Om medeltidarnas sexualitet:

Den guidade turen vi gick i går var riktigt bra! Även om inte jag brukar gilla historia så mycket så berättade han på ett så intressant sätt så att man blev helt fast. En massa saker som man inte hade en aning om, saker som man aldrig tänkt på. Det kan ju vara ganska svårt för oss att förstå hur folk tänkte på den tiden, men man får helt enkelt svänga om sina tankebanor och försöka se på sexualiteten som de gjorde.

Nu vill jag så klart dela med mig av några saker han berättade. Turen vi gick var på 2 timmar och han visade oss de finaste bordellområderna, de lite sämre red light districten låg längre upp i Visby. Så det var mycket information vi fick! Men jag ska summera några ganska häpnadsväckande, intressant och underliga fakta:

  • Lovlighetsåldern var av kyrkan utsatt till 7 års ålder. Giftemål var tillåtet från 12 års ålder, men det kunde också ges dispans för yngre. Han berättade om en 10årig flicka som gift sig med en kunglig man, året efter födde hon deras son.
  • Bordellerna var en nödvändighet för att det medeltida samhället skulle fungera. Där fick männen utlopp för sina lustar, och därför var kriminalitet ganska ovanligt (kriminellt med deras mått mätt). Med tanke på männens sexdrift så var det mer naturligt för en man att gå på bordell än att låta bli. Gjorde man det inte var man betraktad som pervers.
  • Hororna hade inget dåligt rykte som de har idag, utan det var ett naturligt, välbetalt och självklart yrke för kvinnorna på den tiden. Det hände att männen lämnade in sina fruar och döttrar ibland för att få lite extra pengar i kassan. Man äsger att det bodde 1200 personer i visby på den tiden, då fanns det 250-300 horor i staden. Under säsonogen då det var mycket drag i hamnen och köpmännen kom till staden kunde antalet horor stiga till 500 st.
  • Äktenskapet var inte för vemsomhelst. Alla hade inte råd, och det var bara av ekonomiska och juridiska själ man gifte sig. Man fick inte gifta sig av kärlek, det var ett alldeles för osäker grund att gifta sig på. Kvinnan var bunden till att hålla sig till sin enda man, medans mannen fick roa sig med hur många andra kvinnor han ville. Dock inte andra mäns fruar, det var också dödsstraff på. För då har man gett sig på den mannens egendom. Därför var det också bara kvinnorna som kunde begå äktenskapsbrott. Det var det dödsstraff på.
  • Det enda preventivmedlet som fanns egentligen var att slänga ut sina horungar på gatan efter det att de fyllt 7 år (oftast flickor) Dessa sökte sig då till bordellerna där de sen växte upp och med tiden lärde sig att jobba. Man hade skyldighet att ta hand om sitt barn tills det att de var 7 år och 1 dag, sen fick man kasta ut dem.
  • Hororna hade såklart kommit på andra sätt för att skydda sig från graviditeter, tex. så har man funnit skrifter där det står att "horan vred sig". Det betydde att hon i det ögonblicket vred och ålade sig och rätt var det var så var mannen i hål nr. 2 (detta märke han inte såklart eftersom han bara är man och kör på som vanligt) och kvinnan blev inte gravid. Perfekt!

  • Att ha sex med syskon var inte konstigt. Man ansåg till och med att man då fick finare avkommor. Det var inte alls någt man ens tänkt på, att det skulle vara konstigt att ha sex med sitt syskon. Man hade växt upp tillsammans och ofta samsov man i stora salar, där det var som uppgjort för de små barnen att bekanta sig med varandra.
  • Dock så blev barn av syskon alltid arvslösa.
  • När det homofobi så fanns det inte. Man såg på det som kvinnligt och manligt. När det gällde sex mellan två män så var det helt naturligt för den mannen som gav, det var inte konstigt alls. Däremot han som tog i mot, han fick man kalla fjolla. Men det som var värre än att bli kallad fjolla, värre än att ha sex med en annan man var att ha sex med en kvinna och ligga underst. Då var man ingenting värd som man och andra hade rätt att kalla en "fittslickare".
  • Små pojkar var tvungna att genomgå ett mandomstest för att visa att de var män. Innan de hade gjort detta test så räknades de som flickor. Alltså var det fritt fram för en man att vara med småpojkar, eftersom dessa räknades som flickor. När man hade gäster var det en fick och välkomnanade gest att låna ut sin fru, dotter eller son till gästen. Detta var inget konstigt.
  • En man hade inte sex med sin fru, annat än för avlandets skull. Detta var endast tillåtet 3 ggr i månaden. När mannen kände sig sugen gick han till bordellen.

  • Våldtäkter förekom nästan aldrig (anmälda), eftersom det var så lätt att få sex ändå. Under hela 1400-talet finns det bara en anmälan om våldtäkt antecknad (!) Denna kvinna drog dock tillbaka sin anklagelse under andra delen av rättegången...
  • För att en kvinna skulle räknas som våldtagen krävdes bevis. Så här stod det "Håret ska vara ruftigt, kläderna trasiga och fittan våt". Den man som stod anklagad kunde ha män på sin sida som intygade att han inte hade gjort det. En rättegång han berättade om hade en man blivit anklagad för våldtäkt, men det hjälp av sina 12 kamrater som intygade att han inte gjort det gick han fri. Kvinnan fick då bära skammen och fly staden.
  • På bordellerna var hygien väldigt viktigt. Blev en kvinna sjuk eller smittad med något åkte hon ut på en gång. Det fanns också särkilda anvisningar på hur kvinnorna skulle sköta sin intimhygien: "Blygden ska kammas och pudras samt så ska rosenvatten stänkas över skötet".
  • De gifta kvinnorna begick ju äktenskapsbrott om de var med någon annan än sin man, dock kunde de skriva in sig på bordellerna och vara där ibland, då var det okej. Annars skulle ju hon begå äktenskapsbrott varje gång hennes man lånade ut henne dit för att få lite extra cash.
  • Om en ung kvinna var ensam hemma kunde ett gäng män gå in och hämta henne, bära henne utanför muren där ett tiotal män väntade. Där våldtog de henne, och sedan lämnade henne ensam.  För männen i byn var detta en självklarhet, att ha varit med på en sån hä händelse. Var man inte intresserad av sånt var man konstig och pervers.
  • Det fanns ett uttryck på den tiden som gick såhär: "Fin fisk bli dålig, men knulla är alltid roligt"
Ja, det finns hur mycket som helst att berätta. Riktigt intressant var det! Helt galat hur det var på den tiden, haha..


Nina

Så sjukt! Men riktigt intressant att läsa :)

2008-08-07 @ 14:19:10
URL: http://beaut1ful.blogg.se/
Andie

Helsjukt. Men det var ju en annan era och så, men ändå! Man blir ju äcklad.

2008-08-11 @ 13:14:32
URL: http://www.andie.bloggagratis.se


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: