Min paradrätt

Ni som följt bloggen ett tag har säkert förstått att det inte är jag som är kung i köket här hemma, direkt. Förutom när det gäller sönderkokade potatisar, fastbränt ris, stenhårda kladdkakor och hackade grönsaker... Men jag har en rätt där jag får brilljera och visa mina skills i köket - veggo lasagne! Jag misslyckas aldrig! Det är mitt ess i rockärmen som jag plockar fram när folk helt börjar ge upp hoppet om mina kökskunskaper. I kväll är det nämligen jag som fått brilljera med min paradrätt, och därför måste jag såklart dela med mig till alla andra som matlagare där ute. Gör veggolasagne! Hur kul, lätt och gott som helst. En bra rätt sen när barnen kan vara med och hjälpa till, för det är mycket som ska hackas och skalas (haha, slavdrivare :P). Dessutom är den riktigt god och en av Estridhs favoriträtter.

Ingredienser:
  • Lasagneplattor (funkar också med färska såklart)
  • 4 morötter
  • 1 liten kålrot
  • 1 stor palsternacka
  • 1 gul lök
  • 2 röda paprikor
  • 1 aubergine
  • 2 burkar ostsås (om man är lat och inte orkar göra egen...)
  • 2 burkar krossade tomater (ev. med smak av basilika)
  • Oregano
  • Salt (om man har en liten bebis som inte ska äta salt, hoppa över detta moment)
  • Peppar
Så här gjorde jag:


Grönsaker som ska ner i lasagnen. Paprika, aubergine, kålrot, palsternacka och morötter som inte fick vara med på bild. De två översta stekte jag mjuka tillsammans med brynt lök. Rotfrukterna kokade jag. Kom i håg att de behöver olika lång koktid beroende på hur hårda de är. Jag började med att kokade morötterna i 4 min, sen i med kålroten 4 min och sist fick palsternackan åka i bara någon minut till.


Här ligger paprikan och auberginen och steker sig lite tillsammans med löken. Bara tills de blir lite mjuka!


... sen har man in 2 brukar krossde tomater med smak av basilika, sen ha i alla kryddor. Till höger ser ni de kokta rotfrukterna som man sen bara rör ihop med röran till vänster. Då har man den färdiga varaianten på köttfärsåsen i lasagnen, fast vegetarisk!


Lite tillbehör - lasagneplattor, ostsås, tomater och riven ost att strö över det sista man gör.


Steg 1: Lägg lite ostsås i botten så att det inte bränner fast, sen på med plattor.
Steg 2: på med den goda vegetariska röran och häll över ostsås. (gör så många lager det räcker till)


Steg 3: Gör ett sista lager plattor och lägg på skivade tomater som lite ganering
Steg 4: Strö över den rivna osten och sen är det bara skjuts in i ugnen på 225 grader!


20 minuter senare är våran lilla baby färdig -så här fin blev hon!
Ser hon inte gott ut så säg?!

Prova gärna! Lasagne är det godaste man kan äta, och blir enligt mig mycket godare vegetarisk! Det blir som en helt annan rätt... Speciellt när det blir lite mer bitar och olika smkar än när man bara gör på köttfärssås. Om man ska göra på köttfärsås har jag en annat recept som också är helt gudomligt gott - saffranslasagne! Passar ju utmärkt på julbordet, nu såhär i juletid, men är verkligen ingen julmat man är van vid. Principen är väldigt enkel, en helt vanlig köttfärsåslasagne fast med 1 gram saffran i ostsåsen. Ni som vet hur gott pasta och saffran är ihop förstår säkert vilken hitt den här kombon är! Men det får jag skriva om en annan gång... :P

Puss so long!


Charlotte

Jag älskar verkligen lasagne! Men jag har alltid varit lite skeptiskt mot vegetarisk lasagne. Men den här varianten verkar riktigt god! Den måste jag verkligen testa! Tack för tipset och den utförliga beskrivningen!

2008-12-11 @ 20:25:55
URL: http://konfekt.blogg.se/
Charlotte

Jag älskar verkligen lasagne! Men jag har alltid varit lite skeptiskt mot vegetarisk lasagne. Men den här varianten verkar riktigt god! Den måste jag verkligen testa! Tack för tipset och den utförliga beskrivningen!

2008-12-11 @ 20:26:27
URL: http://konfekt.blogg.se/
Ida

Ser riktigt gott ut, ska prova!

2008-12-17 @ 10:24:30


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: