Gräsö - Lördag

Hej på er!

Nyss hemkommen från Gräsö, nyduschad och snart några sushibitar mättare. Även om vi haft det riktigt trevligt i helgen så är det fantastiskt skönt att komma hem! Av våra 257 bilder från stugan, kräftskivan, badplatsen vid klipporna och de trevliga sällskapet ska jag försöka välja ut några fina att lägga upp här. En bild säger ju mer än 1000 ord, brukar de säga :P


Stugan som Johans kompis Per och hans fru Ann har på Gräsö. Väldigt fin och väl omskött! Det här var själva boningshuset.


Jättestor och fin tomt med flera små hus på gården. Här är ett av de små idylliska husen!


Färska små morötter direkt från landet


Axel, Per & Anns son gillade också den lilla spelande snigeln som Estridh fått från Lekmer!


Barnen äter banan och lyssnar på lite musik tillsammans.


Axel och Estridh hälsar på varandra! Mamma Ann håller i.


Jag och min lilla gris

Hon hittade en egna ute möbel att hänga lite i, perfekt size!

Jag och Estridh laddade upp inför den lilla kräftskivan med hattar!

Mums! Kräftor, god ostar & kex. Kan det bli bättre?!

Axel leker och Estridh istter i knät på Stefan. Han är Johan gamla jobbarkompis, precis som Per.


Jag är lite finurlig efter en eller två snapsar och massa annat gott. Kan ju inte bli bättre när man umgås med 4 st gamla Systembolagetjobbare!


Jag och min man

Lite portvin, kex och ost. Mums!


Stefan & Per


Jag somnade på soffan och Johan tog en smygbild :P

Nya scrapsaker

I morgon ska vi åka till Gräsö. Johans kompis och hans familj har en stuga där som vi ska bo i. Ska bli mysigt! Jag har hört att vi ska ta med ett paket kräftor, så jag antar att de blir en mysig Lördagkväll med god mat och goda vänners sällskap. Alltid trevligt. De har en son också som är 3 år som jag tror Estridh kommer gilla, hon älskar att leka med lite äldre barn. Eller ja, alla barn. Så det kan nog bli bra!

Jag är så himla sugen på att lägga upp bilder på de som jag scrappat i dag, men ni får vänta lite. Jag gick lös inne på Panduro i går, de hade nämligen tredubblat sitt scraputbud! Helt underbart att se hylla upp och hylla ner med fina papper, rub-ons och stämplar. Jag plockade också i hop några fina tyger, fleece, band och knappar från Ohlssons Tyger. Väldigt snygga färgteman blev det sen när jag plockade i hop material till olika kort. Ja, snart får ni se bilder och döma själva! Men jag är riktigt nöjd.


Tyll och band


Fleece & brads


Hjärtan och små pluttar


Papper


Rub-ons


Dagens outfit (27 augusti)

Här är Estridhs outfit för dagen: Rutig klänning från P.O.P med en body och leggins i vitt. Klänningen är kanske en aning stor forfarande, men så himla söt så jag kan inte vänta med att använda den! Hon har fått den av sin farmor som köpt den på secoundhand... Bra att den ä lite större för då kommer hon kunna ha den sen när gon tultar omkring också. Sötnosen! En sån klänning skulle jag vilja ha själv :P


Body: H&M?
Klänning: P.O.P
Leggins: Lindex


En detalj som gör klänningen extra fin är knapparna i ryggen!


Johans namnsmycke

Om jag får säga det själv har jag ganska lätt för att vara gullig. Vara en söt och gullig flickvän som hittar på fina presenter, bara så där ändå. Nu har Johan fått det här namnsmycket av mig (och Estridh). Jag har beställt det fårn den här sidan. Förutom de höga priset och lång leveranstid är jag väldigt nöjd, smycket är jättefint. Dessutom fick man snabba och personliga svar via mejl så fort jag hade frågor om någonting. Jag rekomenderar! En personlig, fin present som garanterat kommer att bli uppskattad. Johan blev jätteglad och har lovat att använda smycket mycket <3



 
Nu drar vi på bio! ARN, here we come!

En kreativt understimulerad Pauline på väg till Singö

Snart ska vi åka med Johan pappa till hans stuga på Singö, vi stannar tills i morgon.

Jag har massor av scrapidéer som jag måste få göra någonting av snart, jag vill vill vill scrappa! Men det är bra, födelsedagar och andra festligheter närmar sig så då kan jag få pyssla. Så tänker jag på det här jobbet en del också, när jag tänker att jag inte kommer få det blir jag för tillfället smått deprmerad. Jag växlar med att känna mig väldigt självsäker och övertygad om att jag ska gå vidare, och att känna mig värdelös som ens tror att jag skulle ha chansen att få något sånt jobb. Det jobbigaste är att vänta, jag vill veta nu!!

Estridh var glad att se Johan i går också.
Hon sträckte sig eftersom honom och det märktes att hon saknat honom! Men jag och han fick inte pussas, då slet hon bort hans ansikte från mitt. Nej, inga pussar. Mamma är hennes mamma, bara <3

Gud vad jag känner mig seg idag. Estridh står vid min stol och luktar bajs, jag ska gå och befria henne från det. Och jag vet vad som kan få mig på piggare humör nu; SCRAPPING! Jag är kreativt understimulerad. Ja, det är jag.

Idag får ni en trött puss från mig, puss och på återseénde!

I'm in Love

Min nya inspirationskälla, favorit och kärlek!

Åh. Kolla hon är underbar. Om jag fick födas om till en ny människa skulle det definitivt bli en lika begåvad, drömsk och på samma gång jordnära tjej som henne. Låt mig presentera Michelle från Vancouver, Canada --> http://michellescraps.blogspot.com/

Lektält och en tågbana

Jag hittade lite saker till fröken. Hon sov hela tiden så hon fick inte vara med och välja, men mamma valde en tågbana med ett litet tåg och ett lektält som ska föreställa en iglo. Hon gillar den! Eftersom hon inte har ngåot eget rum så få väl den där lilla ilgon bli hennes egna lilla ställe. Hon tycker om när vi leker jaga och hon gömmer sig där inne.

Så är det lätt att fälla ihop och kostade bara 49 kr så det bli bli ett tält också. Vi har ju inte många kvadratmeter över här hemma, så när hon inte använder det får vi väl plocka ner med.


Jag vet inte om jag byggt i hop tågbanan fel, men jag trodde sen skulle kunna gå i hop i en åtta? Jaja, jag får vä försöka igen..


Playing

Estridh 10 månader

Japp. I dag blir hon 10 månader, min lilla gris. Hon börjar onekligen närma sig 1 årsdagen med stormsteg. Jag kan inte förstå att tiden har gått så fort.. Jag kommer tills på Söndag få fota med min mobilkamera, Johan snodde med sig digitalisen upp till Sundsvall. Därav kvalitén på bilderna.


Nu öser regnet ner utanför fönstret och Estridh sitter på vardagsrumsmattan och äter vindruvor. Vi köpte dem när vi var till affären nyss. Tänkte att vi kunde festa på det i kväll, hon och jag. Hon älskar dem, de är söta och saftiga så det bara rinner om munnen på henne. Så tror jag hon tycker de är fina att titta på också. Hon har dem i handen och liksom beundrar med med ett leende på läpparna innan de åker in i munnen.

Jag tycker hur som helst att ensamstående-livet rullar på fint hittills. Bara vetskapen om att Johan inte kommer komma med på massor av dagarna gör att det känns på ett annat vis. Mycket svårare på något sätt. Visst har han varit borta en hela dag förut, men bara att jag vet att han inte kommer komma hem. Gud vad dramatisk jag låter, visst kommer han komma hem. Men om massor av dagar!

Jaja, jag ska nog ta till vara på de här dagarna och njuta av ensamheten. Det är kanske bara nu när det är sånt här väder och jag inte har någon att laga mat tillsammans med som det känns tungt. Men jag ser fram emot i morgon! Jag har bjudit över Katia & Alicia och Lisa & Svante på middag här på eftermiddagen. Som det ser ut nu blir det vegetarisk lasagne med körsbärstomater och krispsallad, men jag har inte bestämt ännu. Men det ska bli kul, jag lääääängtar!

Här är lite bilder från idag:

Prinsessna på ärten sover middag med hennes lilla snuttis


<3


Ute på promenad efter lunch. Vi hade laddat med hennes nya regnställ och allting med det kom inget regn. Precis när vi stängde dörren och jag burit upp matpåsarna till lägenheten började det ösregna. Attans! Vi som vill gå i regnet...

PS! Glöm inte bort frågestunden här i bloggen! Inlägget finns längre ner...


Födelsedagskort

På Lördag fyller Johans mamma år, så jag har gjort det här födelsedagskortet till henne i dag! Jag gillar färgerna och känslan i kortet, men är mindre nöjd med detaljerna... Jag köpte ju massor med nya clearstamp som inte alls var nå bra. Det blir jättefula stämplar av dem helt enkelt. Fäger fäster liksom inte och det är jättesvårt att få ett jämnt och fint reslutat. Då har jag använt avnligt stämpelfärg som till de vanliga gummistämplarna. Men men, jag får väl sälja de på Trdaera eller nått :P

Jag hoppas i alla fall att födelsedagsbarnet kommer tycka om kortet!



Tripptrapp

Jag har glömt att säga att Estridh fick en tripptrapp stol av hennes farmor i namngivningspresent! Den är mycket bättre än våran förra, som hon väldigt enkelt kunde krypa ur. Som innan vi hade köpt en liten sele att spänna fast henne i; jag hämtade hennes mat i micron och när jag vänder mig om sitter ungen mitt på bordet och ler åt mig. Gissa om jag blev chockad?! Så, den här är mycket bättre, stadigare och känns mer säker för henne att sitta i.

Vi har tänkt att måla den vit, tror det passar vårat kök bättre. Jag avskyr när det är massor av olika träslag överallt i ett rum, man inte heller när allt är i furu (hua). Eftersom vi har mörkt golv tror jag det skulle vara fint med en vit stol!


De hittade den på en loppis för bara 400 kr (tror jag). Väldigt bra pris tycker jag, eftersom de kostar nästan 1 500kr nya...

Första gången hon äter Turkisk yoghurt till frukost. Hon gillar den inte så fantastiskt mycket, men med banan går det bättre :P Jag måste också säga att nog för att hon är söt annars, men hur söt är hon inte på den här bilden! JAG ÄTER UPP DIG! <3

Min lilla kattunge med världens blåaste ögon

Boken om Estridh

Jag har ju helt glömt att lägga upp bilder på scrapboken jag gjorde om Estridh! Herregud, hur kunde jag glömma det?! Ni minns den jag höll på att scrappa ihop till hennes namngivning. Jag hann ju klart med den, och såklart vill jag visa er resultatet! Så fort jag hinner ska jag fota innehållet, men så länge får ni nöja er med omslaget :P

Så här ser boken ut:

Vinterkläder

Det här ska Estridh ha på sig i vinter. På Familjelivs köp/säljform hittade vi i våras den här jättefina P.O.P overallen. Den fanns i Uppsala och de ville bara ha 200kr för den. Ett riktigt klipp, med andra ord. Jag hoppades att den inte skulle vara varken för stor eller liten för henne nu i vinter, men den kommer passa jättebra! Lite stor kanske den är, men hellre det än för liten... På bilden har hon luvan uppe och en mörkblå mössa under med päls i. Så det blir blått för hela slanten! Men det är snyggt, så får väl alla pensionärer tror att det är en liten pojke i vagnen... Jag tycker hon är skitsöt i den iallafall. Färgen passar hennes blå ögon :) Åh, jag vill att det ska bli vinter nu så hon kan börja använda den på en gång!


Min lilla snöboll poserar i sin vinteroverall

Gör en egen bärsele!

Jag orkar inte beskriva hur man syr in kanter och sicksackar, så det här får bli en mer allmän beskrivning om mått, och tanken bakom selen. Det är väldigt enkelt! Förutom att sy in kanterna så är det egentligen bara tre sömmar som behövs sys, plus den som syr i hop de två tyckerna. Lättare än så kan det inte bli! Jag lägger upp bilder steg för steg, så beskriver jag under varje bild vad som görs. Tror det blir enklast, håll till godo!

Jag har använt mig av rent linne, det tycker jag är perfekt och dessutom snyggt! Det är stumt och bra vilket ger bra stöd åt bebisens rygg, sen andas det och gör att det linte blrr för varmt för barnet. Andra saker som är bra är när man gör knuten bakom ryggen så fäster linne väldigt bra mot varandra så knuten glider inte ur eller blir lösare under användandet. Linne formar sig också efter så som barnet sitter och blir helt enkelt perfekt!

Jag minns inte hur mycket tyg jag använt, men 1½ m borde räcka.


Klipp till tygstycken & fålla kanterna
Selen består av tre tygstycken, som på bilden. En större rektangulär som bebisen sitter i, och två "snören" som man knyter runt kroppen och fäster selen. Måtten jag har skrivit är de jag har på min sele, men jag tror det ska passa alla. Eftersom man själv spänner och knyter åt så att det passar ens egna kropp så behöver man inte ändra något i storleken på selen. Jag tror också att alla bebisar ska passa i den, det enda som kan vara krångligt är om bebisen inte kan stödja huvudet riktigt själv, då kan man behöva mer tyg upptill, men det visar jag sen.

Avlångt tygstycke:
34cm X 64cm
Två längre "snören"/remmar:
200cm X 10cm


Vik tyget dubbelt
Den större tygbiten tar du och viker dubbelt. Det är den som ska bli "ryggstödet" i selen, allså själva grunden. Därför är det viktigt att den är stadig och inte för töjbar då det inte ger något stöd till barnets rygg.


Sy fast remmarna
Nu ska du sy fast remmarna högst upp på selen, och sen sy en söm längst ner så att det skapas en liten "tunnel". Där ska remmarna sen korsas och "låsas" så att bebisen inte ramlar igenom. Pilen längst ner på bilden visar denna söm. Där jag streckat på bilden, där ska det sys fast. Utropstecken visar där remmarna fästs, så där är det viktigt att man syr riktigt mycket. Det är alltså där som barnets tyngd kommer ligga, så fäst ordentligt!


Linda remmarna genom selen
När remmarna är fastsydda högst upp på selen är det sista som återstår att linda de så att selen sitter fast på kroppen. Även om det ser krångligt ut på bilden är så principen väldigt enkelt. För att göra det lite tydligare har jag märkt upp de två remmarna med två olika färger så att ni ska se hur de ska korsas och var. Jag ska försöka förklara:

Tänk dig att du har selen fram på magen. Då ska remmarna upp över axlarna till att början med, och sen korsas på ryggen. Det är det som visas på bilden i mitten, där remmarna är streckade och korsar varandra. Sen tar man de två tamparna och trär genom den "tunnel" som blivit längst ner på selen, allstå där tyget viker sig dubbelt. Remmarna ka också korsa varandra där inne och komma ut var och en på andra sidan. Tamparna som är kvar då tar man bara bakom ryggen igen om knyter en rejäl knut. För mig har det räckt med en hård rosett.. Man kan också låta remmarna mötas på ena höften, om man hellre vill ha knuten där!


Selen på plats
Så här ska selen se ut när den sitter på. Kanske blir lite lättare att få en överblick om man ser bilden så här. Som ni ser på bilden frammifrån så blir tyget lite veckat längst ner på selen, men det är bara bra. Det ger plats åt bebisen och dessutom kan man dra ut tyget åt sidorna, som när man drar för en gardin, så att tyget stödjer under hela barnet rumpa och inte glider in mot mitten. Det som är smart med den här är att man lätt kan spänna åt den när barnet sitter i, det är bara hoppa till lite och samtidigt dra åt i remmarna under barnet rumpa, så åker barnet upp lite och tyngden fördelas högre upp på kroppen. När man tycker barnet sitter lagom högt upp och lagom spänt och stadigt, då knyter man bara en rosett bakom ryggen!





Det låter kanske svårare än vad det är. Ni får gärna höra av er om det är något som verkar jättekonstigt så kan jag försöka förklara lite bättre. Eller kanske lägga upp en film, det är lättare att förstår när man ser någon annan göra det. Japp, men det var det. Väldigt enkelt!

Sunday morning

Estridh har precis fått sin frukost och sitter nu på golvet och spelar lite musik på sin gå-bil. Den är av modellen Winnie the Poh så det är samma Whalt Disney visor om och om igen. Hon är gullig när hon leker med den. Hon älskar att öppna bakluckan och packa in och ur bagage, och sen välta den upp och ner och inpektera hur bilen ser ut under. Jag tror hon tycker det är ganska meningslöst att gå med den. Vår lägenhet är inte speciellt stor så får vägg till vägg rakt över lägenheten tar det sådära en 7 sekunder kanske. En kort men intensiv tripp. Därför tror jag hon tycker det är roligare att mecka med bilen :P Föresten så har vi bytt ut endel av hennes havregröt som hon jämt åt till frukost förut, till Turkisk yoghut med bananbitar + en liten mjuksmörgås med messmör. Yoghurten är hon lite skeptisk mot, men smörgåsen älskar hon!

Vad händer idag då? Det blir nog storstäd för oss, det behövs verkligen... Kanske hinner jag också klämma in en promenad med vagnen, en lång varmdusch + kaffesump & ägg i håret, fila/måla mina naglar och sist men inte minst, det jag verkligen vill göra: sy en ny kjol! Jag har sätt skitsöta skjolar som sitter högt upp i midjan och är lite vippiga, en sån vill jag ha! Tyg har jag så att et svämmar över, så det är bara välja vilket jag ska ha. Som det ser ut nu blir det en ljusblå.

Appropå att sy! Jag håller på med att inlägg om hur man gör sin egna bärsele! Det tar lite tid med att förklara varje steg, men det ska nog bli bra. Tecknade beskrivningar i steg för steg. Det är verkligen superenkelt att sy en sån, så det är kul om jag kunde dela med mig av hur man gör. Japp, det ska jag också försöka hinna klart (:

Vi hörs under dagen! Och tack för alla fina kommentarer. De värmer mer än ni tror!

Mellanmål

Jag har gjort små portioner igår av kålrot & blomkål till bebisen. Tänke att det kan fungera som mellis eller mindre lunch för henne. Hon älskar ju kålrot, det vet jag, men jag tror inte hon har ätit blomkål någon gång. Ska bli spännande att se vad hon tycker om de. Det gula formarna är med kålrot, där har jag också mixat i lite persilja, smör, grädde och svartpeppar. De vita formarna innehåller blomkål och svartpeppar. Det blir ganska mycket mat ändå... Jag har använt ett helt blomkålshuvud och en stor kålrot. De kan ju inte ha kostat många kronor, så det blir både billigt och nyttigt! Dessutm vet man precis vad de innehåller och det tycker jag känns bra.




Jag provsmakade faktiskt och det var supergott!

Första steget!

Åh, jag höll nästan på att glömma! I går tog Estridh ett riktigt steg mot mig! Hon stod upp i soffan och balanserade och ville komma mot mig. Ett litet steg räckte. Så himla duktig! Nu i kväll gjorde hon samma sak. Vi lekte på golvet och hon var en bit i från mig. Ett riktigt litet steg senare lutade hon sig mt mina ben och var världens gladaste!

Hon bar blivit så stor, min lilla tjej. Snart går hon och allt! Herrgud, för ett år sen låg hon i mage och bufflade... Tiden går fort! Och hon är så himla duktig och smart. Den 18e ska vi till BVC, gissa om jag tänker skryta :P

Veggolasagne


Så här gott ser det ut när Estridhs vegetariska lasagne ska bli till. Det röda är krossade tomater, tomatpuré, gul lök, purjolök & morötter. Det gröna som ska blandas i och göra det hela tjockare och mycket, mycket godare är mixade kikärtor & gröna ärtor. Mums med andra ord!

Vegetarisk lasagne & Farmargryta

Ännu mera barnmat! I går blev det farmargryta & ris + vegetarisk grönsakslasagne. Det återstå att de vad fröken tycker om det, men av de små provsmaken att döma så verkar det som hon gillar det starkt! Speciellt lasagnen.

Vegetarisk lasagne (12 port)

Ingredenser:
  • 5 morötter
  • 2 msk Tomatpuré
  • Krossade tomater
  • Grädde
  • 4 dl gröna ärtor
  • 1 burk kikärtor
  • Tagiatelle (som jag krossat innan jag kokade de, så att de blir som små platta bitar)
  • Färsk bailika
  • Dragon
  • Svartpeppar

Grönsakslasagne


Farmargryta & ris

Ingredienser:
  • 300g nötkött
  • ½ gul lök
  • Purjolök
  • 5 morötter
  • 1 palsternacka
  • 4 dl gröna ärtor
  • Ris (riset blir bättre om man låter det nästan överkokas, det blir mycket mjukar och bättre då)
  • Svartpeppar
  • Timjan
Farmargryta & ris

En smart grej som jag kom på, är att lägga maten i muffinsformar i en sån muffinsstekpanna som jag har. Maten flyter inte ut så blir det lika stora, fina portioner. Nu har Estridh börjat äta så mycket, så jag vet inte om en sån räcker för henne... Annars är det väl bara tina 2 stycken! Här påp bilden är det lasagne som åker ner i formarna... Ska bli spännande idag och se vad hon tycker om det :P


Far & dotter

Hittade en bild från Gotland där Johan gör precis lika min som Estridh gör på en av bilderna vi har på väggen här hemma! Okej, han tuggar tuggummi & hon har ett blad i munnen, men ändå! Så himla söta, så jag var bara tvungen att lägga upp den. You are my sweethearts.


Nya stämplar

I går invigde jag mina nya stämplar jag skickat efter förut. Hade köpte omonterade stämlpar, så jag fäste dem på EZ-foam (tror jag det heter), och sen fick en av våra smörknivar i plats agera akrylblock. Perfekt! Det var faktiskt väldigt bra att fästa stämpeln på något så tunnt, det blev väldigt lätt och smidigt att stämlpa sen.

När jag beställde fick jag också med en extrastämpel där det stod "Välkommen på kalas!". Den ska jag använda när Estridh fyllder 1 år :P Ja, det är riktigt roligt att stämpla, nu ska jag bara få tid att hålla på också...

Här är min favvostämpel: myran!


Smörkniven jag använde som stämpelkloss :P


Gissa vem som gärna hjälpte till bland alla stämplar?!


Så ser dem ut när jag satt på foamet


Skoj

Så, nu ska jag snart kila till jobbet. Var ganska mör igår efter nattens bravader så det blev inget bloggande.. Färjan gick 00:50, Estridh var vaken och pigg hela vägen till Nynäshamn där hon somnade i bilen på väg hem. Då var klockan närmare 04:50. Låg i sängen hemma efter att ha "nattat" Estridh i hennes egna vid 06:40. Ganska slut man var sen! Dygnet var helt felvirdet, och den enda sömnen man fått var när man slumrat någon minut, i någon konstig ställning på färjan. Nej, det var ingen hit att åka hem den tiden..

Det varkade som Estridh också var ganska trött och slut. Det är ju så dumt när man är borta sådär, för man tappar all rutiner man hade innan. Ingenting blir ju som förut och det märks på henne. Men nu ska vi vara hemma ett tag så nu ska hon få ha lite lugn och ro.

Ta hand om varandra! Puss puss!


Sista dagen...

Åh, idag är det våran sista dag här. Lite tråkigt, det känns som det är nu först som man kommit tillrätta och kan tänka sig att vara här för jämnan! Men men, kl. 00:30 i natt går färjan hemmåt. Innan dess ska vi gå på medeltidsveckans avslutning. Då har de dukat med långbord på toget och bjuder på helstekt lamm, detta börjar kl. 18:00.

Igår var vi ner till södraste Gotland  och kikade på Hoburgsgubben.  Jag hade inte sätt den förut, så det var lite kul. Dessutom var det mycket finare väder där nere än vad vi har haft hela tiden här uppe i Visby. Hela dagen åkte jag, Johan och Estridh genom hela södra Gotland och kikade på gamla gårdsbutiker och kyrkor. Väldigt fint. Jag har 150 bilder från igår, men har inte tid att lägga upp någon nu... Sitter i min medeltida mundering på väg ut på marknaden. Jag och Johan ska köpa en skitgod lång korv som vi såg där i början av veckan, älgsalami är det. MUMS!

Japp, nu ska jag torka bort marcaran runt ögonen och skita ner mig lite så jag ser lite medeltida ut, sen drar vi. Vi hörs senare sötnosar! Kanske funkar det att blogga på färjan hem, då har jag något att göra hela natten :P


Äsch, jag kastar upp en bild iallafall. Fin utsikt va?! Den där lilla knölen där nere är Hoburgsgubben.


Blå lagunen

Blå Lagunen är ett kalkbrott som ligger upp vid Fårösund, där var vi igår! Vi hade hört att de skulle vara tuskost vatten, och det var det minst sagt :P Riktigt coolt att det kan finnas sånna badplatser i Sverige, det tror man ju inte riktigt... Synd bara att vi har sånt tråkigt väder hela tiden för det hade nog varit riktigt fint att vara där när solen sken. Nu var det lite halvmulet och blåsigt. Men men, alla utom jag som är världens största badkruka fick sig ett dopp i det klara, turkosa vattnet. Det ska ha varit riktigt skönt sa dem :D

Nästa sommar får vi hoppas på bättre väder när vi är här, för då ska vi verkligen åka hit igen! Det är ju nästan som utomlands!


Jag och bebisen påp väg ner till vattnet


Mami & the baby!

Ganska smal strand där vi satt, men väldigt fint och klart vatten!


Johan badar i vattnet som han tyckte kändes lätt och skönt som Loka, ungefär :P


Wiho, nu ska bebisen i!


Bada med pappa


Lite kallt var det i vattnet tyckte bebisen


Jag värmer Estridh efter badet


- Hjärta -


Sötaste lilla foten med små korvar som tår!


Kapitelhusgården

I går kväll gick jag och Johan ut själva, tillsammans med Estridh förstås. Vi klädde ut oss och gick till Kapitelhusgården, serveringen där alla meeltidare samlas och sjunger, dricker mjöld ur krus, dansar och spelar följt och nyckelharpa. Skitmysigt! Vi har varit där förut, men i går fick vi höra att det skulle finnas något som hetter kapitelhusbaren också. Vi gick upp pen trappa i ett hus bredvid och där var det tända ljus på orden och så himla mysig stämning! Estridh hade somnat i sjalen jag gjort till henne, och sov så skönt hela tiden. Väldigt praktiskt sak måste jag säga, sjalen jag sydde alltså. Den ser väldigt medeltida ut, passar bra till min klänning, vi värmer varandra, superbillig i tillverkning & material, hon älskar att sitta där och hon väger ingenting att ha i. Jag måste nästan lägga upp mönster på hur jag sydde den för det är verkligen perfekt!!

Efter att vi varit där tog vi en säng på stan och satt en stund efter muren och myst lite. Supermysigt, med andra ord!


Estridh får sin välling innan vi beger oss ut



Så här såg jag ut i min fattiga, enkla outfit


Eftersom det var lite burrigt ute uppfann jag i sista stund tofflor till Estridh. De är gjorda av linnetygsremsor som jag bara knöt runt hennes anklar. Väldigt fattigt och fint! :P



Klänningen


Hela familjen inne på Kapitelhusbaren


Där satt dem och spelade kort och sjöng


Mums!

Jag och en sovande bebis som gillade medeltida sång och musik

Mys efter några glas

En dag på stan

Dagen började med att vi hörde en massa trummor och musik utanför fönstret. Alldeles utanför våran dörr kommer då ett helt tåg med medeltidare gåendes. Vårat favvoband Patrask var med och spelade också. Efter det gjorde vi oss klara och gick ut på stan. Vi har ju haft riktigt otur med värdet, det har inte varit sl en enda dag! Bara när det är uppehåll. Annars är det mulet och regn mest hela tiden. Urk, har man suttit inne och jobbat hela sommaren har det varit 30 grader ute. men när man väl är ledig och på semester då ska det regna. Typipskt!

Sen gick vi på stan och kollade på utsikten från Klinten och kikade in i S:t Nicolais Kyrka. Nu står korvstroganoffen och puttrar på spisen och ikväll ska vi bara ta det lugnt. Rosévin & Fanta finns i kylen :P Min andra storasyster Maria och hennes familj kommer hit i kväll kl. 21:00 med färjan. Ska bli kul att träffa dem, hoppas resan har gått bra!

Här kommer bilderna från idag!


























Veckan häftigaste eldfest

Kl. 22:00 igår gick vi till S:t Görans porten, där hade vi läst att det skulle hållas veckans häftigaste eldfest! Och det var det verkligen. Det var så tjockt med folk att vi från början inte såg någonting. För att få bra platser hade vi behövt varit där minst en timme tidigare... Men det visst ju inte vi. Nästan på en gång trycktes Martin & Johan fram i publiken så jag och Emelie fick leta andra platser. Men vagnen som pansarkryssare trängde vi oss fram till en parkbänk som vi lyckades klämma oss upp på. Perfekt utsikt över platsen där de höll på nere i dalen! Massor med jycklare kastade omkring på eldklot och gick på styltor. Riktigt coolt med skön musik också. Tyvärr var ju alldeles för långt i från för att få bra bilder, men några häftiga fick vi iallafall :P


Eldsnurr



Jongulerare


Riktigt häftigt!

Något som inte var fullt lika häftigt var den här sönderpundade killen på vägen hem. Deckad låg han vid soptunnan med stjärten bar. Behöver jag säga att alla stannade och skrattade, pekade och skämdes? Självklart måste man ta ett smygfoto, svensk som jag är. Som tur var kom precis en vänlig själ och drog för hans bara skinkor. Alldeles efter kom soialtjänsten och hjälpte honom, som tur var.




Cheesecake & en drink

I förr går var vi ut på kvällen och tog en efterrätt och något gott att dricka. För mig blev det en sprakade, tomteblosspyntad cheesecake med en till. Riktigt gott! Jag tycker det är så mysigt att sitta på en uteservering sådär, så finns det alltid mysiga fitar man kan linda in sig i. Vi pratade mycket barndomsminnen. Estridh sov i vagnen hela kvällen så det funkade finfint :P


Johan, hans espresso och en Frangelico


Partycake!


Emelie

Martin var glad (:

Om medeltidarnas sexualitet:

Den guidade turen vi gick i går var riktigt bra! Även om inte jag brukar gilla historia så mycket så berättade han på ett så intressant sätt så att man blev helt fast. En massa saker som man inte hade en aning om, saker som man aldrig tänkt på. Det kan ju vara ganska svårt för oss att förstå hur folk tänkte på den tiden, men man får helt enkelt svänga om sina tankebanor och försöka se på sexualiteten som de gjorde.

Nu vill jag så klart dela med mig av några saker han berättade. Turen vi gick var på 2 timmar och han visade oss de finaste bordellområderna, de lite sämre red light districten låg längre upp i Visby. Så det var mycket information vi fick! Men jag ska summera några ganska häpnadsväckande, intressant och underliga fakta:

  • Lovlighetsåldern var av kyrkan utsatt till 7 års ålder. Giftemål var tillåtet från 12 års ålder, men det kunde också ges dispans för yngre. Han berättade om en 10årig flicka som gift sig med en kunglig man, året efter födde hon deras son.
  • Bordellerna var en nödvändighet för att det medeltida samhället skulle fungera. Där fick männen utlopp för sina lustar, och därför var kriminalitet ganska ovanligt (kriminellt med deras mått mätt). Med tanke på männens sexdrift så var det mer naturligt för en man att gå på bordell än att låta bli. Gjorde man det inte var man betraktad som pervers.
  • Hororna hade inget dåligt rykte som de har idag, utan det var ett naturligt, välbetalt och självklart yrke för kvinnorna på den tiden. Det hände att männen lämnade in sina fruar och döttrar ibland för att få lite extra pengar i kassan. Man äsger att det bodde 1200 personer i visby på den tiden, då fanns det 250-300 horor i staden. Under säsonogen då det var mycket drag i hamnen och köpmännen kom till staden kunde antalet horor stiga till 500 st.
  • Äktenskapet var inte för vemsomhelst. Alla hade inte råd, och det var bara av ekonomiska och juridiska själ man gifte sig. Man fick inte gifta sig av kärlek, det var ett alldeles för osäker grund att gifta sig på. Kvinnan var bunden till att hålla sig till sin enda man, medans mannen fick roa sig med hur många andra kvinnor han ville. Dock inte andra mäns fruar, det var också dödsstraff på. För då har man gett sig på den mannens egendom. Därför var det också bara kvinnorna som kunde begå äktenskapsbrott. Det var det dödsstraff på.
  • Det enda preventivmedlet som fanns egentligen var att slänga ut sina horungar på gatan efter det att de fyllt 7 år (oftast flickor) Dessa sökte sig då till bordellerna där de sen växte upp och med tiden lärde sig att jobba. Man hade skyldighet att ta hand om sitt barn tills det att de var 7 år och 1 dag, sen fick man kasta ut dem.
  • Hororna hade såklart kommit på andra sätt för att skydda sig från graviditeter, tex. så har man funnit skrifter där det står att "horan vred sig". Det betydde att hon i det ögonblicket vred och ålade sig och rätt var det var så var mannen i hål nr. 2 (detta märke han inte såklart eftersom han bara är man och kör på som vanligt) och kvinnan blev inte gravid. Perfekt!

  • Att ha sex med syskon var inte konstigt. Man ansåg till och med att man då fick finare avkommor. Det var inte alls någt man ens tänkt på, att det skulle vara konstigt att ha sex med sitt syskon. Man hade växt upp tillsammans och ofta samsov man i stora salar, där det var som uppgjort för de små barnen att bekanta sig med varandra.
  • Dock så blev barn av syskon alltid arvslösa.
  • När det homofobi så fanns det inte. Man såg på det som kvinnligt och manligt. När det gällde sex mellan två män så var det helt naturligt för den mannen som gav, det var inte konstigt alls. Däremot han som tog i mot, han fick man kalla fjolla. Men det som var värre än att bli kallad fjolla, värre än att ha sex med en annan man var att ha sex med en kvinna och ligga underst. Då var man ingenting värd som man och andra hade rätt att kalla en "fittslickare".
  • Små pojkar var tvungna att genomgå ett mandomstest för att visa att de var män. Innan de hade gjort detta test så räknades de som flickor. Alltså var det fritt fram för en man att vara med småpojkar, eftersom dessa räknades som flickor. När man hade gäster var det en fick och välkomnanade gest att låna ut sin fru, dotter eller son till gästen. Detta var inget konstigt.
  • En man hade inte sex med sin fru, annat än för avlandets skull. Detta var endast tillåtet 3 ggr i månaden. När mannen kände sig sugen gick han till bordellen.

  • Våldtäkter förekom nästan aldrig (anmälda), eftersom det var så lätt att få sex ändå. Under hela 1400-talet finns det bara en anmälan om våldtäkt antecknad (!) Denna kvinna drog dock tillbaka sin anklagelse under andra delen av rättegången...
  • För att en kvinna skulle räknas som våldtagen krävdes bevis. Så här stod det "Håret ska vara ruftigt, kläderna trasiga och fittan våt". Den man som stod anklagad kunde ha män på sin sida som intygade att han inte hade gjort det. En rättegång han berättade om hade en man blivit anklagad för våldtäkt, men det hjälp av sina 12 kamrater som intygade att han inte gjort det gick han fri. Kvinnan fick då bära skammen och fly staden.
  • På bordellerna var hygien väldigt viktigt. Blev en kvinna sjuk eller smittad med något åkte hon ut på en gång. Det fanns också särkilda anvisningar på hur kvinnorna skulle sköta sin intimhygien: "Blygden ska kammas och pudras samt så ska rosenvatten stänkas över skötet".
  • De gifta kvinnorna begick ju äktenskapsbrott om de var med någon annan än sin man, dock kunde de skriva in sig på bordellerna och vara där ibland, då var det okej. Annars skulle ju hon begå äktenskapsbrott varje gång hennes man lånade ut henne dit för att få lite extra cash.
  • Om en ung kvinna var ensam hemma kunde ett gäng män gå in och hämta henne, bära henne utanför muren där ett tiotal män väntade. Där våldtog de henne, och sedan lämnade henne ensam.  För männen i byn var detta en självklarhet, att ha varit med på en sån hä händelse. Var man inte intresserad av sånt var man konstig och pervers.
  • Det fanns ett uttryck på den tiden som gick såhär: "Fin fisk bli dålig, men knulla är alltid roligt"
Ja, det finns hur mycket som helst att berätta. Riktigt intressant var det! Helt galat hur det var på den tiden, haha..

Lummelundagrottan

Som ni vet var vi i Lummelundagrottan för någon dag sen. Det var häftigt faktiskt. Ganska coolt att det var tre killar på 14 år som hittade den, som letade sig längre och längre in i grottan och tryckte sig igenom smala prång som var 22 cm höga. Det var kolsvart i grottan och de enda ljuset de hade där nere var stearinljus. Vågade killar! Jag tror inte jag hade vågat åla, krypa, klättra och trycka mig in över 150 meter in i en okänd grotta.

Estridh däremot var hopplös! Efter att ha sovit middag på vägen dit var hon superpigg när vi kom ner i grottan. Sen har hon kommit på att om man tjoar och har sig i trapphus tex. så ekar det och låter väldigt högt. Detta körde hon med under hela besöket nere i grottan. Hon pratade, tjoade, gurglade och slog med handen över munnen som en indian så att vi inte hörde ett ljud av vad guiden sa. Jag tror knappt hon hörde vad hon själv sa, haha... Helt galen var hon. Fast glad, så man kan ju inte bli arg på henne heller. Men men, när vi kom ut fårn grottan var det inge kul att låta längre så då var hon helt tyst igen. Typiskt!


Vi väntar på att våran guidade tur ska börja


Estridh är tokig nere i grottan


Jag och Emelie hade varma filtar med oss ner eftersom det var väldigt kallt där nere..


De där tapparna som hänger i taket heter droppsten. Det tar över 100 år att bilda 1 cm droppsten. Förstå då var många år de där långa tapparna är!


Den här kallades Kinesiska muren. Eller något på bacon brukade de kalla den också... Det kan man ju förstå varför (:


I bilen på väg hem


På marknaden

Bilder från i förrgår! Man hinner ju inte uppdatera allt som man vill... Men men, här kommer bilder från när vi var mere på medeltidsmarknaden.

Estridh sover i skrindan


Så här söt är man när man åker skrinda på marknaden :P


Sötunge!


Några medeltidare står vid smedjan


Vi lyssnade på det här bandet som spelade "medeltidshits" som de sa. Medeltidens svar på The Ark! Skitbra var de faktiskt, vi lyssnade på dem förr året också. Patrask heter dem.


Jag och mitt kanderade äpple. Mums!


Estridh, Johan & Ruben. Han är min systers son (:


Martin och Emelie var också med såklart (:


Den här testade Estridh på marknaden, ganska gullig!


Mina sötisar
(Här har vi precis varit och köpt ett par miss sixty till mig! Skitsnygga!! Bilder kommer såklart)


I det här huset bor min syster. Ganska snygg, visst?

Medeltidsfamiljen

Här är några bilder från oss igår, när vi hade våra medeltidskläder och gick på stan. Vi kollade på stormingen av Visby, ett skådespel som där de efterliknar den stormning av Visby på medeltiden då Kung Valdemar Atterdag och danskarna kom och tog över Visby. Det var riktigt häftigt att se, och jag är glad att vi var här då och såg det! Och jag är glad att vi var utklädda, det var skitmysigt :P Det var väldigt många som kollade på Estridh när hon satt i den där lilla säcken på magen, hon såg ut att ha det riktigt skönt där i. Myskorven som älskar att vara nära.


Här har jag Estridh i bärpåsen som jag sytt


Hon gillade att sitta där, tillslut somnade hon! .


Hela medeltidsfamiljen!


Martin & Emelie hade inte klätt ut sig men var så fina ändå!
 


Hela paraden börjar uppe vid Österport och vandrar sedan hela vägen genom Visby ner till torget där de har ställt upp en scen och sedan håller själv rättegången och skattskrivningen av Visby. När de går genom innestan står det människor och trängs efter gatan och i täten går de fattiga trälarna. Det var riktigt duktiga skådespelar som haltar, är blodiga och har sönderslitna kläder. Endel grät och andra haltade. De gick så nära oss i publiken oceh bad om hjälp, ropade på hjälpa och skrek att danskarna var på väg. Jag tyckte det var riktigt läskigt faktiskt, otäckt och hemskt var det så jag blev alldeles tårögd. Ja, jag vet. Jag kanske är lite känslig mot sånt där (:


Trälarna som gick först väntar på att danskarna och soldaterna ska komma

Sen kom soldater med svärd som skulle köra ut visbyborna. Sen kom det riddare på hästar som ropade att vi skulle ge plats åt den nya kungen. Sist kom de rika adelsmännen och sina frua i fina munderingar. Det i skithäftigt! Väl nere på torget samlades de på scenen och folket skulle så lämna ifrån sig allt sitt guld. Kvinnor och barn grät och ja, det var riktigt maffigt faktiskt! Så himla bra skådespelare. Jag är skitnöjd, det det ska vi garanterat se nästa år också!

Soldater
 

De rika


Hästarna som kom och red jättenära!



Arg dansk som ska ta över Gotland!

Update för idag:

Hej på er! Hoppas ni sovit gott (: Själv har jag sovit som en en stock fast än det att regnet smattrade mot taket så att det dånade i hela rummet. Det regnade till och med in genom förnstret! När Johan kommer ut ur duschen är det min tur, sen bär det av ner på stan. Jeansjakten fortsätter! :D

Vi ska idag förflytta oss och all vår packning från min systers lägenhet där vi bor nu till en ateljé där vi ska bo resten av veckan. Hon jobbar ju som konstnär här, och har tillgång tilll en annan lägenhet här i Visby innestad som de använder som ateljé. Där ska vi få bo! Vi var och kikade där igår och det ser riktigt mysigt ut (:

I kväll ska jag möta upp Fanny som också är här i Visby med hennes familj + min lillebror. Vi tänkte gå ut på någon av alla krogar och kanske ta ett glas vin eller två. Johan stannar antingen hemma med Estridh eller hänger på. Det är inte bestämmt ännu. Men kul ska det bli! Jag ska nog ha klackskor även om det är ganska svårgått på Visbys kullerstensgator :P Vi tog nämligen en liten sväng på stan igår kväll och kikade runt lite. Gick ner mot hamnen och hela vägen upp till Nordeport... Jag blev fotograferad bredvid en medeltidare klädd i rustning också :P Just det! I kväll är ju invigningen av Medeltidsveckan och då ska vi nog klä ut oss för första gången, hihi! Då blir det no-hight-heels, istället ska jag ta mina vanliga fipflops och linda in dem i en linnetygsremsa så att man inte ser att de är gjora av plast och har märket Converse. Jag tror inte de hade sånt på medeltiden, iofs hade det kanske inte flipflips heller... Men äsch. Ni förstår säkert (:


Jag och min storebror som ser jätteskum ut, haha. PS! Ölen är inte min, jag skulle aldrig dicka öl..

Martin & hans tjej Emelie


Den här tokan satt utanför en bar och tjoade


Uteliv



En riktigt fläskig båt som låg i hamnen

Ja, just det. Jag tar tillbaka det jag skrev om Estridhs namn. Jag överreagerade och överanalyserade det hela en aning. Ibland är man inte speciellt eftertänksam med andra ord. Och eftersom jag håller på att rensa bland min inlägg och ta bort alla vettigheter och tomprat inför flytten till hemsidan, så fick det inlägget ryka med. När jag flyttar till hemsidan sen måste jag nämligen flytta alla inlägg ett och ett. Så nu har jag plockat bort inälgg från 34 sidor ner till 27... Hm. Det lär nog ändå ta en jäklans tid. Men det känns ändå tråkigt att börja om helt på nytt, man vill ju ha med allt man har gjort här.. Visst? Eller hade ni bara bytt sida?

Vad hitta ni på där hemma föresten? Har ni fint väder? Här kikar solen fram imellanåt, helt okej med andra ord. Puss på er! :D

I Visby

Hej alla söta!

Just nu är vi i Visby, kom hit i natt. Jag var seg som en mask när vi kom fram... Vi kom hit kl. 03:00 och det hade inte blivit speciellt mycket sova eftersom jag satt böjd och stel med en svettig bebis sovandes på bröstet nästan hela resan... Men vi fick sova länge idag, och det var skönt (: Det är i alla fall hur skönt som helst att vara här nu, vara ledig! Har strosat runt lite på stan nu på dagen och kryssat oss fram mellan turister och ännu mer turister. Och ännu mer lär det bli! I morgon kl. 18:00 börjar stormningen av Visby, invigningen av Medeltidveckan! Då lär det vara packat med folk.

Just det! Jag är ju på jakt efter ett par riktigt snygga jeans, och provade några från Miss Sixty på Carlings, men njaaa.. Riktigt snygga i benen med så till det ständiga problemet: rumpan! Alltid sitter fickorna fel. I det här fallet satt de alldeles för brett isär vilket gör att man ser mycket bredare ut än vad man är. Hm.

Men jag ska inte klaga, jag kom över den här superballa shortan från Lee!


Jag gillar den, den passar mig :P

Johan får en fiskmunspuss!

Det är så himla skönt när man är här och vet att man inte behöver stressa. Vi kan sitta hemma en kväll och se på TV om vi vill, vi behöver inte klämma in allt vi vill göra på bara några få dagar. Sen är det inte fy skam heller att bara sitta hemma, den här lägenheten är helt underbar! Högsta vångingen med utsikt över hela Visby. Hamnen, torget ruinerna. Herrgud vad jag älskar Gotland, jag skulle utan probem kunna bosätta mig här <3


Utsikten från balkongen. Alldeles nedanför ruinen till vänster ligger Gutekällaren och torget. Så vi bor ganska centralt med andra ord :P Visbys kyrka uppe till höger...




Folk som flyr undan regnet


Det regnar på oss just nu.
Jag tror vi valde att gå hem i rätt tid, 10 minuter efter att vi kommit hem kom regnet. Min syster kommer hem snart, hon är nere i hennes ateljé och jobbar på en animerad musikvideo just nu. Vi var ner och kikade hos henne och fick se det hon gjort hittills, så jäkla duktig är hon!! Hon målar också. Kolla hennes hemsida, hon är grym :p

Pysselmyran.se

Mitt paket med saker kom igår! Massa små söta pysslesaker! :D Nu ska jag bara hitta tid att scrappa med dem också.


Ink refil, dyna, ez-foam, stämpelrengörare, limpenna och en rosa liten söt dyna!


Några stämplar! En myra, en blomma och en jordgubbe + en som det står "Välkommen på kalas på", men den är inte med på bilden..


Två jättefina stämplar!

Våra hemsydda medeltidskläder!

Igår kväll var det systuga hela kvällen. Johan och Estridh hade varit och handlat massa linnetyg på dagen så det var bara sätta igång när jag kom hem från jobbet. Så nej, det blev inget jeans inköp... Vi hade helt enkelt inte tid för det.

Men istället sydde vi de här snygga, medeltida grejerna!


Estridhs lilla klänning som är sydd av Johans gamla byxor


Johan har sytt den här jättefina "kjorteln" åt sig själv! Repet ska han ha runt midjan. Fin va!?


Här är kläderna på ha! Så himla söt, har han gjort en liten mössa till sig själv också!


Här är min klänning. Lite stor och byltig sådär som jag vill ha den (:


Av tyget som blev över sydde jag den här selen till Estridh. Perfekt att ha när vi går och trängs i Visby bland alla medeltidare!


Så här ser den ut bakifrån. Massa remmar hit och dit, men bra är den! Hon sitter som en liten koalaunge i den och myser :)


Så här ser den ut närd en är tom. Faktiskt ganska snygg tycker jag! Passa sktibra att bära bebis i på medeltidsveckan!


I like it!