seriöst pyssel kanske, lite i klass med mina barbapappaörhängen jag gjorde förut. Men kul.


Ben har han på magen också, kanske inte helt naturtrogna men ändå :D

Att sluta amma

Kanske jättetråkigt att läsa för er som inte har barn eller ammar. Men eftersom jag fick frågan så tänkte jag att jag svarar på den direkt här, det kanske är fler som undrar!

Eftersom det inte funkade för oss med nattamningen så bestämde jag mig för att sluta amma. Jag hade egentligen velat amma henne längre, men eftersom det inte alls funkade på nätterna så var det uteslutet. Hon vaknade var och varannan timme och behövde bröstet för att kunna somna om. Så vaknade vi och störde varandra hela tiden och det blev inga bra nätter eller sömn för någon av oss. Droppen blev när jag för första gången någonsin fick sår på bröstvårtorna och det gjorde ont som helvete att amma. Då bestämt jag mig för att sluta.

Vi det laget ammade jag henne regelbundet under dagen mellan hennes fasta mål + på nätterna. Jag började med att dra ner tillfällerna på dagen. Efter någon dag var det bara 2 gånger per dag. Estridh ville såklart ha tutte oftare än så, tex. när hon skulle sova. Men då fick hon flaska med välling som hon blev mer och mer van vid. Eftersom jag ammade mer och mer sällan, och efter en vecka var det bara en gång på kvällen så försvann mycket av mjölkproduktionen väldigt fort.

Bland de sista gångerna jag ammade Estridh var på kvällen när hon skulle somna, men hon var liksom inte så intresserad som förut. Hon vara orolig och vred sig och gnällde tills jag la henne i sin säng och stoppade vällingflaska i munnen på henne. Då slukade hon 260ml och somnade som en stock. Sov jättebra hela natten och vaknade bara en gång och ville ha mer välling. Det fick hon, sen somnade hon om till 8:00 på morgon. Då var det inget snack om saken; vi lägger ner amningen. Varför hålla på när det funkar bättre utan?

Jag tror att hon själv lessnade på bröstet när det inte kom så mycket mjölk som hon ville, och därför kunde hon uppskatta vällingen mer och mer. Efter det har vi fortsatt att ge en flaska välling på kvällen och efter det sover hon längre perioder och är mycket lugnare, gladare och harmonisk (låter fjantigt, men jag hittade inget bättre ord) på natten.

För mig har det inte varit några problem att sluta. Mjölkproduktionen gav sig på bara en vecka, max! Jag behövde heller aldrig hålla på att mjölka ur. Eftersom mjölken försvann så fort så blev Estridh mindre intresserad också. Det gick liksom hand i hand vilket gjorde hela nertrappningen väldigt snabb & effektiv.

Jag tror både Estridh och jag var överrens om att sluta amma nä jag väl bestämde mig. Värre kan väl vara om bebisen inte är lika med på att sluta som mamman. Eller tvärtom. Jag tyckte det var jättemysigt att amma, och ibland kan jag sakna det också. Närheten som inte går att jämföra på samma dag med flaskmatning. Men det är mycket lättare att sluta om man märker att det faktiskt blir bättre.

Och det blev det ju för oss. Jag vet inte alls hur tanterna på BVC säger att man ska sluta. Men så här var det för oss. Egentligen var det bara att lyssna på Estridh och vara uppmärksam på hur hon ville ha det, så gav det sig själv. Nu älskar hon vällingen och sover som en prinsessa på nätterna!

Sytt solskydd till vagnen

Med inspiration från ett solskydd som Lisa köpt till deras vagn, så sydde jag igår kväll ett likadant själv! Hittade ett snyggt tyg på Ohlsons Tyger & lite gummiband. Hur enkelt som helt att sy! Matrialet gick på 85:-. I och för sig är hennes i ett "riktigt" tyg, avsätt för endamålet som är lättare att dra fram och tillbaka. Men som solkydd funkar detta precis lika bra! Johan invigde det idag på hans och Estridhs morgonpromenad. Han sa att det var superbra, att det fläktade lagom mycket igenom men ändå gav jättebra skugga. Och det är ju bra, man vill ju inte att det ska bli kvaft där inne... Sen tyckte jag att tyget var riktigt sött också!

Så här ser det ut!



Kanske inte lika snyggt som köptans, men det funkar minst lika fint!



Cernitlerapyssel!

Köpte örhängskrogkar & pärlsnöre på Panduro förra veckan. Blev så sugen på att pyssla ihop lite cernitlerasmycken. I morse vid frukosten rullade jag ihop dessa små nyckelpigor. Spetsade med en nål så blir det perfekta att trä på en trå och ha som armband! Ganska sött tycker jag! Innan kvällen ska jag ha gjort små nyckelpigor att hänga i öronen också.

Nyckelpigor is the shiet. Så jäkla söta & somriga!






Rättstavning, BVC & ett förlåt

Att det torkat ut på bloggfronten på sistonde. I går var jag nämligen utan internet. Vilket gör det en aning svårare, men nu är jag tillbaka! Så förlåt. Men här kommer en liten update:

I går träffade jag Lisa & Katia + deras kids över en fika. Lika trevligt som alltid! Dessutom blev jag uppläxad ang. mina de & dem. Bloggar med stavfel framstår nämligen som mindre seriös än bloggar som är rättstavade. Så vi får se, kanske måste jag skärpa mig och skriva de & dem på rätt plats. När tillochmed Lisa är av den åsikten så ska jag på allvar tänka över det.

Vi pratade också om andra saker som man säger & skriver. Tex. blev jag helt chockad när jag såg i Johans mobil att det fanns något som hetter "hjälpredor". Jag har nämligen hela mitt liv trott att det hette hjälpbrädor. Men till min tröst hade Katia också trott det hela tiden, så jag är ju inte ensam om att vara bakom flötet :D Hon däremot säger att man "drar alla över en kant". Det tror jag är ganska vanligt ändå, många tycker nog det känns mer logiskt än att "dra alla över en kam". Hm, nog om det .

Vi var på BVC också. Barnmorskan var lika imponerad som vanligt. Vi pratade om allt mellan himmel och jord. Hon är väldigt trevlig och går verkligen in för att lära känna just Estridh. Det känns bra. När man ringer dit och börjar samtalet "Hej! Jag heter Pauline och jag tänkte..." så säger hon direkt "Jaaa, heeej! Hur är det med Estridh?!". Det är ändå hon som ska vara våran BVC sköterska tills Estridh börjar skolan, så et känns bra att kontakten funkar. Förutom det vägde & mätte hon tösagrisen.

Längd: 67cm
Vikt: 7810 g
Huvudomfång: 44cm (tror jag)

Nu är det frukostdags! Puss då!

Nu är vi hemma igen!

Japp. Efter en riktigt trevlig helg nere i Trollhättan är vi nu hemma igen. Det har verkligen varit perfekt! Superfint väder, grillning, bakluckeloppis, cruising på stan & supertrevligt sällskap! Kan det bli bättre?! Estridh var så himla duktig att åka bil dit också. Sov & lekte mest hela tiden. Mutade henne med banan & torkade päron mellan varven och det funkade hur bra som helst. Nu på hem vägen kinkade hon inte en enda gång (!) Det är så svårt att bertta allting på en gång, så jag lägger upp bilder istället.

Ni vet, en bild säger mer än tusen ord! :D
Estridh var mer än glad när vi äntligen kom fram efter 5 timmars bilfärd!


Pappa & lillebror packar upp i vardagsrummet. Där är Estridhs nya resesäng också.


På Lördagen var vi på bakluckeloppis. Jag försökte få vagnen såld, men alla ville bara köpa den om bebisen ingick. Och där rök alla mina eventuella köpare >_<




Estridh fick också lite saker från loppisen såklart! En gunga, en leksak och massa jättefina gamla bokmärken som jag ska sätta på inbjudningskorten till hennes namngivning.


Stolta morbror Oscar ute och går med vagnen på jakt efter en Hallon Loka, frukt, beisjuice & torkad frukt på närmsta ICA.


Efter loppisen åkte vi in till stan och promenerade till ett jättemysigt ställe och spelade minigolf. Vädret var underbart!


Storebror spelar. (han vann såklart!)


Två trötta & varma tjejer vilar i skuggan medans de andra spelar


Min brors flickvän Emelie var poängräknare!


Estridh roade sig med att äta på en bloma som stod i rabatten


Lillebror, en glass & en sovande bebis



Jag fick paket också eftersom jag fyllt år! Det var 6st jättehftiga mingelglad med som en "stjälk" istället för fot. Så har man dem i vasen och sen så minglar man, häftiga! TACK!


På kvällen var vi på cruising inne i Trollhättan. HUR mycket snygga gamla bilar som helst! Estridh hade hörselkåpor såklart. Riktigt mycket folk och röj!


Snygga bilar, bränt gummi & Elvis på högsta volym :D


Mamman & bebisen tittar och lyssnar (?) på snygga bilar


Så fort Bilddagboken fixat till sig så lägger jag upp resten av bilderna där. Detta var bara ett axplock. Nu ska jag lägg min lilla bebis som vill ha välling och kärlek. Puss!